Vabilo na predstavitev knjige Slovenci v hrvaškem športu

Slovenski dom in Svet slovenske nacionalne manjšine Mesta Zagreb Vas ob dnevu državnosti Republike Slovenije in Republike Hrvaške z veseljem vabita na predstavitev knjige Eduarda Hemarja, SLOVENCI V HRVAŠKEM ŠPORTU v sredo, 11. junija 2014, ob 19. uri, v Slovenskem domu, Masarykova 13, Zagreb.

Knjigo bosta predstavila:
•     Eduard Hemar, avtor
•     Smiljana Jelčić Ivanošić, urednica in redaktorica

 

 

Eno  od  področij,  na  katerem  so  Slovenci  pu-stili največjo sled na Hrvaškem, je vsekakor šport. Cilj te  knjige  je  predstaviti  zaslužne  športnike,  trenerje  in športne delavce, ki so skoraj 150 let delovali v hrvaškem športu. To ni bila niti najmanj lahka naloga, saj to obdobje zajema nekaj držav in vojn.

Knjiga Slovenci v hrvaškem športuje tretja knji-žna  izdaja  o  zaslužnih  Slovencih  in  posameznikih  slovenskega rodu na Hrvaškem, ki so prispevali k različnim družbenim dejavnostim. Po knjigah o dramskih in likovnih umetnikih je ta knjiga posvečena predstavitvi športnikov slovenskega rodu.

Merilo za uvrstitev oseb, katere biografije vsebuje knjiga Slovenci v hrvaškem športu, temelji predvsem na prispevku posameznika k hrvaškemu športu. Knjiga obsega 140 biografij zaslužnih posameznikov, razvrščenih po kronološkem vrstnem redu glede na leto rojstva. Življenjepisi  v  knjigi  so  bogato  opremljeni  s  340  fotografijami, med njimi so tudi številne doslej neobjavljene.
Značilnost  knjige  je  tudi  zastopanost  posameznikov  iz tako imenovanih majhnih športov, ne le iz olimpijskih in tistih, ki so medijsko najbolj pokriti.

Že stoletje in pol traja nepretrgan cikel prežemanja hrvaškega in slovenskega športa. Skratka, ugotovimo lahko, da so Slovenci dali velik in nesporen prispevek k  hrvaškemu  športu  kot  začetniki  posameznih  športov, kot športniki, trenerji in športni delavci ter kot pobudniki športa na sploh in so pustili neizbrisno sled v številnih športih.

 

Besedilo: Slovenski dom in Svet slovenske narodne manjšine Mesta Zagreb

Podobne teme: