Metaldays v Tolmin pripeljali 12.000 glavo množico

Tolmin, julij 2014 – Letošnje poletje smo v žarišče postavili festival Metaldays. Vsako leto v juliju se Tolmin spremeni v raj za ljubitelje metal glasbe. Metalcamp, ki se je lansko leto preimenoval v Metaldays festival, traja pet dni. Tako kot reggae festival Overjam, tudi Metaldays festival poteka na Sotočju v Tolminu, kjer obiskovalce očarata gorski reki Tolminka in Soča. In prav neokrnjena narava, svež zrak in Sotočje spremenijo vsak festival v unikaten in vreden obiska.

Področje festivala je tudi del Triglavskega narodnega parka, ki je del Julijskih Alp. Letos je festival potekal že 10 leto zapored in tako kot leta 2004, takrat še kot Metalcamp, so tudi letos nastopila zveneča imena svetovno znanih metal skupin.

 

RIOT V Foto: Sara Sa


Stereotipi o metalcih ne držijo!

Kot vse letošnje festivale je Metaldays festival lepšalo muhasto vreme. Prvič sem bila na festivalu metal glasbe in verjemite mi, stereotipi o metalcih ne držijo. Ti so v resnici zelo prijazni, vljudni in odprti ljudje. Z mano se strinjajo tudi domačini Tolmina, ki se vsako leto razveselijo festivala. Tega je letos otvorila nevihta in močno deževje, ki je botrovalo nastalemu blatu. Nemški trash metalci skupine Cripper so začeli svoj nastop na velikem odru, a so zaradi deževja prenehali igrati. Zanimivost skupine Cripper je gotovo energična pevka Britta. V svoji deset letni karieri so v Sloveniji tokrat bili že petič in so nad našo deželo od Tolmina in obale do Ljubljane naravnost navdušeni. »We love Slovenia!« sta za Mojo Slovenijo dejala Britta in kitarist Jonathan.

Festival obiskalo 12.000 metalcev

Metaldays festival je najuspešnejši festival v Sloveniji. Obiskalo ga je kar 12.000 ljubiteljev narave in rock ter metal glasbe. Tako kot glasbene skupine so tudi obiskovalci prišli iz različnih držav. Francoski par je prišel poslušat svoj najljubši band Alcest.

Za njimi pa so na odru nastopili finski Children of Bodom, ki jih vsaj po imenu poznate vsi, ki si vsaj malo radi širite obzorja znotraj glasbene scene. Nato pa je sledil še zadnji bend prvega večera Opeth. Gospodje prihajajo iz Švedske in igrajo progresivni metal. Vse, ki se vam zdijo metalsko žaganje kitar in različne distorzije preveč za uho, naj potolažim z dejstvom, da so Opeth za poslušanje izredno prijetni. Lahko bi rekli, da igrajo neke vrste progresivni rock ali morda celo jazz rock z dodatki eksperimentiranja. Mene so naravnost navdušili in prvi dan festivala, se je počasi nagibal k drugemu.

Dva velika travnika šotorov in veliko domačih skupin

Šotori so obsegali kar dva velika travnika, kjer so organizatorji postavili tudi veliko trgovino ene izmed trgovskih verig.

Torkov metalski dan je otvoril domač folk metal band Zaria. S simpatično vokalistko Ines so dodobra ogreli publiko pod drugim odrom. Na slednjem je nastopil tudi band iz Egipta, mesta Kairo. Skupina, ki se imenuje Scarab, je svoj nastop odlično izpeljala in kljub nagajivim dežnim kapljicam navdušila publiko. Pevec skupine Samuel se je vajen toplega rdečega morja opogumil in samo za Mojo Slovenijo zakorakal v ledeno mrzlo Sočo. »Slovenija mi zelo všeč, čist in svež zrak, voda, gore, čudovito je! Tudi v reki Soči sem se okopal, zelo mrzla je. Vajen sem toplega morja.« je dejal Samuel.

V vesolje s samorogi

Tretji dan smo se zbudili v toplo in sončno jutro, v šotorih je postajalo vedno bolj vroče in po dveh dneh se običajno že spoprijateljiš s sosedi v kampu. Jutranja kava sončno jutro naredi še lepše.

Uverturo v tretji dan so odlično izpeljali slovenski metalci s privlačnim imenom Space Unicorn on Fire. Skupina šteje 5 odličnih glasbenikov in na odru so naravnost blesteli. Navdušili so z nadvse nenavadnim imidžem, s čudovitim kostumom znanstvenika je presenetil klaviaturist Matjaž Ličar. Razgreta publika je z njimi pela vsem dobro znane pesmi kot so Medzvezdna mačkica, Let’s go to Space, etc. Osvojili so tudi srca vseh, ki so jih imeli priložnost slišati prvič.

Tako so slovenski heavy power metalci navdušili in pripravili publiko za novo dozo folk srednjeveškega metala nemške skupine Saltatio Mortis, kar v latinščini pomeni ples smrti. Osem poskočnih fantov, ki ustvarjajo pretežno v nemškem jeziku, lahko brez skrbi črta besedo mortis iz imena skupine, saj pri njihovi glasbi gre predvsem za ples, smrt pa je daleč stran. S kostumi kot tudi naborom instrumentov so nas popeljali v svet trubadurjev. Ob kitari, bobnih in drugih glasbilih so namreč igrali tudi na dude, piščali in tamburice.

Vsi pa smo težko pričakovali nastop finske skupine Amorphis, ki so navdušili s heavy metalom s primesjo progresivnega in folk metala. Pevec skupine Tom Joutsen je širni oder vzel tudi kot prostor za telovadbo in publiko spodbujal s tekanjem z enega konca odra na drugi konec.

Na vajah ob nedeljah popoldne

Popoldan na malem odru so otvorili energični Španci iz skupine Drakum. Gre za osem čudovitih fantov, ki se na vajah uspejo zbrati vsako nedeljo popoldne, svoj nastop na Metaldays pa so dobili z glasovanjem na spletni strani festivala. Glavni instrument skupine je električna violina. Dodatno moč folk metal zvoku pa dodajo dude in flavta. Španci s svojo melodiko spomnijo prej na Irsko kot Španijo, prav vsi pa so bili navdušeni nad Slovenijo. Tistega lepega sončnega popoldneva smo se zbrali v krogu v kampu in fantje so v akustični izvedbi odigrali eno izmed njihovih pesmi. Odlični so bili.

Kasneje pa so poskrbeli še za atraktiven in energičen nastop na odru, med poslušalce pa so podali orjaško roza žogo, s katero so se med plesom in petjem pesmi le-ti igrali.

Vendar je to bil šele začetek dneva. V istem vzdušju so nadaljevali slovenski Metalsteel, ki so nedavno izdali nov album z naslovom This is Your Revelation. Metalsteel rastejo in se razvijajo že dobrih 12 let. Skupino so ustanovili, ko so posamezni člani šteli rosnih 12 let. Danes pa veljajo za eno najboljših skupin na metal glasbeni sceni v Sloveniji. Basist skupine Matej Sušnik pa za enega boljših slovenskih basistov. Za bobni se skriva odlična in lepa bobnarka Daša.

Prong in legendarni Riot V

Na glavnem odru so medtem igrali razigrani ameriški Prong. Trio, ki deluje že od leta 1986 in je publiko na noge dvignil z basom, bobni, kitaro ter vokalom Tommya Victorja. Če bi zgolj poslušali in ne tudi gledali nastop, skorajda ne bi verjeli, da so na odru dejansko samo trije.

Za piko na i četrtemu dnevu so nastopili še odlični Riot V. Ti so na odru naravnost žareli in energija skupine je sevala med publiko. Ujeli smo jih tudi za kratek intervju. Ustanovitelj zasedbe Riot, ki igra odličen heavy metal je Mark Reale, ki je žal že pokojni. Zdaj v skupini delujejo kitarist Mike Flyntz, basist Don Van Stavern, bobnar Frank Gilchriest, pevec Todd Michael Hall ter najmlajši Nick Lee, ki je odličen kitarist poln energije. Predstava na odru, ki so nam jo pripravili je bila čudovita, bili so sproščeni in čutilo se je, da so s srcem v glasbi. Na oder so prinesli tudi kovček s kitaro pokojnega Marka in se mu skupaj s publiko globoko poklonili. To je ganilo prav vse prisotne. Publika je bila tako navdušena, da jih ni spustila iz odra. Riot so presenečali iz pesmi v pesem, igrali so pesmi kot je Shine, in tako še dodatno podžgali publiko. Zase pa lahko trdim, da mi je bil ta koncert najboljši od vseh, ki sem jih uspela videti. Člani skupine so zelo prijetni in odprti. Prvič so bili v Tolminu in nad Slovenijo so navdušeni. Sprehodili so se po ulicah Tolmina in do Sotočja ter bili očarani nad naravo in svežim zrakom.

Rhapsody of Fire v Trstu

Peti dan sem se sama poslovila od Metaldays, a festival je zadnji dan obiskovalcem ponudil še odlične Sabaton.

V metalskem vzdušju smo se podali tudi na poletni festival v Trstu, kjer smo poslušali skupino Rhapsody of Fire.

Vas pa vabimo, da prihodnje leto obiščete festival Metaldays in domovino.

Besedilo: Vanesa Kovač

Foto: Sara Sa

Festivalsko poletje 2014: Pivo in cvetje praznovalo abrahama,Šentviška planota v znamenju rocka

Podobne teme: