Vlado Kreslin ambasador prekmurščine vnel križanke

Ljubljana, 27. avgust 2013 – Festival Ljubljana nam je postregel z več kot odličnim koncertom Vlada Kreslina, ki ga pozna mlado in staro. Križanke, ki že same po sebi dajejo nek občutek, ki ga povežemo z nekoč, danes in jutri, so zablestele v vsej svoji mistični čarobnosti.

Oder je okupirala glasba in z njo številni glasbeniki ekipe Vlada Kreslina. Poezija, kajti to njegove pesmi so, je dobila krila in se je dotaknila src poslušalcev. Še bolj smo ji verjeli, ker v svoje pesmi verjame tudi Vlado. Na odru je v njih vlil samega, kot da bi želel povedati, prisluhnite pesmim, tukaj so, dajem vam jih. Tako kot pravi v pesmi, rad bi napisal pesem, enostavno, prijazno, ki bi bila brez skrbi, ki bi ljudi veselila, ki bi še meni dajala moč. Prepletanje različnih glasbil od tiste črne kitare pa vse tja do najmanjšega tolkala, je ustvarilo neko melodično vzdušje, ki mu niti dež in nevihta, ki sta divjala zunaj Križank, ne bi bila kos.

Vlado Kreslin v Križankah

Z Vladom so na odru nastopili tudi Massimo Savić ter Severa Gjurin s svojim žametnim glasom. Gal Gjurin je navduševal s svojo virtuoznostjo, vsakič znova je v rokah držal nek drug instrument. Samo Budna, ki ga poznamo iz skupine Posodi mi jürja, zdaj pa si utira samostojno glasbeno pot, je kot že tolikokrat zablestel na violini. Čardaš je zazvenel naravnost božansko. Seveda pa na odru Križank ob Kreslinu ni manjkal niti Miro Tomassini, kitarist in basist, ki z Vladom ramo ob rami igra še iz časov skupine Martin Krpan.

Razigrani Vlado nas je presenečal pesem za pesmijo. Koncert je začel sam s pesmijo Vse naše pravljice, nadaljeval z Zvezdice bele in nas nagovoril z »Dober večer otroci«. S Severo sta zapela pesem Abel in Kajn. Massimo je zapel in zaigral na kitari Sjaj u tami, skupaj z Vladom pa sta zapela Od višine se zvrti. Ob vseh pesmih se je Vladu pridružil velik zbor pevk in pevcev, vso občinstvo je namreč pelo pesmi. Te pa so zavzenele v vsej svoji polnosti, saj so kot vedno na odru bili tudi Mali bogovi in Beltinška banda. Ob koncu koncerta so poželi bučen aplavz. Na oder pa so se vrnili kar dvakrat. Pri pesmih Poj mi pesem in Še je čas pa se je na odru Vladu Kreslinu pridružila čisto posebna gostja na kljunasti in prečni flavti, hčerka Ajdina Kreslin.

Slišali smo tudi pesem Okna na stežaj, ki jo je podaril akciji Očistimo Slovenijo 2012, ki je postala himna projekta. Vsakič pa se na tako velikih koncertih Vladu na odru pridružita tudi njegova starša in tudi tokrat ni bilo nič drugače. Nocoj je edna luštna noč so peli in res je bilo tako.

Za vse zamejce in Slovence po svetu pa velja naslednja pesem.

Daleč je moj rojstni kraj

Slika že rumeni,
slika, tvoji in ti,
čeveljčki in nov gvant, gibanica diši,
pa tvoja mama,
tak lejpa tak šlank!

Kdo je mož, ki sedi
in dekle, ki te v naročju drži?
Tu stoji zdaj nov blok,
vse kot včeraj se zdi,
si bil pa res srčkan otrok!

Daleč je,daleč,
daleč je zdaj,
moj začetek in moj rojstni kraj.

Nad hribe spušča se mrak
zdaj prižigam luči,
dolga leta so sprala
mi lesk iz oči
in slika vsak dan
bolj bledi.

Daleč je, daleč
daleč je zdaj
moj začetek in moj rojstni kraj!

Vlado Kreslin

Besedilo: Vanesa Kovač

Foto: Festival Ljubljana / Miha Fras

 

Podobne teme: