Poletna šola: Spoznavajmo glasbo in glasbila ter slovenski jezik

Ljubljana,  2. junij 2014 – Poletna šola spoznavanja glasbe in glasbil ter slovenskega jezika, ki jo pripravljamo uredništvo revije Moja Slovenija in MetalRock Akademija bo potekala od 30. junija do 5. julija 2014 v Ljubljani. V poletni šoli boste osvojili prve prijeme na kitari, vihteli bobnarske palčke, spoznavali črno bele tipke klavirja ter urili svoj glas. Hkrati boste spoznavali slovenski jezik, ki ga bogatita dvojina in pisana paleta narečij. Čakajo vas zanimive športne aktivnosti in kreativne delavnice ter super izlet. Pridružite se nam na nepozabnih počitnicah!

Prijave pošljite na: Vanesa Kovač urednistvo@mojaslovenija.net

V začetku marca sem se odpravila na potep v Šiško, kjer sem obiskala MetalRock akademijo. Mitja Žibert idejni vodja in ustanovitelj MRA me je povabil na uro improvizacije za kitaro. O tej bom pisala v naslednji številki revije Moja Slovenija. Mitja je čudovita, energična in vedno nasmejana oseba in takšen je bil tudi najin klepet. Prijeten, poln smeha in zanimivh zgodb o MetalRock šoli.

Mitja se je po 10 letih izmeničnega igranja kitare in klavirja, v želji po delu z ljudmi odločil, da bo začel poučevati kitaro. Zato je »kriv« njegov osebni mentor iz ZDA, ki ga je vodil po prvih korakih poučevanja in grajenja posla. »Takrat sem začel raziskovati področja osebne rasti in coachinga, nenehno sem se učil in nadgrajeval kot kitarist in glasbenik.« Sprva je poučeval na osnovni šoli v Kranju, nato je zaradi večjega povpraševanja najel učilnico še v Ljubljani. Uvod v zgodbo o MetalRock akademiji se tako začenja pisati s Šolo električne kitare Mitje Žiberta, ki je imela dovolj učencev, da je lahko najel lastne prostore v Ljubljani. Prvotna ideja o šoli kitare je rasla v nekaj večjega. Tako se je rodila ideja o MetalRock akademiji, ki se je s področja poučevanja električne kitare, razširila tudi na poučevanje drugih glavnih instrumentov metal in rock glasbe. Šola se je tako začela širiti in nadeli so si ime MetalRock šola, in sicer ločeno po inštrumentih – MetalRock šola kitare, MetalRock šola bobnov, MetalRock šola petja, v kratkem pa se bo odprla še MetalRock šola klaviatur.

Ura kitare na MetalRock Akademiji

Vanesa: Kaj je MetalRock akademija?

Mitja:MetalRock akademija je moja težnja in želja potem, da se dvignejo standardi poučevanja, zlasti zasebnega poučevanja, saj je po mojem mnenju to na zelo nizkem nivoju. Pa ne le v Sloveniji, ampak povsod po svetu. To me že od začetka najbolj moti, a hkrati motivira. Zato tudi stremim k temu, da imamo visoko kvaliteto poučevanja in k temu, da se nenehno nadgrajujemo, da postavljamo nove standarde poučevanja in da tudi učencem dvignemo njihove lastne standarde. Kajti večina učencev pride v šolo rekoč: »Nimam visokih ciljev in bi igral samo malo za veselje.«Večinoma se ne zavedajo, kakšen nivo lahko dosežejo, pa četudi samo za hobi in da več kot znajo, bolj lahko uživajo v instrumentu in glasbi. Cilj in namen sta postaviti višje standarde poučevanja ter učencem in glasbenikom ponuditi več, kot to po kar so sprva prišli. Poleg samega glasbenega poučevanja sem več kot eno leto vodil coaching skupino za glasbenike, ki imajo cilj postati profesionalni glasbeniki. Trenutno na tem področju s Tilnom Hudrapom pripravljava seminar, jaz predvsem kot coach, on pa kot glasbenik z izkušnjami s turneje, ki bo tudi namenjen vsem z željo po tem, da uspejo kot glasbeniki. Tilen, ki je sicer naš učitelj bas in električne kitare, je na tem mestu odličen partner, saj ima kot član zasedbe Vicious Rumors bogate izkušnje iz sveta glasbene industrije.

Vanesa: Boste z MRA šli tudi izven meja domovine?

Mitja:Kot vedno stremim k nadgradnji obstoječega, zaradi česar že potekajo pogovori in planiranja, kako razširiti MetalRock akademijo v tujino. Pred tem pa je seveda pomembno, da vzpostavimo odlične sisteme poučevnaja (kurikulum in izpiti), kar je trenutno ena izmed glavnih aktivnosti. Cilj je torej zgraditi pravo glasbeno akademijo s poudarkom na metal in rock glasbi, ki bo vsem diplomirancem nudila priznanje veljavno po celem svetu.

Vanesa: Večina učiteljev na MetalRock akademiji ima nekaj skupnega, to je tujina. Kakšen je položaj glasbe v tujini in kakšen je pri nas?

Mitja:Problem pri nas se začne že v sami vzgoji mladine in otrok. S tem ne mislim glasbene vzgoje ampak celotnega šolskega sistema in miselnosti ljudi. Če bi spremenili stvari na tem nivoju, bi se bilo veliko več ljudi pripravljenih učiti pri strokovnih učiteljih, kajti v Sloveniji je velik problem, ker imajo zaradi “brezplačnega” šolanja, ljudje miselnost, da je znanje zastonj. Obenem bi s spremembno miselnosti bilo tudi več uspešnih glasbenikov in glasbenih skupin. Osebno menim, da je glasbena skupina kot podjetje. Če skupine ne znaš voditi kot podjetje, potem imaš zelo malo možnosti za uspeh. To velja tako pri nas kot v tujini. Dejstvo je, da se bodo morali glasbeniki naučiti tudi poslovnih veščin, če bodo v bodoče želeli uspeti.

Vanesa: Vsako leto priredite tudi koncert na katerem nastopijo učenci skupaj s priznanimi glasbeniki.

Mitja:Vsaka resna glasbena šola mora imeti koncerte, kjer ima vsak učenec priložnost nastopiti pred ljudmi. Tako jim omogočimo izkušnjo, ki je popolnoma drugačna od igranja v domačem izoliranem okolju. Igrati na pravem odru s profesionalnimi glasbeniki, kjer se čuti prava koncertna atmosfera, je vedno nepozabna izkušnja za vse učence. Učenci poleg popolnega užitka, z nastopanjem na koncertih prejmejo tudi zelo pomembne izkušnje javnega nastopanja in vsega, kar je v ozadju priprave in izvedbe uspešnega koncerta. Te izkušnje so ključne za vse, ki si želijo uspeti kot glasbeniki in najlepša nagrada za tiste, ki igrajo zgolj za svojo dušo.

Vanesa: Jurij, vi ste svež veter na MRA. Naprej ste se z MetalRock šolo kitare srečali kot učenec. Kaj vam pomeni poučevanje na MRA?

Jurij: Dejal bi, da je to ultimativna metal in rock šola. Poučevanje pa mi pomeni dvoje: zabavo, saj je poučevanje električne kitare zabavno in sproščujoče, ter osebno rast, ker s tem, ko učim druge, učim tudi sebe in se tako neprestano razvijam.

Vanesa: Ste odličen kitarist, igrate v skupini Morana. Navajeni odrov in nastopanja, kako pa se učenci pripravljajo na veliki koncert, ki je vsako leto odličen?

Jurij:Nastopanje pred navdušenim občinstvom je nepopisna izkušnja. Šele ko stojiš na odru, s svojim instrumentom v rokah, lahko pride tvoj pravi Jaz do izraza. Nekateri nastopijo z več treme, drugi z manj ali pa celo z nič, vsekakor pa vsi uživajo v tem in iz tega dogodka pridobijo ogromno izkušnjo, ki ti je ne more dati nobena druga vaja. Učenci se skrbno pripravijo na koncert s pomočjo vseh učiteljev MRA. Vedno smo jim na voljo, na koncu pa vsi pridemo na koncert z namenom, da se zabavamo in da uživamo.

Vanesa Kovač

 

 

 

 

 

 

Podobne teme: