VIII. Konferenca znanstvenikov in gospodarstvenikov iz sveta in Slovenije

V prostorih Gospodarske zbornice Slovenije se je v četrtek 17. oktobra 2013 začela dvodnevna 8. Konferenca znanstvenikov in gospodarstvenikov iz sveta in Slovenije. Častni pokrovitelj konference je bil akademik prof. dr. Jože Trontelj, predsednik Slovenske akademije znanosti in umetnosti. V uvodnem delu so s svojimi govori nastopili Boris Pleskovič iz Svetovnega Slovenskega kongresa, dr. Jernej Pikalo, minister za izobraževanje, znanost in šport, mag. Stanko Stepišnik, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo, Tina Komel, ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu, Danijel Krivec, predsednik Komisije DZ za Slovence v zamejstvu in po svetu, akademik. prof. dr. Jože Trontelj in mag. Samo Hribar Milič iz GZS.

 

 

 

Majhna podjetja so izhod iz krize

Uvodni nagovor je imel predsednik Svetovnega slovenskega kongresa Boris Pleskovič, ki je poudaril pomen tovrstnih konferenc v času gospodarske krize, ki pesti Slovenijo. Konferenca je velik poudarek dala majhnim in srednjim podjetjem. Po besedah Pleskoviča ta podjetja v ZDA ustvarijo več kot polovico BDP in generirajo 60 do 80 % novih delovnih mest. Mala in srednja podjetja proizvajajo inovacije in dodano vrednost. In podoben trend je tudi pri nas. Zato so na konferenco povabili več uspešnih slovenskih podjetnikov, ki so predstavili svoje poslovne zgodbe, ki so preživele krizo.

 

 

 

Ministrstvo naredilo vse, podjetja pa nesposobna

Zanimiv govor je imel Jernej Pikalo, minister za izobraževanje, znanost in šport, ki je izpostavil projekt centrov odličnosti in kompetenčnih centrov: »V dveh tednih sem že tretjič na GZS in vsakič znova poskušamo prikazati, kaj smo naredili s centri odličnosti in kompetenčnimi centri. V njih je bilo v 4 letih vloženih 120 mio EUR. Ideja obeh tipov je bila v sodelovanju gospodarstva in znanosti. Danes lahko vsak od centrov prikaže vsaj en produkt pripravljen za aplikacijo. Toda problem je, da podjetja ne morejo izvesti potrebnih investicij in aplicirati te projekte. Ne zato, ker to ni uporabno, ampak zaradi svoje podjetniške nespretnosti.« Spravljanje projektov v življenje, na trg ni naloga ministrstva ali države, ampak podjetij.« In je nadaljeval: »To pa ni vprašanje znanosti. Moj poziv je, da uporabite, poskušate spraviti v življenje vse kar je bilo razvito v centrih odličnosti in kompetenčnih centrih. Naša skrb mora biti namenjena izobraževanju, visokemu šolstvu, bazičnim in aplikativnim raziskavam. Od tu naprej pa je skrb na strani podjetij.«

 

Besedilo in foto: Edvard Vrtačnik

Podobne teme: