Učenje slovenščine za otroke v Sloveniji

Učenje slovenščine v Sloveniji

V poletnih mesecih različni organizatorji v več slovenskih krajih pripravljajo poletne šole in tabore s tečaji slovenskega jezika, ki vključujejo precej različne oblike in pristope k učenju slovenščine. Pri nekaterih programih je večji poudarek na spoznavanju jezika in slovničnih struktur slovenščine, pri drugih na komunikaciji in spoznavanju slovenske kulture skozi bivanje v Sloveniji ali celo na kombinaciji obojega. Vsi pa si složno prizadevajo za oživitev in širitev slovenske besede – tako med tujce kot tudi med Slovence v zamejstvu in po svetu.

sPonudnikov za učenje slovenščine je po različnih krajih po Sloveniji iz leta v leto več. Med sabo se razlikujejo pa vsebinah, ki jih ponujajo, načinu posredovanja znanja, po dolžini programov, dodatni ponudbi ter tudi po ceni. Različna je tudi starostna meja za udeležence.

 

Poletna šola za otroke in mladostnike

Najbolj poznana je Poletna šola za otroke in mladostnike, ki je namenjena otrokom in mladostnikom, ki živijo v tujini (zdomci in izseljenci), in jo financira Ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport, organizira pa Zavod RS za šolstvo vsako leto v drugem delu Slovenije. Gre za organizirano obliko učenja slovenščine in spoznavanja slovenske kulture. Več lahko preberete na http://www.zrss.si/slovenscina/dopolnilni_poletna_sola.htm.

 

 

Mladinska poletna šolo slovenskega jezika za mladostnike

Center za slovenščino kot drugi/tuji jezik, ki deluje pod okriljem Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani, letos že osmo leto organizira Mladinsko poletno šolo slovenskega jezika za mladostnikeod 13 do 17 let. Tečaj se začne v ponedeljek, 1. 7. 2013, in konča v petek, 12. 7. 2013. Na pouku slovenščine, ki poteka dopoldne, bodo poglobili poznavanje slovenske slovnice in kulture. Več lahko preberete na www.centerslo.net.

 

Mednarodni poletni jezikovni tabori za otroke

Tisti otroci, ki si želijo stran od mestnega vrveža in hkrati osvežiti znanje slovenščine, pa tudi občutiti lepote slovenske narave, spoznati podeželski način življenja, se družiti z živalmi na kmetijah in se aktivno udejstvovati pri športno-glasbenih delavnicah v naravi, se lahko pridružijo slovenskim vrstnikom na Mednarodnih poletnih jezikovnih taborih za otroke. Te počitnice se odvijajo sredi zelenih gričev na treh čudovitih lokacijah v Sloveniji: na Prevorju in Ponikvi na Kozjanskem ter v Termah Snovik v Tuhinjski dolini. Sprejmejo otroke od 5. in 15. leta starosti, ki so razdeljeni v majhne jezikovne skupine s prilagojenim programom glede na starost in predznanje otrok. Otroci so obravnavani zelo individualno. Poudarek je na praktični rabi jezika in spodbujanju večjezičnosti pri otrocih. Učenje poteka preko aktivnih delavnic v naravi, kjer otroci skozi praktično rabo slovenščine in tudi drugih jezikov (angleščine, nemščine in španščine) nadgrajujejo in izboljšujejo svoje jezikovne kompetence, predvsem sporazumevanje in govor. Hkrati se otroci na taborih izjemno zabavajo v objemu neokrnjene narave in tkejo trajna prijateljstva z živalmi in s sovrstniki s celega sveta. To so prave počitnice v naravi brez uporabe elektronskih naprav in televizorjev.

 

Besedilo in foto: Aleksandra Borštnar Maček

 

 

 

TEMATSKI JEZIKOVNI TABORI,

ki se med seboj razlikujejo po vsebinah. V različnih terminih v juliju in avgustu 2013 se bodo odvijali:

 

GLASBENO-USTVARJALNI(poudarek bo na ustvarjalnosti – glasbeno udejstvovanje, ustvarjanje novih instrumentov, besedil…),

FOTO-ŠPORTNI(otroci bodo spoznavali fotoaparat in ustvarjali z njim, za sprostitev pa bo veliko športnih aktivnosti),

V KOZJANSKEM RAJU Z GUZAJEM (otroci bodo bolje spoznali razbojnika Guzaja, hodili po Guzajevi pohodni poti, spoznavali okolico in podeželsko življenje),

POČITNICE NA KMETIJI(tabor za najmlajše, ki bodo na idilični kmetiji spoznavali življenje na kmetiji in v njeni okolici),

KOZJANSKI RAJ – LET’S HAVE FUN!(otroci preko številnih delavnic spoznajo Prevorje, življenje na podeželju, stare običaje, opazujejo zvezde in ustvarjajo),

TABOR ZA OSVEŽITEV (namenjen osvežitvi znanja angleščine in slovenščine pred začetkom novega šolskega leta).

Na vseh taborih bo še vedno poudarek na izpopolnjevanju jezikov, tudi slovenščine, na nekaterih taborih pa bodo tudi letos prisotni naravnimi govorci angleščine. Več o poletnih jezikovnih taborih, ki potekajo letos že 6. leto zapored, lahko izveste na www.poletni-tabori.si.

Podobne teme: