Jacqueline Widmar Stewart – pravnica in pisateljica

Jacqueline Widmar Stewart je potomka Slovencev, ki so se v Združene države Amerike priselili na prelomu prejšnjega stoletja. Po poklicu je pravnica, v letih izobraževanja, ki so jo vodila v različne dele Združenih držav ter tudi v Grčijo, Nemčijo in Slovenijo, pa si je pridobila diplomo iz nemščine in francoščine. Svojo izobrazbo je nadgradila z magisterijem iz francoske literature in doktoratom iz prava. Njena velika strast zadnjih let je postalo pisateljevanje, o tistih temah in deželah, ki jih še posebno ljubi.

 

Jacqueline Widmar Stewart

 

Otroštvo na obalah jezera Michigan

Tako Jacquelinin oče kot mama sta se rodila slovenskim staršem, ki so se v Združene države Amerike priselili na začetku prejšnjega stoletja. Spoznala sta se v slovenskem društvu v Chicagu ter se poročila zelo mlada – mama jih je imela komaj 16, oče 21. Kmalu sta zapustila Chicago in se naselila v Beverly Shoresu, naselju na obali jezera Michigan, ki je sedaj del narodnega parka. Tam sta si zgradila hišo in nekaj časa vodila črpalko in majhno gostišče. Čeprav sta oba imela le osnovnošolsko izobrazbo, jima je študij njunih treh hčera zelo veliko pomenil. Jacqueline (njuna najmlajša hči) se je najprej odločila za študij francoščine in nemščine, ki ga je zaključila leta 1967 na fakulteti v Koloradu. Naslednje leto je na univerzi v Michiganu pridobila še magisterij iz francoske literature.

Prvi obisk Slovenije

Prek programa študijske izmenjave, ki ga je omogočala fakulteta v Koloradu, se je Jacqueline podala tudi na študij v Bonn (Nemčija). Ko sta jo v Evropi obiskala njena starša, je dozorela odločitev, da skupaj odpotujejo v Slovenijo. Jacqueline je tu našla prelepo pokrajino in sorodnike, v katerih je odkrila manjkajoči delček sebe ter odsev svojih korenin, pa čeprav takrat še ni poznala slovenskega jezika in se z njimi ni mogla sporazumevati. Odločila se je, da se jezika svojih starih staršev čim prej nauči. Najprej je poskusila na univerzah v Združenih državah, vendar nobena od njih ni ponujala te možnosti. Zato je stopila v stik s takratno jugoslovansko ambasado v Chicagu, ki ji je omogočila študij slovenščine v Ljubljani. Leta 1969 je tako odšla v Slovenijo ter se naslednje leto na Univerzi v Ljubljani izpopolnila v slovenščini.
 
Kariera v svetu prava

Leta 1970 se je vrnila v Združene države in se poročila z Blairom Stewartom, ki jo je navdušil za svet prava. Oba sta kasneje na univerzi Stanford iz prava tudi diplomirala ter si nov dom ustvarila v Kaliforniji. Po doktoratu iz prava (leta 1976) se je Jacqueline sprva zaposlila v odvetniški pisarni Wylie Leahy Blunt and McBride v San Joseju, kasneje pa jo je poklicna pot vodila do položaja pravne zastopnice mesta San Jose, delovala je tudi kot svetovalka pri organizaciji Midpeninsula Regional Open Space District ter kot sodnica pro tempora na sodišču pokrajine Santa Clara.
 
Od jezera Michigan do Slovenije

Jacqueline se je šele po dolgih letih ob ponovnem obisku rodnega kraja zavedla, da jo je otroštvo na obalah jezera Michigan za vedno zaznamovalo. Ljubezen do narave in tamkajšnjih ljudi jo je vodila do načrta, da o jezeru napiše knjigo. Delo, ki nosi naslov The Glaciers’ Treasure Trove, predstavlja celovit vodnik skozi pet parkov na južni strani jezera Michigan. Združuje tako geološki, zgodovinski kot kulturno-etnološki vidik tega območja.
Pisanje te knjige pa je ni povezalo le z otroštvom, temveč tudi s svojimi slovenskimi koreninami, saj se je zavedla neverjetne podobnosti med tamkajšnjo pokrajino ter deželo svojih starih staršev. Svojo drugo knjigo je tako posvetila Sloveniji. Z njo je želela prispevati delček k ohranitvi slovenske tradicije, zato ni le turistični vodnik, temveč mnogo več, je odsev ljubezni do Slovenije, vpogled v njeno zgodovino, prečudovito naravo in bogastvo ljudi.
 
»Za prijatelje si je treba čas vzet …«

Widmarjeva deželo na sončni strani Alp od leta 1988 redno obiskuje. Nadvse ceni družabnost ljudi, naše izkazano veselje do življenja ter navado, da si znamo vzeti čas drug za drugega, za prijatelje in sorodnike ter se ob dobri hrani, pijači in pesmi z njimi tudi poveseliti. Čuti se Slovenka in Američanka obenem, čeprav zaenkrat ne premišlja o stalni vrnitvi v Slovenijo. Svojemu možu, sinu Blairu Andrewu ter hčerki Julii Suzanne doma pogosto postreže z jedmi slovenske kuhinje, od katerih imajo še posebno radi njeno potico in jabolčni zavitek.

EM
Foto: osebni arhiv

Podobne teme: