Dogajanje v zamejstvu in Sloveniji: 11. do 20.7.2014

Knežji kamen

V petek, 11.7.2014 ob 16.00 (in ne ob 17.00, kot je bilo prvotno najavljeno!) bodo/sov Osnovni šoli Grm v Novem mestu (Trdinova ulica 7) na zaključni prireditvi 26. Jezikovnih počitnic koroški slovenski otroci, njihovi gostitelji in mentorji predstavili skupno glasilo tokratnih jezikovnih počitnic. Poročilu o novomeški prireditvi lahko mdr. prisluhnete v stalni tedenski oddaji Radia Ognjišče »Slovencem po svetu in domovini« v nedeljo, 13.7.2014 ob 17.00 s ponovitvijo v ponedeljek ob 24h CET.

 

V organizaciji Slovenske prosvetne zveze – SPZ pa je 44 mladih koroških Slovencev skupaj z vrstniki iz Slovenije v teh dneh na kreativnih počitnicah na morju, v zalivu Bučanje na otoku Lošinju. Po poročanju ORF je poslovodja SPZ dr. Janko Malle je z letošnjim odzivom izredno zadovoljen, za mladinski počitniški program v rožanskem Šentjanžu pa imajo še nekaj prostih mest.

 

Drevi, v petek, 11.7.2014 ob 19.00 bo pred deželnim dvorcem v Celovcu (ob slabem vremenu pa v občinskem centru v Vetrinju) zaključna prireditevMednarodnega otroškega folklornega festivala,na katerem za mir plešejo, pojejo in muzicirajo otroške in mladinske folklorne skupine iz Avstrije, Slovenije, Bosne in Hercegovine, Srbije, Italije itd.

 

Ponovimo, da bodo drevi, v petek, 11.7.2014 ob 19.30 v Galeriji Šikoronja v Rožeku odprli razstavo „Ženske – Weibsbilder”,na kateri bodo do 7.9.2014 razstavljale: Caroline, R. Goerner, L. Heuermann, J. Lava, Z. Weiss-Loiskandl, I. Loitzl, A. Pazelt, T. Prušnik, G. Smolik, I. Vavra, J. Vizjak, G. Weiss-Richter, M. Ch. Wiegele.

 

V soboto, 12.7.2014 ob 18.00 bo v Pavlovi hiši v Potrni (Laafeld 30) pri štajerski Radgonisrečanje zboroviz treh dežel. Sodelujejo: Cerkveni zbor Wagrain (Solnograško), Oktet Suha (Koroška), Vokalni kvintet Kapela (slovenska Štajerska). Več informacij: www.pavelhaus.at

 

V soboto, 12.7.2014 ob 19.30 bodo v pliberški farni dvorani na Argentinsko-kanadskem večeru gostili gledališko-glasbeno predstavo slovenskih dijakov iz Kanade ter recitacije in folklorne plese dijakov iz Argentine.

 

V soboto, 12.7.2014 ob 20.00 bodo pred kopališčem v Železni Kapli poletno noč za ples razgibali ansambel Igor in Zlati zvoki ob polnoči pa še Fračkovci.

 

V soboto, 12.7.2014 bo poteklo 75 let od rojstva našega uglednega klubskega člana, najbolj znanega koroškega Slovenca na Dunaju doc.dr. Feliksa J. Bistra. Tu naj ne povzemamo široko poznanega jubilantovega življenja in delovanje v prid koroškim Slovencem, slovenski kulturi in znanosti ter slovensko-avstrijskemu sodelovanju. Pač pa naj pravočasno tudi takole »elektronsko« v našem skupnem imenu zimzeleno iskrivemu prijatelju Feliksu za prihodnja desetletja zaželimo vsega dobrega, predvsem seveda zdravja in dobre volje v krogu njegove družine!

 

V soboto, 12.7.2014 in v nedeljo, 13.7.2014 bodo člani Slovenskega planinskega društva Celovec na dvodnevnem izletu na Krn. Želimo jim čim manj vremenskih presenečenj!

 

Za slovenske izletnike po avstrijskem Koroškem pa je zanimivo opozorilo na 55. oddajo »Literarni razgledi« celovškega radia Agora oziroma njegove urednice Jerneje Jezernik. Na pogovor o vodniku »Po koroških poteh«, ki je pred nedavnim v prenovljeni obliki izšel pri celovški Mohorjevi, je naša Jerneja povabila avtorja vodnika, uglednega pedagoga, kulturnega delavca ter dolgoletnega predsednika Krščanske kulturne zveze dr. Janka Zerzerja. Vsi, ki ste zamudili predvajanje oddaje minulo nedeljo in ponovitev naslednjega dne, ji lahko prisluhnete, če kliknete na spletni naslov http://cba.fro.at/series/1313; sam sem to že storil in mi ni bilo dolgčas.

 

Da bodo v nedeljo, 13.7.2014 predčasne volitve v Državni zbor RS (za katere so Slovenci iz sveta že oddali svoje glasovnice), zvečer pa še finale svetovnega nogometnega prvenstva, pač vemo vsi…

 

V četrtek, 17.7.2014, ob 18.00 Zveza slovenskih organizacij na Koroškem – ZSO vabi v Kulturni in komunikacijski center – k&k v Šentjanž v Rožu 33 na sprejem in poletno druženje ob nedavnem prevzemu predsedstva avstrijskega Zveznega sveta s strani podpredsednice ZSO, zvezne svétnice Ane Blatnik.

 

V četrtek, 17.7.2014, ob 21.00 bo v Rdeči dvorani ljubljanskega Magistrata (v okviru »Poletja v stari Ljubljani«) koncert, na katerem bo nastopil avtrijski duo Philippe Raskin (klavir) in Johannes Fleischmann (violina); skupaj nastopata od leta 2009 ter sta izdala album z deli Mozarta, Korngolda in Ehrenfellnerja. Več informacij na spletnem naslovu.

 

V soboto, 19.7.2014 ob 14.00 bodo od gostišča Wrolich v Ločah ob Baškem jezeru krenili tekmovalci 3. mednarodnega gorskega teka na Stari Grad v Bekštanju; na progah na 4,4 km, 1,4 km ali 400 m pričakujejo predvsem mlade iz Slovenije, Italije in Koroške. Več informacij je na spletnih straneh www.faakersee.atin www.peterwrolich.at. Prijave so možne pod elektronskim naslovom urlaub@faakersee.at.

 

V nedeljo, 20.7.2014 ob 9.30 bo od slovenskega kulturnega doma v Pliberku krenil 35. Spominski pohod na Komelj, svečanost ob spomeniku padlim partizanom pri Cimprcu pa se bo pričela ob 12.30; kot običajno sledi še tovariško srečanje.

 

Že zdaj – po novem »KKZ biltenu« – opozarjam, da bo v nedeljo, 21.9.2014 pri Krnskem gradu in pri Gospe Sveti kulturno-zgodovinska prireditev ob 600-letnici zadnjega ustoličevanja koroškega vojvode v slovenščini. Uprizorili bodo kantato Franceta Cigana »Ustoličenje karantanskega kneza«, koncert pa bodo zaokrožili koroški zbori. Zbiram pobude za skupni prevoz iz osrednje Slovenije na Koroško.

 

Za spletno brskanje in branje v deževnih poletnih dnevih posredujem nekaj povezav na elektronske verzije starejših del s koroško in drugo narodnostno problematiko, vse na »Sistory«:

 

 

Besedilo: Janez Stergar, Klub koroških Slovencev v Ljubljani in Inštitut za narodnostna vprašanja

 

 

Podobne teme: