Literarni večer “Zobozdravnik, ki piše knjige”

Velimir Vulikić

Literarni večer bo potekal s pisateljem in publicistom prim. dr. Velimirjem Vulikićem, doktorjem stomatologije. Bo drug v nizu prireditev, ki jih pripravlja novoustanovljena sekcije pri Slovenski konferenci SSK, vodi pa jo Andrej Rant. Prireditev bo potekala v dvorani Svetovnega slovenskega kongresa na Cankarjevi cesti I/IV v Ljubljani,  v ponedeljek, 27. maj 2013 z začetkom ob 18.00. uri.

Literarni večer bo tokrat predstavil bogato delo pisatelja in publicista dr. Velimirja Vulikića. V svojih delih je opisal nekatere pomembne osebe s področja zdravstva ter delo in življenje slovenskih izseljencev v Kanadi in Avstraliji. Pisatelja bo predstavil in se z njim pogovarjal predsednik sekcije Andrej Rant.

Velimir Vulikić je po končani nižji gimnaziji je obiskoval Sanitetno oficirsko šolo v Beogradu. Šolanje za dentista je zaključil leta 1949 v Ljubljani in se tu tudi zaposlil. V letih med 1957 in 1963 je na ljubljanski Medicinski fakulteti študiral stomatologijo. Leta 1971 je magistriral na temo Zdravljenje gangrene zobne pulpe in periapikalnih ostitičnih procesov s pasto V6 – z lastim izdelkom – zdravilom Sinicid. Do invalidske upokojitve leta 1978 je bil predstojnik Stomatološkega oddelka Vojaške bolnišnice v Ljubljani. Leta 1984 je zagovarjal doktorsko disertacijo na temo Zobozdravstvena služba v NOB na Slovenskem, leta 1988 pa mu je bil podeljen naziv primarija. Bil je ustanovitelj in hkrati tudi urednik strokovnega Biltena in krajevnega časopisa »Žejan«, ki sta bila vpisana v razvid medijev pri Ministrstvu za kulturo RS. Tesno je sodeloval z učitelji Stomatološke klinike v Ljubljani in Stomatološke klinike Vojnomedicinske akademije v Beogradu ter s številnimi zobozdravstvenimi zavodi v državi.
Začel je s pisanjem povesti iz medvojnega življenja svojih domačih, pri čemer sta ga bodrila pisatelja Marjan Rožanc in Dušan Željeznov. Poleg njegovega obsežnega literarnega opusu (26 knjig), je dr. Vulikić med 1953 in 2009 v različnih časopisih, revijah, knjigah in na RTV objavil nad 440 različnih prispevkov. Za svoje delo je prejel 14 nagrad in priznanj ter več pohval, med njimi dve Kajuhovi nagradi, Priznanje Zveze združenj ortodontov nekdanje Jugoslavije, dve priznanji Znanstvenega društva za zgodovino zdravstvene kulture Slovenije in Srebrno plaketo Občine Domžale.

 

LITERARNA SEKCIJA SLOVENSKE KONFERENCE SSK, »SLOVENSKA BESEDA«

Podobne teme: