V letošnjem drugem četrtletju je bilo v Sloveniji več kot 20.500 prostih delovnih mest

V Sloveniji je bilo v drugem četrtletju več kot 20. 500 prostih delovnih mest, kar je skoraj za četrtino več kot v četrtletju pred tem. Stopnja prostih delovnih mest je z 2,6 odstotka dosegla najvišjo raven od začetka izvajanja raziskave.


Foto: BoBo
Foto: BoBo

Odlok o razglasitvi epidemije covida-19 je v drugem valu trajal nepretrgoma od 19. oktobra 2020 do 16. maja 2021, kar pomeni, da so omejitve gibanja trajale več kot polovico drugega letošnjega četrtletja.

V tem času nekatera podjetja niso smela opravljati svoje dejavnosti ali pa so jo izvajala v omejenem obsegu. Delodajalci so začeli intenzivneje iskati novo delovno silo za ponovni zagon po skoraj polletnem mirovanju. Zato je bilo dogajanje na trgu dela v drugem četrtletju letos dokaj dinamično, je sporočil državni statistični urad (Surs).

Rast povpraševanja po novi delovni sili je na skoraj vseh področjih dejavnosti. V primerjavi s prvim četrtletjem je bilo dvakrat večje povpraševanje v dveh dejavnostih, in sicer v gostinstvu ter v kulturnih in razvedrilnih dejavnostih. Omenjeni dejavnosti sta bili v času epidemije povsem zaprti,

Vir novice

Podobne teme:

    Ni objav