Vseslovensko srečanje v Državnem zboru

XIII.Vseslovensko srečanje z naslovom Odslikave slovenstva, ki bo v četrtek, 4. julija 2013, v veliki dvorani Državnega zbora RS, od 10. do 19. ure. Srečanje organizira Komisija Državnega zbora Republike Slovenije za odnose s Slovenci v zamejstvu.

O predloženi tematiki bodo razpravljali trije vabljeni govorci iz tujine in Slovenije, v drugem delu pa ste vabljeni, da srečanje sooblikujete tudi vi. V obliki desetminutnega prispevka (2-3 tipkane strani) lahko predstavite svoj pogled na dani naslov, svoj prispevek pa lahko oblikujete tudi na podlagi ene izmed spodaj danih smernic:

• predstavitev področja delovanja, kjer so Slovenke in Slovenci v preteklosti
pustili svojo sled;
• predstavitev področja, kjer so danes Slovenke in Slovenci pomembni dejavniki;
•  predstavitev tematik, kjer življenje v dveh ali večkulturah in identitetah lahko spodbudi sodelovanje ali poglobi vezi med državami;
• predstavitev načinov za spodbujanje slovenskega kulturnega in znanstvenega prostora;
•  razpravljate o tem, kako je lahko pripadnost slovenski identiteti element za spodbujanje sodelovanja med strokovnjaki;
• predstavite področja sodelovanja, kjer pripadnost slovenski skupnosti lahko spodbudi srečevanje različnih generacij in s tem prenos znanj, kulture, veščin in vrednot;
•  razpravljate o tem, kako se elementi slovenske identitete in kulture odražajo med pripadniki mlajše generacije;
•  kako lahko dosežki pripadnikov slovenske skupnosti zunaj meja RS pozitivno vplivajo na stanje v državi matičnega naroda in na njeno prepoznavnost.

 

Utrinek iz 10. srečanja zamejcev in izseljencev v Državnem zboru

 

Prepričani smo, da bo izbrani naslov XIII. Vseslovenskega srečanja spodbudil veliko zanimivih razmišljanj, zato Vas vabimo, da nam jih predstavite. Ker vemo, da je včasih potovanje v Slovenijo v točno določenem terminu lahko težavno, Vam nudimo možnost, da Vaš desetminutni prispevek pošljete v obliki video prispevka, ki ga bomo med srečanjem tudi predvajali.Vljudno Vas prosimo, da do 25. junija 2013 sporočite naslov prispevka ali pošljete video posnetek, ki naj ne presega 10 minut, sekretarki Komisije dr. Katji Jerman (katja.jerman@dz-rs.si), svojo prisotnost pa predhodno sporočitevišji referentki Komisije Nevenki Pirnat (tel: +386 1 478 9922, Fax: + 386 1 478 9882 ali na nevenka.pirnat@dz-rs.si).
Z velikim zadovoljstvom sporočamo tudi, da bo XIII. Vseslovensko srečanje spremljal kulturni program Glasbene šole na Koroškem.

Podobne teme: