Toča povzročila največ škode hmeljarjem

Predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije (KGZS) Roman Žveglič si je ogledal kmetijske površine, ki jih je v preteklih dneh prizadelo neurje s točo, in ocenil, da je toča na hmelju povzročila približno 80-odstotno škodo.


Foto: Radio Slovenija/Matija Mastnak
Foto: Radio Slovenija/Matija Mastnak

Predsednik KGZS-ja Roman Žveglič je nato povedal, da bo zbornica vladi predlagala dopolnitev interventnega zakona, ki je bil letos sprejet za odpravo posledic pozebe. Po njegovem mnenju bi bilo prav, da se v ta zakon vključijo tudi hmeljarji, ki so jih prizadela letošnja neurja s točo.

Nedeljsko neurje s točo je zajelo območje od Grajske vasi do Levca. Na območju Savinjske doline je tako poškodovanih 475 hektarjev hmelja, dodatnih 17 hektarjev je poškodovanih še v Celju.

Močan naliv je medtem v petek zajel območje Podravja. Toča je klestila na območju ptujske občine, Vidma pri Ptuju, Žetal, Podlehnika, Cirkulan in Majšperka. Bila je drobna, vendar se kljub temu pozna škoda na kmetijskih rastlinah, še posebej na vrtninah, posevkih buč, strniščnih posevkih in vinogradih.

Vir novice

Podobne teme:

    Ni objav