Pivo in cvetje praznovalo abrahama

Laško, julij 2014 – Otvoritev letošnjega festivala Pivo in cvetje je bila takšna kot se za Abrahama spodobi. Nastopila je laška pihalna godba in mažoretke. Na kar treh odrih so se zvrstili številni pestri dogodki in koncerti.

 

 

Mike Portnoy - The Winery Dogs Foto: Sara Sa

Odločili smo se za enodnevni obisk festivala. Medtem ko so na odru Club na občinskem dvorišču pravo klubsko vzdušje ustvarjali Balladero in Vasko Atanasovski Trio, kasneje pa še poskočna Alja ter Andrej Šifrer in Elevators, nam je oder Zlatorog postregel z odličnimi koncerti domačih in tujih glasbenikov. Že lansko leto so nas organizatorji festivala presenetili z odličnimi Gov’t Mule in Ano Popović, letos ni bilo nič drugače.

Na velikem odru, kjer je bilo odlično poskrbljeno tako za zvok kot luči, so nastopili glasni Triggerfinger, belgijski rokerji. Morda za mnoge neznana skupina, katere nastop je zelo energičen, najbolj opažen na odru pa je gotovo frontman in kitarist Ruben. Publika je bila navdušena nad priredbo pesmi I follow rivers švedske avtorice in pevke Lykke Li. Presenetil pa je tudi bobnar, ki se je med nastopom prelevil v tolkalista šalic.

Publika je bila po njihovem nastopu ogreta za doživetje skupine The Winery Dogs. Bobnar skupine Mike Portnoy, ki ga mnogi poznavalci glasbe poznajo kot bivšega bobnarja skupine The Dream Theater, je pred navdušeno publiko razbil in razmetal svoje bobne. Skupina velja za super skupino, ki jo sestavljajo trije glasbeniki. Pevec in kitarist Richie Kotzen, mnogi ga poznate iz skupine Mr. Big, bas kitarist Billy Sheehan, ki je dolga leta igral s kalibri, kot sta Steve Vai, David Lee Roth, v skupinah Mr. Big in Niacin, bobnar Mike Portnoy soustanovitelj in do leta 2010 član zvezdnikov progresivnega metala Dream Theater in je po mnenju mnogih najboljši rock bobnar vseh časov. Gre za trd, a vendar melodičen rock’n’roll 21. stoletja, ki na najboljši način združuje navdihe preteklosti z zvokom sedanjosti. »Vsi trije imamo svoj slog in glas, a vendar izhajamo iz skupnih korenin,« pravi pevec in kitarist Richie Kotzen. »Posebnost Winery Dogs je prav dejstvo, da v novi zasedbi nihče od nas ni izgubil svoje identitete, ta nova kemija v triu pa je ravno tisto pravo, kar prinaša in ohranja svež zvok.«

Na odru pa ni manjkal niti dobri stari jugoslovanski rock. Nastopili so namreč Bajaga in Instruktori, ki so publiko ogreli z zimzelenimi Tišina, Lepa Janja, Godine Prolaze in še bi lahko naštevala. »Po toliko letih na malih in velikih odrih imam še vedno tremo in prav je tako. Trema je pozitivna, saj pomeni, da imam rad to kar počnem. Energija na odru je bila čudovita, vesel sem, ko publika poje z nami. V Sloveniji veliko nastopam in odziv publike je vedno super.« je za Mojo Slovenijo dejal Bajaga.

Več preberite v tiskani izdaji revije Moja Slovenija

Festivalsko poletje 2014

Šentviška planota v znamenju rocka

Besedilo: Vanesa Kovač

Foto: Sara Sa

 

 

Podobne teme: