Svečano slovensko kosilo

Slovensko kosilo niso le žgance in zelje pa čeprav je tudi to hrana, ki je izpod veščih rok slovenske gospodinje odlična, ampak nekaj kar se lahko po okusu, obliki, vonju in postrežbi kosa s svetovno kulinarično elito.

Bistra gobova juha

Juha

Slavnostvo kosilo, ki si ga tudi vi lahko pripravite ob praznovanju novega leta, smo pripravili skupaj z kulinaričnimi mojstri iz protokolarnega posestva Brdo pri Kranju. Zraven pa dodali nekaj zanimivih kuharskih skrivnosti in namigov. Odličen okus in paša za oči. Več si oglejte v zadnji številki revije Moja Slovenija. Vašega mnenja bomo veseli na elektronskem naslovu urednistvo@MojaSlovenija.net


Svečano kosilo sestavlja:

1. Bučna kreman juha z mlečno peno.
2. Idrijski žlinkrofi s posušenim prutom in sirom
3. Brancinov file na gorčičnem pireju z belo koprovo omako
4. Kostanjeva tortica

BUČNA KREMNA JUHA

(Receptura za 10 oseb)


1 kg muškatne buče
0,15 kg korenja
0,2 kg čebule
Sol, beli poper, muškatni orešček in lovor

Buče operemo, olupimo in narežemo na kose. Spečemo jih v pečici in jih predhodno pokapamo z oljem ter posolimo. Pečemo 20 do 25 minut pri 200 stopinjah Celzija.
V kozici zasteklimo nasekljano čebulo, dodamo pečene buče in zalijemo z zelenjavno osnovo. Začinimo s poprom, muškatnim oreščkom, belim poprom, lovorjem in po potrebi solimo. Kuhamo največ pol ure. Iz juhe poberemo lovorove liste in zmešamo s paličnim mešalnikom.

Zelenjavna osnova: jušno zelenjavo – korenje, zeleno, por, kolerabo, peteršilj drobno narežemo in popražimo z dodatkom maščobe (najboljše je maslo). Sestavine zalijemo z mrzlo vodo in kuhamo. Kuhano zmes precedimo in uporabimo kot zelenjavno juho in osnovo za zalivanje zelenjavnih omak in juh.

Dekoracija: pri serviranju juhe lahko uporabimo mlečno peno. Naredimo jo tako, da mleko s čim več maščobe pogrejemo in spenimo s paličnim mešalnikom. Na peno damo nekaj kapljic bučnega olja in bučnih semen.

Podobne teme:

    Ni objav