Učenje slovenščine čez poletje 2014

Kdor išče, ta najde. Tako je tudi z znanjem jezikov. Kdor se želi naučiti ali širiti svoje znanje slovenščine, bo zagotovo našel pot do inštitucije, tečaja ali spletne strani, ki mu bo pomagala do uresničitve zastavljenega cilja. Vsekakor je obisk Slovenije najuspešnejši in najbolj izkustveno bogat način za zbližanje z naravnim slovenskih jezikom in za doživetje pristne slovenske kulture.

 

 

Poleti se v Sloveniji odvijajo številke kulturno-zabavne prireditve v mestih in na podeželju. Zaradi povečanega obiska slovenskih zdomcev, izseljencev ali zgolj ljubiteljev slovenske dežele in jezika v poletnih mesecih so organizirani tudi tečaji slovenskega jezika za različne starostne skupine. Največ veselja čaka ravno otroke na poletnih jezikovnih taborih, saj se družijo s slovenskimi vrstniki, spoznavajo slovenske običaje in navade ter uživajo v aktivnostih v čudoviti naravi.

 

Tečaji za otroke in mlade

Otroci lahko izbirajo med jezikovnimi počitnicami z veliko različnimi aktivnostmi (ples, petje, spoznavanje kmečkega življenja, raziskovanje rož in dreves, ustvarjalne delavnice, fotografiranjem ipd.), kjer poteka učenje jezika skozi komunikacijo in dejavnosti na taborih, ter med počitnicami s klasičnim učenjem slovenščine v učilnici vsak dan, obogatenim z ekskurzijami in izleti po Sloveniji.

Na Mednarodnih poletnih jezikovnih taborih za otroke, stare od 5 do 15 let, poteka učenje slovenščine preko tematskih delavnic in aktivnosti v naravi na sproščen, zabaven in izkustven način v idilični naravi slovenskega podeželja: www.poletni-tabori.si. Jezikovne tabore organizira podjetje SAMA Navitas letos že 7. leto zaporedoma. Več si poglejte na njihovi spletni strani Kozjanski raj.

Otroci nad 15 let se lahko udeležijo Poletnega tečaja slovenskega jezika v Kopru – Halo, tukaj slovenski Mediteran, kjer poteka učenje jezika preko delavnic na temo slovenska folklore, slovenske ljudske glasbe, slovenske književnosti, gledališča in filma. Več si oglejte na spletni strani www.fhs.upr.si/sl/tecaji/poletne-sole/halo. Tečaj organizira Fakulteta za humanistične študije Koper.

Dobro poznana z dolgoletno tradicijo je tudi Mladinska poletna šola slovenskega jezika v Ljubljani za otroke, stare od 13 do 17 let: Potekala bo med 1. in 12. julijem. Prijavite se lahko tudi preko spletne strani www.centerslo.net Organizator poletne šole je Center za slovenščino kot drugi/tuji jezik Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani.

Prav tako Center za slovenščino prireja Poletno šolo za otroke stare med 8 in 12 let. Potekala bo na Srednji vzgojiteljski šoli in gimnaziji Ljubljana med 7. In 11. julijem. Več informacij in prijavnica je na strani Centra.

 

Učenje tudi za starejše

Kdor ima rad mestno življenje in bi želel spoznati življenje v drugem največjem mestu v Sloveniji, je vabljen na Poletno šolo slovenskega jezika 2014 v Mariboru in so dosegljivi tudi preko spleta. Poletna šola bo potekala med 30. junijem in 11. julijem. Pri njih nudijo tečaje slovenščine skozi celo leto, za odrasle in otroke.

Center za slovenščino letos prireja 2 ali 4 tedenski tečaj slovenskega jezika od konca junija do konca julija v Ljubljani, na Filozofski fakulteti. Izbirate pa lahko tudi med različnimi dopoldanskimi tečaji. Več si preberite na njihovi spletni strani www.centerslo.net

 

Možnosti učenja na daljavo

Morda je pa le za nekatere pot v Slovenijo predraga, predolga ali prenaporna, pa bi vseeno želeli ohranjati ali nadgrajevati svoje znanje slovenščine. To dandanes omogočajo novi mediji in učenje preko spleta. Spletni portal nudi med drugimi jeziki tudi učenje slovenščine. Tako lahko vsak najde pot do stika z jezikom, ki mu je pri srcu – ne glede na kraj bivanja.

 

Besedilo in foto: Aleksandra Borštnar Maček

 

Poletni jezikovni tabori za otroke

Podobne teme: