Dosežki združenja Slovenci osrednje Bosne

Naše Združenje Slovenci osrednje Bosne – Zenica redno prejema vašo in našo revijo Moja Slovenija. Veselimo se vsake nove številke, saj lahko v njej preberemo novice o Slovencih, ki živijo po vsem svetu. To nas zbližuje z našo Slovenijo, saj se tako počutimo manj pozabljeni.

Naše združenje je bilo ustanovljeno leta 1992, v najtežjem času za Bosno in Hercegovino. Ko se je začela vojna, je mnogo prebivalcev zapustilo domove v strahu za svoje življenje. Tudi veliko Slovencev je odšlo v druge države. Tega leta je nekaj entuziastov v Zenici osnovalo Združenje Slovencev osrednje Bosne pod vodstvom predsednika Ivana Debeljaka. Istega leta so se po našem vzoru formirala tudi združenja v Kaknju, Brezi, Tuzli, Travniku, Banja Luki, Vitezu ter drugih mestih. Ustanovitev teh združenj nam je dajala pogum, da smo ostali na svojih domovih. Med vojno je naše združenje štelo okoli 700 članov. Ustanovili smo glasbeno, likovno, planinsko, šahovsko sekcijo. Organizirali smo tudi tečaj slovenskega jezika, ki ga je vodila prof. Magda Dolgan – Sredić.

Nad Bosno se je vse bolj širila lakota, rezerve hrane so bile potrošene, trgovine prazne, hrana na črnem trgu pa zelo draga. Vodilni v združenju so se zato odločili, da se po pomoč obrnejo na takratnega predsednika Republike Slovenije Milana Kučana in ambasadorja RS v Bosni in Hercegovini gospoda Mirošiča, ki sta odobrila konvoj pomoči za BiH.

Predsednika združenj Zenica in Kakanj sta zbrala skupino ljudi, ki bi odšla v Slovenijo ter pripeljala pomoč za svoje člane ter ustanove: bolnišnice, domove za otroke in starejše. Skupina pogumnih Slovencev: Ivan Debeljak, Ivan Štergulc, Jože Springer, Ivan Bitnec, Jasna Cilenšek, Lilija Mihačević in drugi, so se na pot odpravili marca 1993. To je bil velik pogum, saj takrat življenje ni bilo vredno nič. Vsak vojak, ki se je nahajal na kateri od barikad, je lahko počel, kar ga je bilo volja. Kraja, trpinčenje, poniževanje, vse je bilo dovoljeno.

Po desetih dneh težkega potovanja jim je uspelo prispeti v Slovenijo. V svojo domovino, ki je bila svobodna. Kot da bi prišli iz pekla v raj. Takrat so pokazali svojo kleno osebnost in se odločili vrniti v pekel. Potovanje nazaj je bilo še težje. V Bosno je bilo treba pripeljati konvoj, ki ga je sestavljalo sedem kaminov, napolnjenih s paketi za pomoč. Na vsaki barikadi so z uperjenimi puškami v nas hoteli svoj delež. Če je kateri izmed komandantov soglašal, da lahko odpeljemo dalje, drugi na nasprotni strani ni spoštoval soglasja in je hotel svoj delež.

Konvoj pomoči je uspešno prispel v Bosno, sicer osiromašen za nekaj sto paketov in toliko litrov nafte, ampak je uspel pomagati skoraj 700 članom. Paketi so bili pravo bogastvo, saj so bili sestavljeni iz najnujnejših življenjskih potrebščin.

Drugi in tretji konvoj sta popolnoma opogumila Slovence, da so ostali na svojih domovih, in jim dala veliko vero v Slovenijo, da niso pozabljeni in zapuščeni.

Vojna je že daleč za nami in naša združenja so obstala. Sodelovanje z drugim združenji in proslave vseh slovenskih državnih praznikov obeležujemo v Sarajevu. Zahvaljujoč tem srečanjem, smo imeli čast in zadovoljstvo spoznati mnoge pomembne osebnosti iz Slovenije, ki so obiskale BiH.

Naš član Združenja Slovencev osrednje Bosne – Zenica iz sekcije planinskega društva, Željko Knez, je lansko leto z drugim člani alpinističnega odseka osvojil vrh Kilimandžara in tam postavil zastavo Republike Slovenije.

Ekspediciji se je priključil s skromno pomočjo našega združenja ter z osebnim bančnim kreditom. Gospod Knez se že več kot petdeset let ukvarja s planinarjenjem, z alpinizmom pa trideset let. V tem času je obiskal mnoge vrhove v Sloveniji, na Hrvaškem, v Makedoniji in Črni gori. Vzpel se je na številne gore v Avstriji, Švici, Italiji, Franciji, Grčiji, Pakistanu ter drugod.

Kot vrhunski planinec in alpinist vodi sekcijo planinskega društva v Združenju ter Planinsko društvo BiH v Zenici. Naša občina žal nima dovolj sredstev za šport, tako da mnoge ekspedicije naših članov ter tudi gospoda Kneza ostajajo le želje.

Bili bi zelo srečni, če bi lahko kakšen sponzor finančno ter z opremo pomagal, da gospod Knez osvoji še kateri svetovni vrh in tam razvije slovensko zastavo ter logo pokrovitelja.

 

Lepe pozdrave,
Predsednik združenja
inž. I. Debeljak

Podobne teme: