NAPOVED dogajanja v zamejstvu: od 19.2. do 26.2.2014

Knežji kamen

Izšel je zbornik »Poslednje ustoličenje na Gosposvetskem polju 1414«. Ponovim naj le, da si zbornik lahko po ceni 10 EUR nabavite na sedežu SSK – Svetovne slovenske konference (Ljubljana, Cankarjeva 1), člani našega kluba, ki imajo plačano letošnjo članarino, pa po ceni 8 € pri nas – kot soizdajatelju. Zbornik bomo vsekakor imeli s seboj tudi na avtobusni ekskurziji na Koroško 9. marca; vabilo na Gosposvetsko polje in koncert »Koroška poje« iz prejšnje e-okrožnice še velja. Na pobudo dr. Boruta Koruna in SSK je Pošta Slovenije izdala tudi posebno znamko in pisemsko ovojnico z motivom ustoličevanja; še pred spominskim datumom 18. marcem si ju lahko priskrbite na poštah in jih tudi uporabljate v dopisovanju.

 

V dnevih navdušenja nad slovenskimi in posebej tudi koroškimi dosežki na zimski olimpiadi nas razveseljujejo tudi novi lepi rezultati zamejskih športnikov v različnih disciplinah. Za vzorec povzemimo – po spletnih straneh celovške ORF – le dve vesti: član DSG Sele, zdravnik z Radiš dr. Max Zdouc je v Valle d´Aosta po letu 2009 že drugič osvojil naslov svetovnega prvaka v zimskem triatlonu v kategoriji „Masters 50“ (6 km teka, 8 km gorskega kolesarjenja, 12 km teka na smučeh), 17-letni tenisač TC Železna Kapla Adrian Kuchar pa je postal avstrijski državni prvak v dvojicah v kategoriji do 18 let, v posamičnem tekmovanju pa je dosegel 3. mesto. Obema lahko le čestitamo!

 

Odličen »vmesni rezultat« se je na političnem področju posrečil dr. Angeliki Mlinar, državnozborski poslanki NEOS, ki je bila prepričljivo izbrana za glavno kandidatko stranke na spomladanskih evropskih volitvah. Stranka NEOS se v boj za evropske poslanke in poslance podaja pod geslom „Mi ljubimo Evropo“, Angelika Mlinar – tudi članica Zbora narodnih predstavnikov ter članica kompetenčne skupine Narodnega sveta koroških Slovencev za pravna vprašanja- pa želi „Evropo prinesti v dnevne sobe, v glave in srca ljudi“.

 

Drevi, v sredo, 19.2.2014 ob 18.00 bo v dvorani Svetovnega slovenskega kongresa v Ljubljani (Cankarjeva 1/IV) diskusijska kavarna Socialne akademije z gostjo večera, etnologinjo dr. Dušo Krnel Umek, ki se oz. nas bo spraševala »Smo Slovenci staroselci ali prišleki?« Večer bo povezovala Mojca Peraz.

 

Drevi, v sredo, 19.2.2014 ob 18.00 vabi Galerija Družina v Ljubljani (Krekov trg 1) na odprtje razstave »Človek in arhitektura« s slikami in risbami iz življenjskega opusa prof.dr. Petra Fistra (*1940). Arhitekt in slikar, ki bo tokrat predstavil sakralno arhitekturo kot oblikovalko življenjskega okolja (posebej tudi koroškega), je močno navezan na Koroško (njegove so npr. slike koroških krajev na več lepakih za Koroške kulturne dneve v Ljubljani, zamejsko Koroško obravnavajo njegove knjige »Arhitektura slovenskih protiturških taborov« 1975, »Umetnost stavbarstva na Slovenskem« 1986, »Arhitektura Zilje, Roža, Podjune« 1989). Skupaj z ženo Majdo sta dve desetletji delovala v Društvu slovensko-avstrijskega prijateljstva in mdr. pripravila več posvetov o varovanju nepremične kulturne dediščine v slovensko-avstrijskem prostoru – referate s posvetov smo objavili v našem klubskem »Koroškem vestniku« 2009. – Razstavo bo odprl dr. Janez Gril in bo na ogled do 10.3.2014, od ponedeljka do petka med 9. in 17. uro, ter ob sobotah med 8. in 12. uro.

 

V sredo, 19.2.2014 in v četrtek, 20.2.2014, obakrat ob 19.00bo v Kulturnem domu Pliberk na sporedu ljubljansko-tržaška izvedba družinske drame Petra Handkeja »Še vedno vihar«v režiji Ivice Buljana. Predstavi bosta opremljeni tudi z nemškimi nadnapisi. Rezervacije kart na 0463 514300 22 ali spz@slo.atin na 0664 423514 ali dom@kulturnidom.at.

 

V sredo, 19.2.2014 ob 19.30velikovški in slovenski rotarijci vabijo v galerijo Magnet v Velikovcu na odprtje razstave del arhitekta in slikarja mag. Karla Vouka »Vitis / Weinstock / Trta«.

 

Le še do četrtka, 20.2.2014 bo v galeriji Instituta »Jožef Stefan« v Ljubljani (Jamova cesta 39) odprta razstava slovensko-kanadskega slikarja Božidarja Teda Kramolca (1922-2013).

 

V petek, 21.2.2014 od 9.00 do 17.00bo v Domu prosvete Sodalitas v Tinjah potekal posvet »Nova koroška deželna ustava in slovenska narodna skupnost«. Zasedanje bo pričel koroški deželni glavar dr. Peter Kaiser, referirali bodo pravniški strokovnjaki Theodor Öhlinger, Karl Weber, Peter Pernthaler, Bernd-Christian Funk, Peter Bußjäger in Rudi Vouk, moderacija: Gerhard Hafner in Heinrich Neisser. Ustavna služba na Koroškem je že začela pripravljati osnutek nove deželne ustave. Tokratna razprava bo mdr. obravnavala vprašanja manevrskega prostora, ki ga deželni ustavi ponuja zvezna ustava, umestitev slovenske narodne skupnosti in njenih pravic v ustavo, soudeležbo slovenske narodne skupnosti pri organih demokracije, vprašanje mandata za slovensko narodno skupnost v primerjavi z ustavami drugih držav, mednarodni položaj dežele v smislu 16. člena avstrijskega zveznega ustavnega zakona ter prve ustavne osnutke, ki bodo do posveta že pripravljeni.Prijave na office@sodalitas.at in 0043-(0)4239-2642, informacije na strani ali pri organizatorju: pandel@sodalitas.at .

 

V soboto, 22.2.2014se bo na Koroškem težko odločiti med številnimi popoldanskimi in večernimi prireditvami, na katere vabijo domači lutkarji, mladinski igralci, glasbeniki in čebelarji…

 

V nedeljo, 23.2.2014se bomo prijazno in z najboljšimi željami spomnili 80-letnega življenskega jubileja člana našega kluba, literarnega zgodovinarja in književnika, akademika prof.dr. Matjaža Kmecla. Kot univerzitetni učitelj, znanstvenik, dramatik in kulturni politik je bil profesor Kmecl praktično vse življenje in je še vedno živo ter ustvarjalno povezan s koroškimi in drugimi zamejskimi Slovenci. Želimo mu, da bi še dolga leta ostalo tako!

 

V torek, 25.2.2014 ob 18.00bomo v Pokrajinskem muzeju Kočevje (Prešernova ulica 11, Kočevje) ponovno predstavili knjigo, pri izdaji katere je sodeloval tudi naš klub, in sicer: Blaž Reichman »V rajnki Avstriji in v stari Jugoslaviji«. Spomine koroškega slovenskega rojaka, ki je bil 1936-1944 sodnik v Kočevju, bodo predstavili: zgodovinarja Janez Stergar in dr. Danijel Grafenauerter avtorjev sin Marjan Reichman.Knjiga spominov o življenju na Koroškem pred 1. svetovno vojno in v plebiscitnem času, nato pa v Sloveniji, bo tudi na tokratnem večeru naprodaj po nižji, promocijski ceni 15 evrov.

 

V sredo, 26.2.2014 ob 19.00bo v farni dvorani v Šmihelu (pri Pliberku) tajnik našega ljubljanskega kluba in podpredsednik mariborskega kluba, znanstveni sodelavec Inštituta za narodnostna vprašanja v Ljubljani dr. Danijel Grafenauer predaval na temo »Posledice prve svetovne vojne za koroške Slovence“. Po razpadu avstro-ogrske monarhije in nastanku države južnih Slovanov leta 1918 in po plebiscitu 1920 je zaradi odkritega protislovenskega pritiska – v veliko manjši meri pa zaradi boljših zaposlitvenih in življenjskih možnosti – Koroško zapustilo med dva in tri tisoč Slovencev. Ta »eksodus« skoraj vse intelektualne elite je bil najtežji poplebiscitni udarec za koroške Slovence. S tem je dežela Koroška izgubila veliko »človeškega kapitala«, kar se pozna v razvoju dežele vse do danes.

 

V sredo, 26.2.2014 ob 20.00bo v k&k centru v Šentjanžu v Rožu gostovalo Mestno gledališče Ptuj, in sicer z igro »Mahmud« (P. Seligman, E. Weisen, B. Larsen).

 

Janez Stergar, Klub koroških Slovencev v Ljubljani in Inštitut za narodnostna vprašanja, Ljubljana

Podobne teme: