4. Festival migrantskega filma

Slovenska filantropija in Zavod Voluntariat tudi letošnji 20. junij, svetovni dan beguncev, obeležujeta s 4. Festivalom migrantskega filma. Festival se tokrat predstavlja v novih barvah, še bolj drznih in samosvojih, kot v preteklih letih. Nova podoba jasno kaže, da so migracije naraven pojav tako v živalskem, kot tudi človeškem svetu. Zato je še toliko bolj pomembno, da migrante kot take sprejmemo ter jim namenimo zasluženo mero pozornosti in spoštovanja!

Ljubljano bo zasedlo več kot 30 dolgometražnih in 29 kratkometražnih žanrsko raznovrstnih filmov, okrogle mize z zanimivimi sogovorniki, številni medkulturni dogodki, projekcije na prostem, glasba in filmski pogled mladih in druge zanimivosti. Vse dejavnosti festivala osvetljujejo različne teme in plati migracij, azila, življenja beguncev ter integracije priseljencev v novo družbeno okolje.

Bera prispelih filmov je zares pestra, a programska ekipa je zavihala rokave in izbor najboljših izmed prispelih filmov razvrstila v tematske sklope, po katerih se boste lahko orientirali. Odziv mednarodne filmske srenje na poziv k prijavi filmov za program FMF je bil silovit kot še nikoli, a programska ekipa Festivala je za domače občinstvo skrbno izbrala najboljše izmedprispelih filmov in jih za lažjo orientacijo razvrstila v naslednje programske sklope:

– Portreti (življenjske zgodbe posameznikov z migrantskim ozadjem);

– Skupnosti (filmi, ki orišejo življenje priseljenskih skupnosti);

– V ritmu (zajema filme, ki spregovorijo skozi univerzalni jezik – glasbo);

– Begunci (filmi, ki neposredno obravnavajo teme, povezane z begunci in so posvečeni

svetovnemu dnevu beguncev);

– Trdnjava Evropa (vsebuje dela, ki obravnavajo odnos Evrope in evropskih politik do

beguncev in migrantov);

– Vedno te bom ljubil (prikazuje hrepenenje in odnos migrantov do domovine in bližnjih);

– Izven meja (programska novost FMF 2013 vključuje dela, kjer na prvi pogled migracije niso

v središču naracije, a kljub temu z različnih perspektiv osvetljujejo teme povezane z

migracijami v nekoliko širšem družbeno-kulturnem kontekstu).

Obfestivalsko dogajanje

Ob festivalsko dogajanje bomo posvetili spoznavanju različnih kulturnih tradicij ter njihovemu prepletanju in stapljanju v današnjih multikulturnih družbah. (Včasih neopaženo) kulturno raznolikost našega okolja bomo spoznavali prek pogovorov z zanimivimi gosti in pokušine kulinaričnih mojstrovin v Sloveniji živečih priseljencev iz različnih kulturnih okolij.

 

Besedilo: MS

Podobne teme: