NAPOVED dogajanja v zamejstvu: od 6.2. do 12.2.2014

Knežji kamen

V četrtek, 6.2.2014 ob 11.30 bo/je Pokrajina Trst v dvorani svojega sveta proslavila dan slovenske kulture s tem, da bo tržaškemu slovenskemu pisatelju Alojzu Rebuli podelila srebrni pečat. Rebula bo julija letos obhajal svojo devetdesetletnico, pred nedavnim je izdal roman »Pred poslednjim dnevom«, redno pa izhajajo njegove kolumne v verskem tedniku »Družina«. Na slovesnosti, ki jo bo ob prisotnosti predsednika pokrajinskega sveta Maurizia Vidalija vodila predsednica pokrajine Maria Teresa Bassa Poropat, bosta govorila literarna zgodovinarja Elvio Guagnini in Tatjana Rojc, novinar Ivo Jevnikar in urednik Marij Maver.

 

V četrtek, 6.2.2014 ob 18.00bo v Knjižnici Bežigrad v Ljubljani (Einspielerjeva 1) v okolju kiparske razstave prof. Dragice Čadež in ob citrarski spremljavi Nežke Bogataj predstavitev pesniške zbirke »Amarkordi« mag. Lidije Golc (rojene 1955 v Ljubljani v koroški družini Grafenauerjev, profesorice slovenskega in ruskega jezika, članice našega kluba). Pogovor o knjigi, ki je izšla v »Ellerjevi zbirki« celovške Mohorjeve založbe, ter o simbiozi med besedo, podobo in glasom bo vodila Carmen L. Oven.

 

V četrtek, 6.2.2014 ob 19.00bo osrednje koroško praznovanje slovenskega kulturnega praznika v Mozartovi dvorani prenovljenega celovškega Doma glasbe. Nastopili bodo mladinski pevski zbori iz Želimelj (p.v. Polone Stegu), Ljubljane (p.v. Damijana Močnika), Vipave (p.v. Vladimirja Anzela), Celovca (p.v. Romana Verdela) in Šentpetra pri Šentjakobu v Rožu (p.v. Sonje Koschier), orkester »Glasbena promlad« (p.v. Romana Verdela) ter – kot slavnostna govornica – Tanja Malle, sodelavka znanstvene redakcije ORF na Dunaju. Vezno besedilo: Tereza Valetz in Jakob Stadler.

 

Ponovimo, da se bo drevi, v četrtek, 6.2.2014 ob 19.00 v Domu v Tinjah priznana politologinja Kathrin Steiner Hämmerle pogovarjala s poslanko v avstrijskem Državnem zboru dr. Angeliko Mlinar, in sicer na temo »Kaj lahko pričakujemo od nove zvezne vlade?«.

 

V petek, 7.2.2014 ob 20.00bo v „Stari pošti“ na Ziljski Bistrici na gasilskem plesu poskrbel za čezmejno povezovanje Hišni ansambel Avsenik.

 

V soboto, 8.2.2014 ob 7.00je predviden odhod članov in prijateljev celovškega kulturnega središča „Unikum“ v „Poslednje vasi“ pri Abitantih v Slovenski Istri. Obljubljajo poetično peturno pešačenje, a zaradi vremenskih in prometnih neprilik vsekakor še sami preverite, kako je z odhodom!

 

V soboto, 8.2.2014 ob 11.00bo v Spominski sobi Franca Ksaverja Meška v prostorih muzeja na Glavnem trgu 24 v Slovenj Gradcu branje Meškove poezije in proze, in sicer ob 50-letnici smrti ter 140-letnici rojstva tega duhovnika, pesnika in pisatelja, ki je pustil pečat svojega delovanja na obeh straneh Karavank. Jubilejne slovesnosti se bodo v petek, 14.3.2014 ob 18.00 nadaljevale s predavanjem mag. Marjana Plohla, poznavalca Meškovega življenja in dela.

 

V soboto, 8.2.2014 ob 19.00bodo Prešernovo proslavoLjubim ta svoj čas…“ v farni dvorani v Železni Kapli oblikovali govornica Tanja Malle, Tercet Lepena, Kvintet Smrtnik, Tamburaška skupina Tamika in Oktet Gallus iz Ribnice.

 

V soboto, 8.2.2014 ob 19.00bodo v farni dvorani v (koroških) Selah slovensko ljudsko pesem predstavljali in proslavljali slavnostni govornik mag. Engelbert Logar ter MoPZ iz Podnarta in MePZ Sele. Preverite, če bodo Sele tedaj že rešene snežne blokade!

 

V nedeljo, 9.2.2014 ob 14.00bo v gostilni Podobnik v Beli pri Železni Kapli 24. mednarodno srečanje harmonikarjev. Moderiral ga bo župan Franc Jožef Smrtnik. Upajmo, da bo do tedaj že stekel cestni promet čez Jezerski vrh.

 

V torek, 11.2.2014, in v sredo, 12.2.2014, obakrat ob 19.00bosta v Stari mestni elektrarni – Elektro Ljubljana prvi ljubljanski ponovitvi sage avstrijskega pisatelja Petra Handkeja »Še vedno vihar«v režiji Ivice Buljana. Gledališka predstava je ob koncu sezone 2012/13 nastala v koprodukciji SNG Drama Ljubljana in Slovenskega stalnega gledališča Trst. Handke v večkrat nagrajenem dramskem besedilu rekonstruira zgodbo svoje slovenske družine v Podjuni v času pred drugo svetovno vojno, v partizanskem boju, ki je materino družino razdelil na dve nasprotujoči si strani, ter v povojnem času s prezirom obnovljene Avstrije do slovenske manjšine. Prevod iz nemščine: Brane Čop, dramaturginja: Mojca Kranjc, scenograf: Aleksandar Denić, avtor glasbe: Mitja Vrhovnik Smrekar, igrajo: Ivo Ban, Nina Ivanišin, Saša Pavček, Matjaž Tribušon, Mirko Mandič, Aljaž Jovanović, Veronika Drolc, Luka Cimprič in Nikla Petruška Panzion.

   »Še vedno vihar« se vsredo, 19.2.2014 in v četrtek, 20.2.2014, obakrat ob 19.00seli še v Kulturni dom Pliberk. Že nekaj časa menda razprodani predstavi bosta opremljeni tudi z nemškimi nadnapisi.

 

V sredo, 12.2.2014 ob 18.00bodo v Koroškem deželnem arhivu v Celovcu (St. Ruprechterstrasse 7) predstavili prirejeni nemški prevod knjige dr. Marjana Linasija »Die Kärntner Partisanen«. Info:  Marjan Linasi. Die Kärtner Partisanen.

 

V četrtek, 13.2.2014 ob 19.00 bomo imeli v kavarni »Kava – čaj« – Slamič, Kersnikova ul. 1 v Ljubljani »Koroški večer« v soorganizaciji našega Kluba koroških Slovencev v Ljubljani ter Kluba Korošcev /iz Mežiške doline in koroške regije v RS/ – Ljubljana. Do prestavljanja termina je prišlo zaradi različnih obveznosti gostov večera.

V prvem delu večera nam bo dr. Štefan Vevar (*1953), doma z Raven na Koroškem, živeč v Ljubljani, predstavil nekatera vprašanja v zvezi s prevajanjem nasploh, še posebej pa v zvezi s prevodom knjige Maje Haderlap »Angel pozabe«. Po Gimnaziji na Ravnah je končal študij germanistike in anglistike na FF v Ljubljani. Je avtorštevilnih prevodov, zlasti iz nemške književnosti, s poudarkom na  klasičnih imenih te literature (Goethe, Schiller, Novalis, Stifter, Heine, Fontane, Broch, Musil, Dürrenmatt, Grass, Kafka), a tudi sodobnih in prihodnjih klasikov. Je tudi avtor številnih strokovnih prevodoslovnih publikacij in nekaj monografij s področja slovenske gledališke zgodovine. Leta 1999 je prejel Sovretovo nagrado, leta 2011 je doktoriral. Leta 2013 je izdal dolgo nastajajočo monografijo »Vrvohodska umetnost prevajanja«.  

V drugem delu večera bomopredstavili tudi kratkim izdano knjigo spominov pravnika dr. Blaža Reichmana (1883-1952) “V rajnki Avstriji in v stari Jugoslaviji“. Koroški rojak iz Moščenice pri Bilčovsu je bil v letih 1921-36 ter ponovno nekaj mesecev 1945-46 sodnik na Prevaljah, kjer je tudi predsedoval pododboru Kluba koroških Slovencev. Na Jamnici si je kupil kmečko posestvo in ga posodobil, na Prevaljah pa stanovanjsko hišo. O usodi te posesti po nemški okupaciji in nato pod povojno oblastjo, kakor tudi o najdbi rokopisa spominov bo lahko kaj pojasnil tudi sin avtorja knjige, dipl.inž. Marjan Reichman, dolgoletni odbornik Kluba koroških Slovencev v Ljubljani. Knjigo spominov življenju na Koroškem pred 1. svetovno vojno in v plebiscitnem času, nato pa v Sloveniji, bodo člani obeh klubov lahko na tokratnem večeru kupili po nižji, promocijski ceni 15 evrov.

Gradivo jesenskega simpozija Svetovnega slovenskega kongresa (SSK) »Poslednje ustoličenje na Gosposvetskem polju 1414« je v nekoliko razširjeni obliki izšlo kot zbornik v uredništvu Boruta Koruna. Ker še ni določen termin za javno predstavitev zbornika, 18. marec kot obletnica zadnjega ustoličenja pa se približuje, lahko najbolj zvedavi dobijo 184 strani obsežno knjigo na sedežu SSK (Lj., Cankarjeva 1) ali pri našem klubu. Sodelovali smo namreč pri izdaji zbornika, ki vsebuje prispevke Boštjana Žekša, Boruta Koruna, Andreja Ranta, Teodoreja Domeja, Igorja Grdine, Andreja Pleterskega, Petra Štiha, Anje Doležalek, Tamare Griesser-Pečar, Marjana Linasija, Janeza Stergarja in Petra Kovačiča Peršina. Prodajna cena zbornika je 10 evrov, s popustom pa ga bodo dobili člani našega kluba, ki imajo plačano letošnjo članarino, lahko že na »Koroškem večeru« v Ljubljani 13.2.2014.

 

V prihodnjih dneh se izteka tudi čas nekaterih prekmejnih likovnih razstav.

 

Le še do petka, 7.2.2014v celovškem Domu umetnikov svoje slike razstavljajo Klementina Golija, Susanne Riegelnik in Faek Rasul.

 

Še do sobote, 8.2.2014bo v galeriji DLUM v Mariboru (Židovska 10) na ogled razstava sedmih avstrijskih likovnih umetnic. Info: www.dlum.si.

Do srede, 12.2.2014bo v Galeriji Krka v Ljubljani na ogled razstava slik in malih plastik »Vedno je človek« znanega tržaškega rojaka Klavdija Palčiča.

 

Do petka, 14.2.2014v dvorani Posojilnice v Bilčovsu svoje ilustracije in slike pod naslovom »Sama sem otrok med otroki« razstavlja gostja iz Ljubljane – Jelka Reichman, ki je poleg vrste strokovnih priznanj dobila tudi naziv »Slovenka leta 2011«.

 

Do sobote, 15.2.2014 ob 17.00, ko bo finisaža,  v Galeriji Šikoronja v Rožeku svoje slike pod skupnim naslovom »Dvajset« razstavlja Ivo Prančič.

 

Do sobote, 15.2.2014je v Pavlovi hiši v Potrni v Radgonskem kotu (Laafeld 30, 8490 Bad Radkersburg) odprta razstava iz fotografske dediščine Kočevarjev »Kočevarske gostilne«. Info:www.pavelhaus.at.

 

Do četrtka, 20.2.2014je v galeriji Instituta »Jožef Stefan« v Ljubljani (Jamova cesta 39) odprta razstava slovensko-kanadskega slikarja Božidarja Teda Kramolca (1922-2013).

 

Še nekaj zimskih tednov pa sta na ogled razstavi:

46° 29′ 11″ S, 14° 35′ 46″ V – Južni pol“, skupinska dobrodelna razstava (mala kiparska, slikarska in fotografska dela več kot 35 umetnikov in umetnic iz prostora Alpe-Jadran) v galeriji Vprega v Železni Kapli

 

ter razstava Rudija Skočirja in Andreja Pavliča »Okno umetnosti k sosedu« v prostorih  generalnega konzulata Republike Slovenije v Celovcu (do 7.4.2014).

 

Kogar pa pot zanese v daljno, toplo Indijo, si od 31. januarja dalje lahko v Gallery Square Circle, Kala Kendra: Bharat Nivas, Pavilion of India, Auroville 605 101, Tamil Nadu ogleda razstavo grafik in slik koroškega rojaka Draga Druškoviča.

 

Od športnih dosežkov tokrat – tik pred zimsko olimpiado – za čestitke izberimo le dosežek mlade biatlonke iz Radiš Dunje Zdouc, članice DSG Sele, ki je na evropskem juniorskem prvenstvu osvojila bronasto medaljo. Dekle pravi »Zelo, zelo sem srečna!« Mi tudi z njo!

 

Besedilo: Janez Stergar, Klub koroških Slovencev v Ljubljani in Inštitut za narodnostna vprašanja, Ljubljana

 

 

Podobne teme: