Višarski dnevi 2013

Vzpon na Svete Višarje - v dobri družbi gre lažje

Ljubljana, 8. avgust 2013 – V štirih dneh je osemnajst »višarcev« (del poti so se nam pridružili še trije) obiskalo rojake v zamejski Madžarski, Avstriji in Italiji.

Življenje in jezik v Porabju so nam na kulturnem večeru približali igralci gledališke skupine Veseli pajdaši in Ljudske pevke iz Števanovcev ter mladi iz Porabja. Preko filma o Porabju nekoč in danes, obiska muzeja Avgusta Pavla ter vojaškega muzeja v Števanovcih, uredništva časopisa Porabje in Radia Monošter smo spoznali kako dihajo slovenske vasi v Porabju. 

Obisk Küharjeve spominske hiše in cerkve na Gornjem Seniku nam je približalo pomembno delo, ki so ga za ohranjanje slovenskega jezika in identitete opravljali slovenski duhovniki. Pogledali smo tudi Mali Triglav v Andovcih, ki ga je udeleženec Andrej z lahkoto osvojil. Pot nas je iz Porabja vodila v Potrno (avstrijska Štajerska), kjer smo spoznali življenje rojakov na avstrijskem Štajerskem in delovanje društva Člen 7. Prenočili smo v Mariboru, kjer je prijeten poletni večer popestrilo pričevanje ob fotografijah.

P. Franček Bertolini je z nami podelil svojo življenjsko pot. Višarske dneve smo nadaljevali na avstrijskem Koroškem, kjer nas je spremljal Janko Krištof, duhovnik in kulturnik iz Bilčovsa. V Djekšah nam je družina Karner predstavila kraj in življenje rojakov na Koroškem. Kot običajno, smo se tudi letos povzpeli na Višarje, se družili v Ehrlichovem domu, naše skupne počitnice pa zaključili v nedeljo, z udeležbo in sodelovanjem na tradicionalnem Romanju treh Slovenij. O našem bogatem popotovanju bomo še pisali. Spremljajte nas na spletni strani: Rafaelova družba.

Projekt je finančno podprl Urad vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Besedilo in foto: Rafaelova družba

 

 

 

 

 

Podobne teme: