DOGAJANJE V ZAMEJSTVU: 29.3. do 4.4.2014

Knežji kamen

V soboto, 29.3.2014 je namreč pričel štirikrat dnevno voziti avtobus med celovškim letališčem in Ljubljano. Vozni red s postajališči ter cenik pripenjam v »AlpeAdria Line Flyer«. Ponudnike prevozov, ki jih sponzorira koroška deželna vlada, sem že spodbudil, naj v slovenskem besedilu potnikom prijazno zapišejo dvojezično tudi Kirschentheuer-Kožentavra in Ferlach-Borovlje. Iz prospekta tudi ne vidim, ali je kaj popusta za povratno vozovnico. Več informacij.

 

(Pre)pozno za osebno udeležbo utegne biti tudi obvestilo o še eni obliki slovensko-avstrijskega obmejnega sodelovanja: v ponedeljek, 31.3.2014 ob 11.00 se v Prešernovi dvorani SAZU v Ljubljani (Novi trg 4) pričenja 4. okrogla miza iz serije “Gradovi na razpotju”, tokrat o gradu Cmurek. Grad sodi med največje in najstarejše gradove na Slovenskem, saj izvira iz 12. stoletja in v njem še danes najdemo nekaj zanimivih romanskih elementov. Od začetka 15. stoletja pa vse do leta 1931 je bil v lasti grofov Stubenbergov. Po drugi svetovni vojni je bil skupaj z bližnjim gradom Hrastovec spremenjen v zavod za duševno bolne, od leta 2004 pa je prazen. Za njegovo oživitev se trudi Zavod Muzej norosti, Trate, ki poskuša povezati tudi lokalni skupnosti z obeh strani meje – avstrijsko v Murecku in slovensko na Tratah. O gradu Cmurek bodo spregovorili dr. Igor Sapač, Srečko Štajnbaher, Davor Dominkuš ter dr. Sonja Bezjak.

 

V ponedeljek 31. marca 2014, ob 16.00 uri bo v dvorani »Grad« ljubljanskega hotela »Lev«, (Vošnjakova 1, 13. nadstropje)okroglo mizo »Kakšno EU potrebujemo?« pred majskimi volitvami za Evropski parlament. Na okrogli mizi bodo spregovorili: nekdanji belgijski premier Guy Verhofstadt in kandidat liberalcev ALDE za predsednika Evropske komisije, poslanka NEOS v avstrijskem Državnem zboru dr. Angelika Mlinar, nekdanji slovenski veleposlanik (v Avstriji in drugod), ustavni sodnikprof.dr. Ernest Petrič in evropski poslanec (ALDE/LDS) Jelko Kacin. Okrogla miza, ki jo bo vodil mag. Zijad Bećirović, bo v slovenskem jeziku, zagotovljen pa bo simultani prevod v angleški jezik. Udeležbo na okrogli mizi je obvezno potrebno potrditi na (01) 430 1533 oz. na elektronski naslov ifimes@ifimes.org . Sedeže v dvorani je potrebno zasesti najkasneje do 15.55. Prenos v živo bo na povezavi. Kliknite na povezavo.

Dr. Angelika Mlinar bo drevi tudi gostja v oddaji TV Slovenija 1 »Studio city«, ki se prične ob 21.00.

 

V ponedeljek, 31.3.2014 ob 20.00 bo v Mali drami SNG v Ljubljani še ena (menda spet razprodana) uprizoritve gledališke priredbe romana Maje Haderlap »Angel pozabe« (ups! ondan sem enkrat napačno zapisal »Angel spomina« – pač po pohodu oz. performansu Majinega brata Zdravka!).

Da se nam/vam zgodba z razprodanimi vstopnicami ne bi ponovila, naj opozorim, da si v informacijskem središču ljubljanskega Cankarjevega doma v podhodu Maximarketa že nekaj dni lahko priskrbite vstopnice za koncert pevskega zbora »Danica« iz Šentprimoža v Podjuni in tamburašev »Tamika« iz Železne Kaple. Več podrobnosti o koncertu, ki bo v petek, 25.4.2014 ob 19.00 v sklopu 12. Koroških kulturnih dnevov – KKD (o katerih sem vas že in vas še bom podrobneje obvestil), je na strani. Blagajna CD je ob delavnikih odprta od 11. do 13. in od 15. do 20. ure, ob sobotah od 11. do 13. ure ter uro pred prireditvami v CD. E-prodaja na vstopnice@cd-cc.si , telefonska na +386 (0)1-2417299 in 2417300.

Tokrat je za vstopnico na koncert v okviru KKD prvič potrebno plačati, in sicer (bolj ali manj simboličnih) 5 €. Pač pa sta Društvo slovensko-avstrijskega prijateljstva (kot glavni organizator 12. KKD) in naš Klub koroških Slovencev v Ljubljani poskrbela, da njuni člani (s poravnanimi društvenimi oz. klubskimi obveznostmi) lahko vstopnice pri blagajni dvignejo brezplačno; blagajna CD ima za Klub koroških Slovencev seznam članov, ki so poravnali članarino do vključno 23. marca letos. Ker sta do danes oddani že dve petini vstopnic za Linhartovo dvorano, pohitite!

 

V torek, 1.4.2014 ob 16.20 bo na Filozofski fakulteti v Ljubljani (Aškerčeva 2, soba 302) mlada avstrijska avtorica Anne Kim predavala o poezji, istega dne ob 20.15 pa bo v prostorih Avstrijskega inštituta na Cankarjevem nabrežju 11 brala iz svojih del. Anna Kim ustvarja poezijo in prozo ter objavlja v najvidnejših avstrijskih literarnih publikacijah. V letu 2012 je za svoj roman »Die gefrorene Zeit« prejela nagrado Evropske unije za književnost.

 

V torek, 1.4.2014 ob 18.00 se bo v prireditvenem prostoru Štajerske deželne knjižnice v Gradcu (Kalchberggasse 2, 1. okraj) na literarnem večeru Tanja Petrič pogovarjala s slovensko pesnico in dramaturginjo Anjo Golob (*1976), avtorico pesniških zbirk »V roki« (2010) in »Vesa v zgibi« (2013), glavno urednico nove založbe VigeVageKnjige; Golobova živi med Ljubljano, Brusljem in Londonom.

 

V torek, 1.4.2014 ob 19.00 bo Založba Drava v Koroškem deželnem arhivu v Celovcu (St. Ruprechter Straße 7) javnosti prvič predstavila novo knjigo sodelavke Slovenskega znanstvenega inštituta iz Celovca mag. Brigitte Entner „Wer war Klara aus Šentlipš / St. Philippen?Kärntner Slowenen und Sloweninnen als Opfer der NS-Verfolgung. Ein Gedenkbuch“. Za glasbeni okvir bo poskrbela skupina »Praprotnice«. 538 strani obsežna monografija opominja na več kot 500 koroških Slovenk in Slovencev, ki so bili umorjeni v času nacionalsocializma. Gre za partizane in partizanke, pripadnike wehrmachta in civiliste – člane odporniškega gibanja, kacetnike, politične preganjance, prisilno izseljene in žrtve evtanazije, otroke in mladostnike. Knjiga vrača »tem ljudem njihovo ime in majhen del njihovih življenjskih zgodb« (predsednica avstrijskega Državnega zbora Barbara Prammer v spremni besedi).

Zgodovinarka Brigitte Entner predstavlja prvo izčrpno in sistematsko raziskavo o koroškoslovenskih žrtvah nacističnega preganjanja. Kratke biografije, deloma opremljene s fotografijami, priklicujejo več kot 500 žensk, moških in otrok spet v zavest javnosti. Beležijo kraje in postaje preganjanja in odpora, od zgodnjih žrtev leta 1938 preko prisilnega izseljevanja aprila 1942 do aktivnega odpora v prostoru od Železne Kaple do Ziljske doline. Uvod postavlja ljudi in dogodke v zgodovinski kontekst, register oseb pa prispeva k uporabnosti knjige.

 

V torek, 1.4.2014 ob 19.00 bodo v »Isabella food & wine«na Poštni ulici 3 v Mariboru odprli fotografsko razstavo Andreasa Zeitlerja, avstrijskega fotografa mlajše generacije, ki je s svojim fotografskim objektivom celotno leto 2011 spremljal utrip ulic nekdanje tekstilne četrti mesta Dunaj, danes skoraj pozabljene soseske le streljaj od živahnega središča Dunaja. Razstava bo na ogled do 25.4.2014.

 

V sredo, 2.4.2014 ob 9.00 se bo v avditoriju generala Maistra v mariborski Kadetnici pričel simpozij »Vloga in pomen generala Rudolfa Maistra in slovenske severne meje v 20. stoletju za slovensko vojaško zgodovino«. Referenti bodo Simona Pörš, mag. Gregor Kastelic, mag. Zvezdan Marković, dr. Blaž Torkar, mag. Matjaž Ravbar, Aleš Zelenko, dr. Martin Premk, Mladen Premk, Mladen Horvat in Rok Filipčič. Ob simpoziju si bo možno ogledati Vojaški muzej SV v Kadetnici. Udeležbo je potrebno do 31.3.2014 prijaviti na telefon 02 – 4495006.

 

V sredo, 2.4.2014 ob 11.00 bo v Galeriji Družina v Ljubljani (Krekov trg 1) Mohorjeva založba  Celovec predstavila knjigo dr. Vasje Klavora »Fajtji hrib. Bojišče na Komenskem Krasu 1916-1917«. Vasja Klavora že dvajset let raziskuje 1. svetovno vojno na soški fronti, ki je svetovno znana zaradi krvoločnih pozicijskih bojev. Več o najnovejši knjigi:Fajtji hrib. Več knjig Mohorjeve založbe o prvi svetovni vojni na slovenskem ozemlju: 100 let 1. svetovne vojne.

 

V sredo, 2.4.2014 ob 19.30 bo v k&k centru v Šentjanžu v Rožu prof. Štefan Pinter imel predavanje »Ko so luči ugasnile v Evropi.Kako se je začela prva svetovna vojna«. 28.6.2014 bo minilo 100 let od sarajevskega atentata, ki velja za povod za „prakatastrofo 20. stoletja”.  A kaj so bili globlji vzroki?Kako je vojna vse spremenila? Kakšne so bile posledice pri nas?

 

V sredo, 2.4.2014 ob 20.00 bo na »Srečanju pod lipami« v Kulturnem centru Lojze Bratuž v Gorici (Drevored 20. septembra 85) gostja Erike Jazbar časnikarka dr. Rosvita Pesek, avtorica knjige »Pučnik«, ki jo je izdala celovška Mohorjeva.

 

V četrtek, 3.4.2014 ob 18.00 se bo v Narodni galeriji v Ljubljani kustos dr. Ferdinand Šerbelj v svojem predavanju s koroškim slikarjem Markom Pernhartom  “povzpel” na Šmarno goro in se razgledal po širni okolici. Pernhart (Pernat) je cenjen romantični krajinar in vedutist, ki je sredi 19. stoletja naslikal tudi nekaj serij razgledov Velikega Kleka (Grossglockner), Dobrača, Triglava, Stola…

 

V četrtek, 3.4.2014 ob 19.00 bo »Oder 73 – Gledališče ob Dravi« na Prevaljah uprizorilo igro domačega avtorja Mitje Šipka »Med  zakonom in vestjo«.

 

V četrtek, 3.4.2014 ob 19.00 se bo na svoji prvi postaji v Galeriji Schleifmühlgasse 12-14 v 4. dunajskem okraju predstavila potujoča razstava »Sledi/Spuren«. Ob 100. obletnici začetka prve svetovne vojne sta slovenski kustos Vasja Nagy in avstrijska kustosinja Denise Parizek povabila po šest umetnikov iz Slovenije in iz Avstrije k razmisleku o spremembah, ki jih je doživela Evropa v tem obdobju, ter o tem, od kod prihajamo in kam smo namenjeni. Osnovni medij umetniških del je papir. Izbrani umetniki so: Gino Alberti, Svetlana Jakimovska, Gani Llalloshi, Lorena Matic, Goran Medjugorac, Andrew M. Mezvinsky, Katja Oblak & Julij Borštnik, Eva Petrič, Tiberius Stanciu, Anja Šmajdek, Franz Wassermann in Letizia Werth. Na Dunaju bo razstava na ogled do 26.4.2014 ob torkih in petkih med 14. in 19. uro ter ob sobotah med 10. in 15. uro. Po Dunaju bo razstava obiskala še Ljubljano, Maribor, Potrno, Koper in Benetke.

 

Besedilo: Janez Stergar, Klub koroških Slovencev v Ljubljani in Inštitut za narodnostna vprašanja, Ljubljana

 

Podobne teme: