Otvoritev novega oddajnika ORF/Radio Agora v Lučanah

Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu Tina Komel se je v sredo, 9. oktobra 2013 skupaj z državnim sekretarjem Urada dr. Borisom Jesihom udeležila slovesnosti ob otvoritvi novega oddajnika ORF/Radio Agora v Lučanah.

 

Reinhold Elsnig (župan občine Klanci), Gerhard Draxler (deželni direktor ORF Štajerska), mag. Susanne Weitlaner (predsednica Kulturnega društva člen 7 za avstrijsko Štajersko), Angelika Hödl (poslovodja Radia AGORA 105,5), Tina Komel (ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu), Bettina Vollath (deželna svetnica za finance, integracijo in ženska vprašanja), dr. Boris Jesih (državni sekretar Urada), dr. Andrej Rahten (slovenski veleposlanik na Dunaju), Karin Bernhard (deželna direktorica ORF Koroška), Marijan Velik (vodja slovenskih sporedov, ORF). Foto: ORF/Paul Resch

 

Maja 2012 je bilo mogoče  prvič prisluhniti slovenskem sporedu ORF in radia Agora na južnem Štajerskem v občini Sobota,  s čemer je bila tudi prvič zagotovljena redna medijska oskrba v slovenskem jeziku na avstrijskem Štajerskem. Gre za programsko sodelovanje deželnih studiev Avstrijske radiotelevizije (ORF) na Koroškem in na Štajerskem in privatnim radiem Agora.

Ministrica je kot osrednja govornica poudarila, da je skrb Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu ohranjanje in negovanje slovenske narodne identitete zunaj meja Republike Slovenije ter utrjevanje kulturnega, prosvetnega, gospodarskega in drugega povezovanja med avtohtono slovensko narodno manjšino v sosednjih državah in Republiko Slovenijo ter Slovenci po svetu.

Pozdravila je zagotavljanje redne medijske oskrbe v slovenskem jeziku na avstrijskem Štajerskem, kar dokazuje, da Republika Avstrija nadaljuje z uresničevanjem pravic iz Avstrijske državne pogodbe in iz svoje nacionalne zakonodaje, ki določajo, da se slovenski manjšini zagotavlja medijska oskrba v svojem jeziku.

Ministrica je s svojo udeležbo na dogodku še dodatno izrazila podporo slovenski manjšini na avstrijskem Štajerskem, ki zanjo že ob pomembnih in zgodovinskih dogodkih, med  drugim pomeni tudi priznanje obstoja slovenske manjšine  na avstrijskem Štajerskem ter utrjevanje sosedskih odnosov. Zahvalila se je ORF za sodelovanje in Radiu Agora za vztrajnost in prizadevanja, ki so privedla do dodatne radijske ponudbe na avstrijskem Štajerskem.

Ministrica Tina Komel je ob tej priložnosti obiskala kulturni center Slovencev na avstrijskem Štajerskem, Pavlovo hišo v Potrni. Pozdravila jo je predsednica Kulturnega društva člen 7 za avstrijsko Štajersko, ki ji je predstavila kulturno delovanje in položaj štajerskih Slovencev. Ob zaključku obiska je v Gradcu obiskala Slovensko čitalnico, kjer je direktorju knjižnice, deželnemu svetniku dr. Christophu Binderju predala donacijo knjig za čitalnico.
 

Besedilo: Urad

 

Podobne teme: