Svetovni virtuoz na orglah

Nathan Laube

Nathan Laube v Sloveniji

Nathan Laube v Sloveniji

Virtuozni slovenski organist iz ZDA

Nathan J. Laube

Samostojni recital

Petek, 10. maja, ob 18.30 – Cerkev Marijinega oznanjenja, Adergas

Sodeluje Eva Vrtačnik, oboa

Sobota, 11. maja, ob 19.45 – Cerkev sv. Frančiška Asiškega

(Plečnikova cerkev v Šiški), Černetova ul. 20, Ljubljana Šiška

Sodeluje Lucas S. Osterc, bariton

Lepo vabljeni!

V organizaciji Izseljenskega društva Slovenija v svetu in Glasbene šole Zavoda sv. Stanislava. S podporo Urada Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu

Nathan Laube, komaj 24-letni organist, je bil letos imenovan za profesorja na ugledni ameriški Akademiji za glasbo Eastman v Rochestru v New Yorku, hkrati je “artist in residence” Ameriške katedrale v Parizu v Franciji. Koncertira s številnimi orkestri na najslavnejših prizoriščih Amerike in Evrope, zadnja leta pa je večkrat “featured artist” na najpomembnejših dogodkih ameriškega krovnega društva American Guild of Organists.

Zvezda med mladimi klasičnimi glasbeniki Nathan Laube ima slovenske korenine, mati je v Združenih državah Amerike rojena Slovenka družini, ki je 1945. leta morala zapustiti domovino.

Slovenijo je obiskal nekajkrat, že leta 2004, ko se je predstavil na mednarodnem festivalu Orglarski dan v Ljubljani; novembra 2012 pa je velikodušno podaril masterclass za mlade slovenske glasbenike v Zavodu sv. Stanislava, s tem pa navdušil mladino in profesorje. Letos pa nam je v ponos, da ga smemo predstaviti širši Sloveniji, predvsem kot slavnega koncertanta.

Nathan Laube je kot koncertant sicer ekskluzivno vezan na elitno ameriško umetniško agenturo Karen McFarlane Artists, Inc., vendar je iz spoštovanja, ljubezni in zahvale do domovine prednikov dogovoril izjemo s svojo agenturo. Svoj odnos do Slovenije je Nathan Laube ganljivo izrazil na FB na Thanksgiving day, 2012, ko je svojo pot v Slovenijo doživel kot duhovno vračanje svojih babic in dedkov skozi Ljubelj vse do Ljubljane in uršulinske cerkve, kjer sta njegovi babici še kot dekleti peli pri zboru.

Družina Nathana Laubeja je v Čikagu in Clevelandu že vsa desetletja pred njegovim rojstvom pomagala graditi slovensko skupnost v ZDA. Njegov obisk je zelo dragocen ne le v glasbenem smislu, marveč tudi z vidika kulturnega povezovanja Slovencev v domovini in izven nje. S koncerti na kakovostnih glasbilih se bo Nathan Laube izvrstno predstavil v domovini, ki sme nanj biti ponosna.

 

Besedilo: univ. doc. Dalibor Miklavčič in Pavlinka K. Kocmur

Podobne teme: