RECEPT: Idrijski žlikrofi

Idrijski žlikrofi

 
 
Idrija in njena okolica sta že od sredine 19. stoletja naprej poznani po idrijskih žlikrofih. Zaradi pomanjkanja zgodovinskih virov se njihovega izvora ni nikoli ugotovilo. Idrijski žlikrofi so narodna jed iz testa, polnjena s krompirjevim nadevom ter značilno oblikovana. Zaradi tradicionalnega postopka izdelave in tradicionalnega recepta je Ministrstvo RS za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano leta 2002 uradno zaščitilo tradicionalni ugled idrijskih žlikrofov.

Idrijski žlikrofi

Idrijski žlikrofi 

 
Izdelava je dolgotrajna in poteka v več fazah. Najprej je treba pripraviti testo. Temu sledi izdelava nadeva za žlikrofe, ki je sestavljena iz krompirja, zaseke ali prekajene slanine, čebule, začimb in dišavnic. Iz nadeva oblikujemo enakomerne, za lešnik velike kroglice. Nato testo na tanko razvaljamo in nanj polagamo kroglice nadeva, ga zavihamo in med kroglicami stisnemo, da se sprimejo ter tako oblikujemo nekakšna ušesca. V vsak žlikrof zgoraj vtisnemo vdolbinico in na ta način dobijo žlikrofi značilno obliko klobuka.

 Idrijski žlikrofi

Idrijski žlikrofi

Potrebujemo:
30 dag moke – bele
2 jajci
1 čajno žličko olja
vodo ali mleko po potrebi

Nadev:
50 dag krompirja
5 dag slanine ali zaseke
5 dag pražene čebule
drobnjak, majaron, poper, sol

Cel, neolupljen krompir skuhamo, nato olupimo, pretlačimo, začinimo s praženo čebulo, praženo zaseko in dodamo začimbe (majaron, drobnjak, sol in poper).
Naredimo maso in iz nje oblikujemo za lešnik velike kroglice.

Idrijski žlikrofi

 
Iz moke, jajc, olja in vode ali mleka naredimo testo. Pustimo 20 minut, da počiva, nato pa ga na tanko razvaljamo. Na testo polagamo kroglice, zvijemo v kačo, narežemo. Pri strani s prsti previdno stisnemo in oblikujemo vsak žlikrof v »kapo«.
 
Zložimo na pladenj, zakuhamo v vreli slani vodi. Žlikrofi naj vrejo 5 minut na zmernem ognju, nato jih poberemo iz vode.

Postrežemo s pečenko, z golažem.

Zanimivosti:
V Idriji so žlikrofi največkrat postreženi z »idrijsko bakalco«, njihovo jedjo iz jagnjetine in zelenjave.

 Idrijski žlikrofi

 
V gostilni Kos, kjer žlikrofe še vedno izdelujejo ročno vsaj trikrat tedensko, pa jih pripravljajo tudi z gobovo ali s sirovo omako (gorgonzolo). Na pepelnično sredo jih izdelujejo brez zaseke.
 
Starejši ljudje pa imajo žlikrofe najraje postrežene tako kot nekoč, z ocvirki.

 

Pripravila Petra Logar
Foto: Petra Logar, arhiv gostilne Kos, Idrija

Podobne teme: