2. Avsenikova glasbena delavnica za izseljence v Begunjah na Gorenjskem

Zasebni zavod glasbena šola Avsenik je letos že drugo leto zapovrstjo skupaj z Uradom Vlade RS za Slovence v izseljenstvu organizirala »Avsenikovo glasbeno delavnico za izseljence«. Delavnica je potekala v dneh od 19. do 23. avgusta v prostorih glasbene šole v Begunjah na Gorenjskem, rojstnem kraju legendarnih bratov Slavka in Vilka Avsenik.

Letos se je delavnice udeležilo 11 udeležencev, prijavljenih pa jih je bilo še več, a so morali udeležbo zaradi objektivnih zadržkov odpovedati. Trije so prišli iz Kanade – vokalistka Laurie Ulčar in harmonikarja Robert Letnik in Valentin Končan, dva sta prišla iz Argentine – (oče in sin) Alejandro Žnidar s kitaro in Francisco Žnidar s trobento, iz Srbije pa je prišel kar celoten ansambel – Milan Bireš s kitaro, Ninoslav Svijić s trobento, Ivan Katava z basom, Darko Horvatić s klarinetom, Vladimir Juzbašić s harmoniko in pevka Katarina Medaković. Udeleženci so bili zelo različnih starosti, od 23 pa do 61 let.

Vsi udeleženci so tudi nastopili na koncertu, ki je bil organiziran v četrtek, dne 22.08., pod kostanji na terasi Gostilne in Restavracije Avsenik, kjer so se vsi po vrsti zelo uspešno in korektno predstavili. Pohvalno je, da smo se z vsemi izseljenci sporazumevali v slovenščini, saj materinščino prav vsi odlično obvladajo. Vsi imajo seveda tudi predznanje na posameznih instrumentih, ki jih igrajo, saj sicer ne bi bili sposobni igrati Avsenikovih skladb, ki so v osnovi za izvajanje kar precej zahtevne. Namen naše delavnice je bil namreč udeležence naučiti in izpopolniti v pravilnem stilu in tehniki igranja Avsenikove glasbe. Seveda pa smo jim na njihovo veselje med potekom delavnice razkazali tudi kraj Begunje, jih popeljali v Muzej, ki je odprt v prostorih zaporov iz časa druge svetovne vojne ter na ogled tovarne Elan, kjer so si ogledali proizvodnjo plovil in smuči.

Besedilo: Uroš Hribar, prof.

Podobne teme: