Zeleni Jurij: muzikal po ljudskih motivih

Ljubljana, 15. april 2014 – V soboto, 10. maja 2014, bo Gallusova dvorana Cankarjevega doma gostila spevoples Zeleni Jurij, muzikal po ljudskih motivih. Koncert, kakršnega v Sloveniji še ni bilo, bodo ob 65. obletnici delovanja izvedle tri generacije Folklorne Skupine Tine Rožanc, ki se jim bodo na odru pridružili tudi gosti Mešani komorni zbor Ljubljanski madrigalisti ter solista Karin Možina in Gregor Volk.

Spevoples Zeleni Jurij je muzikal po ljudskih motivih in združuje najstarejše zapise o slovenski pesmi, plesu, glasbi in mitologiji ter uveljavljene poustvarjalce na področju ljudske kulture. Prvi tovrstni poizkus v Sloveniji je plod večmesečnega izčrpnega raziskovalnega dela folklorne skupine. S sožitjem izvirnih virov (plesnih, pevskih, glasbenih, glasbilnih, oblačilnih) in sodobnih idej želi skupina z gosti širšemu občinstvu predstaviti ljudsko izročilo v srčni in prisrčni obliki.

Z božanstvom zelenja po slovenskih pokrajinah

Osrednji lik dogajanja je Zeleni Jurij (igral in pel ga bo Gregor Volk), v izročilu imenovan tudi kot Šenturij, Jurek, Jarilo, Vestnik itd., ki je v Sloveniji poznan predvsem kot prinašalec pomladi, njegova krožna pot pa biva in potuje med letnimi časi. Na odru Gallusove dvorane bo njegova osrednja zgodba, v kateri spoznamo nesojeno ljubezen in sorodno dušo Maro (Karin Možina), vpeta v različne plesne postavitve in glasbene medigre, občasno z zborovsko nadgradnjo.

Preplet folklornih korakov in zborovskega petja

Na odru največje dvorane Cankarjevega doma se bo predstavilo več kot 150 nastopajočih. Tri generacije Folklorne skupine Tine Rožanc(otroška, mladinska in veteranska skupina), Mešani komorni zbor Ljubljanski madrigalistiter solista, mlada in uveljavljena vokalista, Gregor Volkin Karin Možinabodo ob glasbeni spremljavi predstavili krožno pot Zelenega Jurija po številnih slovenskih pokrajinah.

Folklorna skupina Tine Rožanc, ki spada pod okrilje Železničarskega kulturno-umetniškega društva (ŽKUD) Tine Rožanc in v kateri se je skozi leta kalilo več sto študentov, otrok in starejših, že 65 let predstavlja slovensko ljudsko izročilo po Sloveniji, Evropi in drugod po svetu. Spada med največje in najbolj kakovostne folklorne skupine v Sloveniji in Evropi, za delovanje je prejela že mnogo nacionalnih priznanj in strokovnih nagrad. S kakovostnim programom je reden gost državnih folklornih srečanj. 

Mešani komorni zbor Ljubljanski madrigalistije v svojem 20-letnem delovanju prejel vrsto prestižnih mednarodnih nagrad, med drugim zlato plaketo in veliko nagrado Petra Ebna v Pragi, tri prestižne zborovske nagrade v Milttenbergu v Nemčiji, lani pa je na tekmovanju v Seghizziju v Italiji prejel tri srebrne medalje. Glavno vodilo zbora je kakovostno poustvarjanje vrhunske zborovske glasbe in jo približati širšemu krogu ljudi.

Grega Volkin Karin Možina, ki bosta na koncertu nastopila v solističnih vlogah, sta mlada slovenska glasbenika, pevca in člana številnih vidnih glasbenih zasedb (med drugimi Volk Folk, Sounds of Slovenia in Krog oziroma Perpetuum Jazzile in Bassless).  

 

Besedilo: MS

Foto: arhiv Tine Rožanc

Podobne teme: