Ko na odru zaigrajo slovenski in tuji glasbeniki

Laško, 15. julij 2013 – Včeraj se je zaključil 50. Festival Pivo in cvetje, v šitirh dneh festivala so se na šitirh prizoriščih predstavili različni slovenski in tuji glasbeniki, mesto Laško pa je zaživelo v duhu festivala.

Mi smo festival obiskali v četrtek, ko se je festival upešno začel. Na odru Zlatorog, so nastopili El Kachon, ki so otvorili odrsko dogajanje in zbirajočo se množico ogreli z bluesom, ki so mu dodali ritem djemb. Nato pa so na oder stopili člani skupine Avven. Avven je skupina, ki ji odlično uspeva združevanje rock in metal glasbe z ljudskimi melodijami. V njihovi glasbi tako slišite zvok piščali, harmonike, kitar, bobnov, klaviatur. Svojo glasbeno pot so začeli z albumom Pantha Rei, nadaljevali z albumom Kastalija, zdaj pa pripravljajo že tretji album.

[caption id="attachment_1103" align="alignnone" width=""]El Kachon Foto:Sara Sagadin[/caption]

 

[caption id="attachment_1104" align="alignnone" width=""]Avven Foto: Sara Sagadin[/caption]

 

Laško gostil že 50. festival Pivo in cvetje Foto:Sara Sagadin

Za skupino Avven pa je oder prevzela in vse obiskovalce osupnila Ana Popović, je mlada kitaristka, ki je pri petnajstih prijela kitaro v roke in začela igrati blues. Za blues jo je navdušil njej oče. Zdaj Ana živi v ZDA, v Memphisu, kjer ustvarja z glasbenimi legendami kot so John Williams in drugi. Na odru Zlatorog je nastopila s skupino Mo’ Better Love.

Niso še prav začeli igrati, pa si že slišal vzklike, ki so bili namenjeni slovenski skupini, za katero bi lahko rekli, da počasi postaja legendarna, to so Big Foot Mama. Fantje so navdušili z dobrim rockom kot vedno, za obiskovalce pa pripravili presenečenje. Na odru se jim je pridružil tudi Warren Haynes, ki pa je že napovedoval prihod Gov’t Mule. Gov’t Mule band iz ZDA, zaradi katerega se je velika večina obiskovalcev odpravila na Pivo in cvetje. Publika namreč ni bila le slovenska, ampak multikulturna,veliko obiskovalcev je bilo tudi iz sosednjih držav.

Festival jih je gostil že lansko leto in letos so ponovno razvneli publiko. Band sestavljajo Matt Abts, ki je leta 2003 prejel nominacijo za Grammy nagrado za bobnarja, Danny Louis, Jorgen Carlsson, ter seveda legenda Warren Haynes. Postregli so nam z dobrim bluesom in rockom, ovacije aplavza pa so zadeli s piko na i, ki so jo dodali nastopu. Za konec se jim je namreč na odru pridružila še Ana Popović.

Festival se je tako dobro začel in kot pravijo dober začetek, je tudo dober konec. Piva se je popilo veliko, prav zato pa so organizatorji poskrbeli za prometno varnost obiskovalcev.

Rdeči karton

Čeprav Pivo in cvetje v sodelovanju s Slovenskimi železnicami svojim obiskovalcem že vrsto let nudi varno in cenovno ugodno pot z vlakom, tako na prireditev kot tudi z nje, so se letos odločili, da bodo obiskovalce še dodatno spodbujali k potovanju z vlakom, še posebej na poti domov. Letos so tako uvedli še dve akciji »Ko pijem, grem z vlakom« in »Rdeči karton«.

»Ko pijem, grem z vlakom« je preventivna akcija, v okviru katere so obiskovalce nagovarjali, da na prireditev in z nje pripotujejo z vlakom, še posebej v primeru uživanja alkohola. Akcija »Rdeč karton« pa se je izvajala na sami prireditvi s pomočjo Alkomat patrulje. Obiskovalci prireditve Pivo in cvetje so pred potjo domov namreč imeli možnost preveriti stopnjo zaužitega alkohola. Vsak obiskovalec, ki je prekoračil dovoljeno stopnjo alkohola, je prejel rdeč karton, ki mu je, ob predložitvi sprevodniku na vlaku, omogočil brezplačno, predvsem pa varno vožnjo z vlakom domov.

Besedilo: Vanesa Kovač

Foto: Sara Sagadin, Vanesa Kovač

 

Podobne teme: