Dobrodelni stand up komiki

December 2013 – Solidarnost je v Sloveniji vse večja in vse več je dobrodelnih prireditev. Tako je tudi Ceh za smeh v duhu veselega decembra pripravil dobrodelni stand up.

Priredili so ga za prijatelja Darka Djurića, ki potrebuje novo protetiko. Darko je redni gost na večerih stand up komedije, ki je v Sloveniji vse bolj popularna. Na odru je med drugim nastopil tudi Aleš Sečnik, ki je Darkov reprezentančni kolega, paraolimpijec plavalec, Klemen Mauhler, Dušan Tomić in tudi legendarni Tone Fornezzi – Tof.

Tone Fornezzi - Tof

Stand up komedija

Stand up komedija je zvrst komedije, kjer nastopajoči – stand up komik z mikrofonom nagovarja občinstvo in zabava s pripovedovanjem smešnih zgodbic ter šal. Brez omejitve se dotika različnih tem: političnih, družbenih, kulturnih etc. Glavni cilj stand up komika pa je nasmejano občinstvo.

Eden izmed prvih slovenskih komikov je gotovo legendarni Vinko Šimek, ki ga mnogi poznamo pod psevdonimom Jaka Šraufenciger. Starejše in tudi mlajše generacije pa se zagotovo spomnijo tudi legendarne oddaje Moped Show, kjer je za humor skrbel Tone Fornezzi – Tof. Slovenci pa imamo vedno več dobrih stand up komikov: Perica Jerković, Klemen Mauhler, Klemen Bučan, Tin Vodopivec, Boštjan Gorenc – Pižama, Dušan Tomić, Vasja Simić, Gašper Bergant, Stefan Šumanac –Šumi, Uroš Kuzman, Žan Papič, Aleš Novak, Tomaž Stanovnik, Simon Zajc ter Andrej Težak Tešky. Na stand up odrih pa so vse bolj uspešne tudi ženske, stand up komičarke, ko sta Klavdija Novak in Lucija Čirović, ki se je mnogi spomnijo iz nanizanke TV Dober dan.

Festival Panč

K večji odmevnosti stand up komedije v Sloveniji zagotovo prispevajo tudi različne prireditve, ena večjih je Festival Panč. »Zanimanje za stand up komedijo med mladimi narašča in pogosto se mladi sprašujejo kako postati stand up komik,« je dejal Andrej Težak –Tešky. Če imate možnost, da se s stand up komedijo spoznate že v osnovni ali srednji šoli, je to zelo dobra popotnica za nadaljne udejstvovanje. Andrej Težak – Tešky pripravlja tudi delavnice stand up komedije, kjer vsako leto izobrazi nove stand up komike.

Stand up komedija je torej v Sloveniji vse bolj živa. Slovenci smo vesel narod in za mnoge velja rek, ‘Smeh je pol zdravja.’

Besedilo: V. K.

Foto: arhiv Ceh za smeh

Podobne teme: