Potreba po večjem sodelovanju zamejstva in političnimi strankami

Položaj Slovencev v Italiji, odnosi med Slovenijo in Italijo in samo narodno skupnostjo ter skrb za jezik, so osrednje tematike srečanj, ki ju je imelo vodstvo SKGZ s Slovensko ljudsko stranko in Novo Slovenijo.

 

 

Delegacija SKGZ, ki jo je vodil deželni predsednik Rudi Pavšič, v njej sta bila še Marino Marsič in Jure Kufersin, se je srečala najprej s predsednikom SLS Francem Bogovičem, v zastopstvu stranke sta bila še podpredsednik Janez Tomšič in generalna sekretarka Lejla Kogej.

Ob splošni analizi stanja slovenske narodne skupnosti ter ob oceni zdajšnjega položaja v Sloveniji so se sogovorniki strinjali s potrebo, da pride do intenzivnejšega sodelovanja in dialoga med predstavniki iz zamejstva in strankami v Sloveniji. Ustvariti je treba podlago za stalno soočanje za boljše reševanje odprtih vprašanj, ki zadevajo v prvi vrsti skrb za slovenski jezik med Slovenci v sosednjih državah ter boljše obmejno povezovanje, ki naj dobi svojo nadgradnjo ob regionalizaciji Slovenije. Predsednik Bogovič je posebej poudaril prizadevanje SLS za nastanek Agroslomaka, koordinacije kmetijskih organizacij iz zamejskega prostora in Slovenije.

Investicija v dialog se je izkazala za izredno koristno pri urejanju odnosov med slovensko narodno skupnostjo in italijansko državo. Urejanje finančnih prispevkov preko zaščitnega zakona, delovanje vladnega manjšinskega omizja, novo poglavje v odnosih do manjšine s strani Dežele FJK ter pospešeni bilateralni odnosi tako na državni kot na deželni ravni so jasni pokazatelji sprememb, ki jih beležimo v zadnjem obdobju. O teh vprašanjih je tekla beseda na srečanju, ki ga je je vodstvo SKGZ imelo pri stranki NSI, kjer je predsednika Pavšiča, Marina Marsiča in Jureta Kufersina sprejela predsednica Ljudmila Novak v spremstvu mednarodnega tajnika stranke Matjaža Longarja. Pogovarjali so se tudi o oživitvi slovenskega gospodarstva v zamejstvu, povezovanja slovenskih in zamejskih podjetnikov ter primernejših izmenjavah na šolskem področju.

 

Besedilo in foto: SKGZ Slovenska kulturno-gospodarska zveza

Podobne teme: