Italija: Srečanje kot potrditev dobrih odnosov

Slovenska kulturno gospodarska zveza izraža zadovoljstvo, da se bo na uradnem obisku v sredo, 12 junija v Rimu predsednica slovenske vlade Alenka Bratušek srečala z italijanskim premierjem Enrico Letto. Srečanje potrjuje nivo dobrih odnosov med obema državama ter nakazuje željo po skupnem iskanju rešitev na še odprta vprašanja.

 

SKGZ je mnenja, da kljub nelahkim gospodarskim težavam, ki ta čas pestijo obe državi, je treba storiti vse, da se ustvari novo vizijo celovitega sodelovanja med sosednjima državama tudi ob dejstvu, da se bo v kratkem Evropski uniji polnomočno pridružila Hrvaška. Pogoji so vsi, da se udejanji srednjeročna strategija za severni Jadran ter da se poišče vse potrebne vzvode, da se premostijo določena različna gledanja glede pomembnih infrastrukturnih in prometnih načrtov.
Na rimskem vrhu voditeljev obeh vlad bosta uradno sodelovali tudi obe manjšini, za slovensko narodno skupnost predsednika krovnih organizacij Rudi Pavšič (SKGZ) in Drago Štoka (SSO) ter poslanka Tamara Blažina, za italijansko narodno skupnosti pa Furio Radin in Maurizio Tremul ter poslanec v slovenskem parlamentu Roberto Battelli.  Prisotnost obeh narodnih skupnosti kaže na pomen, ki ga obe vladi dajeta tem vprašanjem, tudi kot prispevek k premoščanju težav iz preteklosti in v potrjevanje odličnega sodelovanja med organizacijami obeh manjšin, predvsem v okviru evropskih projektov.
Pozitivnost takšnega sodelovanja je prišla do izraza tudi na nedavni predstavitvi knjige o italijanski manjšini v Istri, ki je potekala v Kopru. Na njej sta poleg predstavnikov obeh manjšin sodelovala tudi ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu Tina Komel ter odbornik za kulturna in manjšinska vprašanja Dežele FJK Gianni Torrenti.
Slovenska kulturno-gospodarska zveza je prepričana, da bodo takšna in podobna srečanja prispevala k utrjevanju odnosov med Slovenijo in Deželo Furlanijo Julijsko krajino. Pričakuje tudi, da bo na relaciji RS-Dežela FJK čimprej prišlo do uradnih srečanj med predstavniki slovenske vlade in nove levosredinske deželne uprave, ki jo vodi Debora Serracchiani. V tem okviru bi bilo zelo pomembno, ko bi sogovornika ponovno obudila delo mešanih delovnih omizij, v okviru katerih deluje tudi omizje obeh manjšin.
SKGZ pričakuje, da bo nova deželna uprava vzpostavila s slovensko narodno skupnostjo drugačen, bolj kostruktiven odnos od tistega, ki ga je imela pretekla deželna večina, ki jo je vodil Renzo Tondo. Predvsem bi bilo potrebno začeti proces uresničevanja deželnega zaščitnega zakona, ki ga je pretekla deželna uprava povsem prezrla.

Besedilo: Marino Marsič, Trst, 8. junija 2013

Podobne teme: