Novi minister bo Gorazd Žmavc

Na čelo Urada RS za slovence v zamejstvu in po svetu in minister za Slovence po svetu bo postal Gorazd Žmavc. Je predstavnik stranke DESUS in bo Komelovo nasledil predvidoma prihodnji teden. Kdo je Gorazd Žmauc, povzemamo iz časopisa Delo, avtorja Franca Milošiča.

 

Foto: V.E.

 

Gorazd Žmavc, 66-letni pravnik s Ptuja, že nekaj let vodi odbor Desusa za ormoško in ptujsko območje. V stranki je izredno aktiven in agilen in predsedniku Karlu Erjavcu je doslej že velikokrat v njegovih najtežjih trenutkih izkazal neomajno podporo. Njegovo kandidaturo zato moramo razumeti kot strankarsko nagrado. Sam pa jo jemlje zelo preprosto in na glas poudarja, da je to področje, ki ga še lahko obvlada in na katerem lahko pomaga pri regijskem in turističnem povezovanju države. Gorazd Žmavc je z Desusom že leta 2008 poskušal priti v državni zbor. Na predčasnih volitvah v državni zbor decembra 2011 je spet poskusil, a je bil v 8. volilni enoti premočan tekmec Franc Jurša – Gorazd Žmavc je v 10. volilnem okraju dobil le 7,7 odstotkov glasov.
 
Po ptujskih občinskih volitvah 2010 je s še tremi svetniki postal tretja najmočnejša politična sila v ptujskem občinskem svetu, prevzel je odbor za gospodarstvo in vodenje komisije za odlikovanja in priznanja, posebej pa nikoli ne pozabi poudarjati pomena turizma, ki se mu tako občina kot država premalo posvečata.
 
Gorazd Žmavc ima dolgo politično in gospodarsko kilometrino: bil je, na primer, direktor ptujske enote Gorenja, potem je izkušnje nabiral v upravi Gorenja v Velenju in pozneje še v nekaterih drugih podjetjih. V enotni in takrat še zelo veliki ptujski občini je bil predsednik skupščine občine, bil je tudi občinski partijski sekretar. Zadnji februarski dan bo praznoval rojstni dan in večjega darila kot ministrski stolček si zagotovo ni nikoli želel.
 
 
Besedilo: MS

14-02-2014

Podobne teme: