ZDA trdijo, da rusko neplačilo dolga kaže na vpliv sankcij

Rusiji prvič v več kot sto letih ni uspelo poplačati zunanjega dolga, je zatrdil neimenovani višji uradnik Bele hiše, medtem ko so iz Kremlja sporočili, da ni podlage za trditve o ruskem bankrotu. Analitiki so v svojih ocenah previdni.


Foto: Reuters
Foto: Reuters

“Prvo rusko neplačilo dolga po več kot stoletju kaže, kako močne so sankcije, ki so jih sprejele ZDA skupaj z zavezniki, in kako drastičen vpliv imajo na rusko gospodarstvo,” je dejal ameriški uradnik ob robu zasedanja G7 v Nemčiji.

V nedeljo je namreč po navedbah spletnega portala Bloomberg zapadel rok za plačilo 100 milijonov dolarjev zunanjega ruskega dolga v tuji valuti. Gre za obresti na obveznice, ki jih Rusija dolguje tujim posojilodajalcem.

Rusija ima, odkar je začela vojaško invazijo na Ukrajino in so številne države proti njej sprejele sankcije, težave pri plačevanju neporavnanih obveznosti. V državi sicer vztrajajo, da so sposobni plačevati dolgove.

Ruski finančni minister Anton Siluanov je tako navedbe o ruskem bankrotu označil za “farso” in pojasnil, da vsi, ki razumejo trenutni položaj, vedo, da ni prišlo

Vir novice

Podobne teme:

    Ni objav