Prešernovanje Slovenskega zvona

Letošnje leto je za društvo Slovenski zvon iz Krefelda v Severnem Porenju – Vestfaliji jubilejno leto. Društvo je bilo ustanovljeno 3. februarja 1979, to je pred 30 leti. Z različnimi prireditvami se bo letos počastil ta društveni jubilej.

 

 
Prva iz tega sklopa je bila prireditev ob Prešernovem dnevu v soboto, 14. februarja, v Neussu blizu Düsseldorfa. Na začetku je mešani pevski zbor Slomšek iz Maasmechelna v Belgiji zapel slovensko himno Zdravljico. Vse prisotne je pozdravila predsednica društva Rozina Lovrenčič. Slovenski pevci iz Belgije so nadaljevali s prepevanjem slovenskih narodnih pesmi. Voditelja programa slovenski učitelj in gimnazijka Nadja Čegovnik sta namenila nekaj besed Francetu Prešernu in letošnjima nagrajencema, prejemnikoma Prešernovih nagrad igralki Štefaniji Drolc in slikarju Zmagu Jeraju. Sledil je nastop nemškega moškega pevskega zbora MGV Eintracht iz Willich-Schiefbahna. Presenetili so s prepevanjem mednarodnih pesmi v slovenskem, hrvaškem, španskem in nemškem jeziku.

 

 
 
V kroniki društva smo slišali, kako je društvo delovalo. Organizirali so številne kulturne in zabavne prireditve, izlete, piknike, poskrbeli za obdaritev otrok na koncu leta in se trudili za ohranitev slovenstva v tem delu Nemčije. Sodelovali so z vsemi slovenskimi društvi v Severnem Porenju – Vestfaliji.

Predsednica društva je simbolično obdarila najstarejše aktivne člane. Spominske vrtnice so prejeli: Jožica in Stanko Perc, Jožica Nesič, Rozika Puhman, Franc Pašek, Tatjana in Albin Dobršek, Zdenka in Emmerich Dobaja.
Društvu Slovenski zvon sta ob praznovanju čestitala dolgoletna predsednica društva France Prešeren iz Burscheida Anica Mar in slovenski župnik Lojze Rajk.
Moški pevski zbor Slomšek iz Belgije je zapel znane pesmi: Kam (po Prešernu), Lastovki v slovo in Vrtec ogradila bodem.

 

 
V zabavnem delu programa je nastopila gledališka skupina KUD iz Vitomarcev s skečem Valentinovo. Petra Kocuvan, Nataša Kocuvan, Nina Žvarc in Tadej Kostanjevec so navdušili. Po bučnem smehu je sledilo glasno ploskanje.

V zabavno-družabnem delu je igral Ansambel bratov Jamnik.
Glavni dobitek srečelova je bilo kolo, ki ga je podaril gospod Rašl. Prireditev so finančno podprli Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu in zasebni sponzorji.
Druženje s plesom je trajalo do ranih jutranjih ur.

Dušan Čegovnik

 

Podobne teme: