V Essnu priznanje Tatjani in Albinu Doberšek

Na vročo binkoštno nedeljo, 8. junija 2014, so se Slovenci in njihovi prijatelji iz Severnega Porenja – Vestfalije zbrali na tradicionalnem binkoštnem srečanju v cerkvi in dvorani sv. Gertrude v Essnu. Ta dogodek je poleg jesenskega romanja v Kevelaer, oboje organizira Slovenska katoliška misija iz Essna in župnik Lojze Rajk,  možnost in priložnost za druženje naših rojakov od blizu in daleč. Na tokratnem srečanju so se pridružili celo gostje iz Frankfurta!

 

 

Somaševala sta nadškof Alojz Uran in domači župnik Lojze Rajk. Beseda se je prepletala s pesmijo: tudi tokrat so prepevali pevci in pevke pevskega zbora Slovenski cvet iz Moersa, na orglah je bila Danica Ban.  Po petih Litanijah matere božje in molitvi za domovino so navzoči družno zapeli Marija skoz življenje.

Druženje se je nadaljevalo v dvorani ob cerkvi. Tam je navzoče s pomenljivim nagovorom pozdravila častna gostja, slovenska veleposlanica Marta Kos Marko, ki se je srečanja udeležila s svojim možem. V svojem govoru je mdr. izpostavila 10. obletnico priključitve Slovenije Evropski uniji in poudarila pomen tega dogodka.

Veleposlanica Marta Kos Marko je letošnje priznanje Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu z velikim spoštovanjem in veseljem podelila podjetnikoma Tatjani in Albinu Doberšek. V obrazloživi je poudarila, da med Slovenci, ki živijo v Nemčiji, Tatjana in Albin Doberšek izstopata na poseben način. S svojim podjetjem sta zelo uspešna v poslovnem svetu, kjer svojo dejavnost širita na vse strani in  zagotavljata kruh mnogim delavcem in visoko izobraženim strokovnjakom. Kljub vpetosti v poslovni svet globalnih dimenzij, kjer vladajo zakoni tržne konkurence, sta ohranila posluh za lokalno okolje: že vrsto let sta sponzorja slovenskim društvom, sodelujeta pri mnogih humanitarnih in dobrodelnih prireditvah, nikoli ne zavrneta prošenj za denarno pomoč. Aktivna sta bila pri ustanavljanju slovenske šole, kamor sta redno pošiljala tudi svoje otroke, in se doma trudila za ohranjanje slovenskega duha in jezika. Rada se udeležujeta prireditev slovenskih društev po celi Westfaliji. Med ljudmi sta priljubljena, pogovarjata se z njimi, prisluhneta stiskam, pomagata z nasvetom. Ljudje so veseli njune prisotnosti. V njunem nemškem domu so Slovenci vedno dobrodošli, prav tako obiski iz Slovenije. Rada prisluhneta sogovorcem, še posebej, če teče beseda o domovini Sloveniji. Navezana sta nanjo, jo pogosto obiskujeta, ljubezen do Slovenije pa sta prenesla tudi na svoje otroke.

 

 

V imenu zakoncev se je zahvalil gospod Doberšek. Slišati je bilo, da je ponosen član slovenske skupnosti v tujini, kjer se je uveljavil. Hudomušno je pripomnil, ta v teh Slovencih bijeta dve srci, eno slovensko in eno tuje, zato je po zadnjih štetjih zabeleženo tako visoko število Slovencev, ki živijo v tujini.

Po uradnem delu je napočil čas za pesem in ples ob zvokih ansambla Zajc, kot  vedno je bila na voljo dobra slovenska hrana in izbrana kapljica. Ne smemo pozabiti, da sta bila letošnja nabirka in dobiček namenjena za pomoč poplavljenim v Bosni in Srbiji. Kot vedno so tudi tokrat na pomoč pri organizaciji priskočili posamezniki: tudi tem gre zahvala, da je bilo srečanje spet prijetno.

 

Besedilo in foto: Martina Tomšič

Podobne teme: