Dnevi robotike 2014

Foto: arhiv DIR

Ljubljana, 19. marec 2014 – Roboti postajajo del našega vsakdanjika, saj se vztrajno širijo na različna področja v industriji, marsikdo ima že kakšnega robota tudi doma. Če vas področje robotike zanima, ste vabljeni na Dneve industrijske robotike 2014 – DIR 2014, ki bodo letos organizirani že osmo leto zapored.

DIR bo potekal v tednu od 31. marca do 4. aprila 2014, v prostorih Fakultete za elektrotehniko. Organizirajo ga študentje omenjene fakultete. Razdeljen bo v štiri sklope: predavanja, aplikacije, ekskurzija in tekmovanje. Vabljeni so tako študentje, kakor tudi ostali navdušenci nad robotiko.

Prvi dan bodo na sporedu različna predavanja, kjer boste lahko prisluhnili strokovnjakom na področju robotike. Dogodek je namenjen tudi začetnikom, o osnovah robotike pa bo predaval prof. dr. Tadej Bajd. Stanje robotike v industriji bodo predstavila podjetja Plastika Skaza, Hella Saturnus in LTH Ulitki.

Od torka do četrtka bodo potekale predstavitve aplikacij. Letos bo predstavljenih sedem unikatnih in atraktivnih aplikacij. Novost pa bodo pnevmatske mišice, na katere bo pritrjena platforma, na njej pa bo labirint, po katerem boste lahko vodili žogico.

 {youtube}v05Y2Rm94fI{/youtube}

Če bi radi testirali vaše sposobnosti proti robotu, boste lahko z njim odigrali namizni hokej ali pa se preizkusili v igri »Wire-loop«. V neki drugi aplikaciji boste robotu podali žogo, on pa jo bo s pomočjo senzorjev poizkušal ujeti. Ogledali si boste lahko tudi, kako se bo robot rešil iz labirinta, ki mu ga boste izrisali.

Tudi za lakoto bosta poskrbeli dve aplikaciji. Prva je rezkanje v čokolado, kjer si boste lahko izbrali poljubni napis, robot pa ga bo nato zapisal v čokolado. Pri drugi bo robot naš kuhar, ki bo za pod zob pripravil sladke vaflje in kavo.

Zadnji dan pa udeležence čaka še strokovna kskurzija proti Štajerski. Tam si bodo ogledali podjetji Plastika Skaza in KLS Ljubno.

Teden dni pred dogodkom bo potekalo tekmovanje Robotchallenge, katerega tematika je načrtovanje robotskih celic v okolju RobotStudio. Predhodnega znanja ne potrebujete, saj bosta organizirani tudi dve predavanji, kjer vam bodo predstavili to okolje in delo z njim. Udeleženci boste nato dobili tri naloge, ki jih boste morali rešiti v zadanem času. Tri najboljše rešitve bodo bogato nagrajene.

Celoten program DIR je odprt za vse obiskovalce, udeležba pa je brezplačna. Nekateri deli dogodka potrebujejo prijavo. Več informacij o prijavah in samem dogodku, lahko najdete na spletni strani www.dnevirobotike.si.  Organizatorji sporočajo, da je število mest je omejeno, zato priporočamo, da se čimprej prijavite.

Besedilo: MS

Foto: arhiv dnevirobotike.si

 

 

Podobne teme: