Vreme v Sloveniji

Slovenija je v svetu svojevrsten fenomen, saj na relativno majhni površini skriva številna naravne znamenitosti, prav tako nam ne manjka kulturnih spomenikov in drugih zanimivosti. Le redko kje drugje si lahko turist na tako majhnem območju ogleda toliko različnih naravnih in drugih znamenitosti, in prav zato je naša država za turiste izjemno privlačna. V Sloveniji je možno v istem dnevu uživati na plaži ob morju in pešačiti v visokogorju, pa nam še vedno ostane dovolj časa za obisk Ljubljane in ogled zanimivosti v naši prestolnici. 

Slika:http://bild-design.ch
Takšna raznolikost je posledica lege Slovenije na meji različnih geografskih enot – pri nas se stikajo gorsko (alpsko) sredozemsko in celinsko podnebje, površje pa sestavlja kar devet različnih pokrajinskih tipov. Glede na geografsko raznolikost pa je zanimivo, da je vreme v Sloveniji precej stabilno in predvidljivo ter podobno po vsej državi. Razlike med različnimi regijami so seveda opazne, ob morju so na primer zime veliko bolj mile kot v krajih pod Alpami (čeprav zračna razdalja znaša le slabih 100 kilometrov), vendar ta razlika ni tako izrazita kot pri površju. Večina Slovenije spada v zmerno celinsko podnebje, za katerega je vremenska napoved skozi vse leto precej predvidljiva. Tudi v Alpah in ob morju lahko vreme zanesljivo napovemo, včasih nas preseneti le kakšna burja na Primorskem. Sicer je vreme pri nas precej zmerno – temperaturni ekstremi v primerjavi z Evropskimi niso prehudi, pa tudi izrazitega deževja in suše nimamo pogosto, le kdaj smo priča večjim poplavam. 
Na srečo vreme pri nas ni tako raznoliko in razgibano kot naše površje, zato ga lahko dokaj natančno napovedujemo. Vremenska napoved bo za našo deželo navadno precej točna, tako da se lahko nanjo zanesemo, seveda pa nas lahko, kot vedno, preseneti kakšna nepredvidljiva nevšečnost. Vreme kljub vsej sodobni tehnologiji namreč še ni tako predvidljivo, da bi lahko pravočasno zaznali in napovedali vsako spremembo.

Podobne teme: