35. ODDAJA LITERARNIH RAZGLEDOV

Na sporedu na valovih radia Agora 105,5 v nedeljo, 23. junija 2013, od 10. do 11. ure s ponovitvijo v nedeljo, 30. junija 2013, od 10. do 11. ure ali tudi že v spletnem arhivu Literarnih razgledov.
 
Urednica in moderatorka/Redakteurin und Moderatorin: Jerneja Jezernik
Gost:   poet, romanopisec in avtor kriminalk  MARTIN KUCHLING iz Štriholč
Tema:   UMOR V ZASPANEM MESTU  

Slika: Martin Kuchling

Drage poslušalke, cenjeni poslušalci radia Agora, v današnjih Literarnih razgledih, ki jih za vas pripravlja urednica Jerneja Jezernik, nas bo tokrat kratkočasil eden najprodornejših avtorjev sodobne koroške kriminalke MARTIN KUCHLING iz Štriholč. Če želite izvedeti, kako razburljivo je življenje pravega literarnega detektiva v našem sicer zaspanem mestu, vas vabim, da se nama pridružite!
 
V knjižnem daru za leto 2010 vseh treh Mohorjevih založb in v visoki nakladi 7200 izvodov si je pot med bralce uspešno utrla njegova kriminalka z naslovom Umor v zaspanem mestu. Še prej je pri založbi Drava izšel Martinov prvi roman Iskanje Nataše, medtem ko je ista založba leta 1998 poskrbela tudi za njegovo prvo knjižno publikacijo, to je bila pesniška zbirka Okamenela sled.
 
Tako zaspanega mesta, kot je Celovec, ne najdeš zlahka. Pa lahko obhodiš pol sveta in prejadraš morja še in še, nazadnje boš spoznal, da je to pristna resnica. Lahko se, recimo, postaviš na poljuben vogal poljubne mestne ulice in ves dan zijaš v okolico, nazadnje boš tam zaspal, ker se ne dogaja nič. Čeprav mimo tebe hodijo ljudje in po cesti švigajo avtomobili, boš imel občutek, kot da sediš doma v naslanjaču in strmiš v zastrto okno, kajti vse preveč zaspano, preveč uglajeno je to postopanje in to šviganje, ni pravih zastojev, ni ljudi, ki se nabirajo v gruče, ni nobenega zaletavanja enega v drugega in podobno, vsakdo se tiho in brezhibno zmuzne mimo drugega in gre svojo pot. Enostavno ni izrednih ljudi, da se spomnijo česa izrednega, tako ostaja vse poljubno vsakdanje in bedasto enolično. Po navadi. Potem pa pride Martin Kuchling in življenje v zaspanem mestu postavi na glavo, no, na noge mrtvega moškega za živo mejo …

Če oddaje ne morete spremljati v živo, je že na voljo tudi za poslušalce na spletu, in sicer na naslovu.

 
Besedilo: Jerneja Jezernik

Podobne teme: