Okusimo Slovenijo skozi želodec

Simona Gotal je pripravila krajši tečaj slovenskega jezikaFoto: Lorcan Le Pen

Pariz, 14. oktober 2013 – Slovenci v Franciji, v prelepem romantičnem mestu, mestu umetnikov in tudi srčnih Slovenk in Slovencev, v Parizu, so pripravili dogodek Okusimo Slovenijo skozi želodec.

V torek, 24. septembra 2013, je v Parizu potekala jezikovno-kulinarična delavnica pod naslovom Okusimo Slovenijo skozi želodec. Dogodek je potekal v sklopu tedna jezikovne raznolikosti, ki ga je organizirala Hiša Evrope in Orienta v Parizu.

S kolegicami Ajo Barbo Gruden, Ajdo Gracio Golob, Katjo Ilovar, Laure Kopačin, Marušo Benkič smo v treh urah, ki smo jih imele na razpolago, predstavile slovenščino in Slovenijo. Najprej sem predstavila posebnosti slovenščine, občinstvo sem učila slovenskih besed in sem geografsko umestila Slovenijo, nato pa so kolegice predstavile še kulinarični del. Ajda Gracia, Katja, Laure in Maruša so predstavile značilnosti slovenskih jedi in poskrbele, da je v prostoru zadišalo po slovenskih dobrotah. Ker k dobri hrani sodi tudi dobra kapljica, je poznavalka vin Aja poskrbela, da smo ob vsaki jedi okusili še slovenska vina. Občinstvo (dogodka se je udeležilo 40 ljudi) je tako imelo priložnost slišati slovensko besedo ter hkrati okusiti slovensko hrano in slovenska vina. Ob vsem tem smo se zabavali in igrali. Na koncu smo namreč izvedli kviz in zmagovalca nagradili z majico I feel Slovenia.

Ob tem bi se zahvalila Hiši Evrope in Orienta v Parizu ter Uradu RS za Slovence v zamejstvu in po svetu, ki sta dogodek sofinancirala. Posebej se  zahvaljujem tudi Veleposlaništvu RS v Parizu, ki nam je podarilo majico I feel Slovenia in brošure o Sloveniji, ter veleposlanici Veroniki Stabej za slovenske dobrote, ki jih v Parizu ne moremo dobiti (npr.: bučno olje, sol iz Sečoveljskih solin ipd.).

Najlepša hvala pa tudi puncam, ki so sodelovale pri projektu in pomagale pri izvedbi dogodka.

 

Besedilo: Simona Gotal, lektorica slovenščine na Nacionalnem inštitutu za orientalske jezike in civilizacije v Parizu (INALCO)

Foto: Lorcan Le Pen

Podobne teme: