Hrvaška vstopila v EU

Foto: Siol.net

Hrvaška, 1.julij 2013 – Hrvaška je z današnjim dnem postala polnopravna članica Evropske unije. Ob vstopu v EU je v Zagrebu na Trgu bana Jelačića potekalo veliko slavje.

Udeležilo se ga je 170 visokih tujih gostov, predstavniki Evropske unije, 15 predsednikov držav ter 13 predsednikov vlad. Predsednik Borut Pahor je ob vstopu Hrvaške v EU dejal: »Danes ni prelomen večer samo za Hrvaško, regijo in EU, ampak tudi za Slovenijo, ki bo tako obkrožena z vsemi štirimi sosedami, ki pripadajo isti družini.«

Malo pred polnočjo je zbrane nagovoril tudi hrvaški premier Zoran Milanović:»Živela Hrvaška, živela Hrvaška v Evropski uniji. Zbranim pa je ob vstopu Hrvaške v EU čestital tudi predsednik evropske komisije Jose Manuel Barroso:»Vaša želja je bila, da vstopite v EU, in trdo ste se delali, da ste vstopili v EU. Trdo delo pa pomeni, da je Hrvaška dobro pripravljena za vstop v EU.«

Ko je ura odbila polnoč je zadonela Oda radosti in tisoč glavi množici na Trgu bana Jelačića dala vedeti, da so ponovno del velike družine, da so meje spet padle in da se začenja pisati novo poglavje evropske prihodnosti.

Natanko opolnoči je zadonela Oda radosti in množici dala vedeti, da se začenja nova, evropska prihodnost. Množica pa se je nato zabavala ob glasbenem programu hrvaške hip hop skupine TBF.

Hrvatje so veseli predvsem dejstva, da ne bodo imeli več težav z mejo, tega so še posebej veseli ob reki Sotli.

Besedilo: MS

 

Podobne teme: