Predstavitev knjige avtorja Draga Medveda »Slovenski Dunaj«

Svetovni slovenski kongres vabi

 

na predstavitev knjige avtorja Draga Medveda

 

»Slovenski Dunaj«

 

ki bo v četrtek, 5. septembra 2013, ob 13. uri,

 

v dvorani Slovenskega svetovnega kongresa na Cankarjevi 1/IV v Ljubljani

 

O knjigi

Slovenci smo z Dunajem povezani že dolga stoletja. Trdnejša vez je začela nastajati od ustanovitve univerze leta 1365. Predvsem Cerkev je iz krajev dežel Kranjske, Koroške in Štajerske, tedaj pač Slovenije še ni bilo, pošiljala mlade bodoče duhovnike na študij teologije. Že do konca 14. Stoletja je bilo na Dunaju preko sto študentov z ozemlja današnje Slovenije, ob koncu 19. Stoletja pa malo manj kot dva tisoč! Mnogi študenti dunjaske univerze so postali tam profesorji, dekani fakultet in rektorji univerze, cesarjevi zaupniki, diplomati, znanstveniki, umetniki, arhitekti, visoki častniki, ki so s svojim delom vplivali tudi na zunanjo podobo prestolnice. Pridobili so si ugled, nekateri tudi plemiške nazive.

Na žalost malo vemo o tem delu naše zgodovine. Po letu 1945 so bile naše oči uprte bolj proti Beogradu kot proti Dunaju. Slednjega smo poznali bolj po tihotapcu soli Martinu Krpanu. V resnici pa je bil Dunaj naša druga, nekakšna rezervna doovina, kamor smo hodili uresničevat tiste svoje sanje, ki jih doma nismo mogli. Ker smo s svojim delovanjem pomembno prispevali k blagovni znamki z imenom Dunaj, je v marsičem to lepo, zgodovinsko bogato, a hkrati zelo sodobno mesto tudi slovensko.

 


O avtorju

Drago Medved (1947) je eden najplodovitejših slovenskih publicistov s področja enogastronomije in domoznanstva. Doslej je napisal preko 22 samostojnih knjižnih enot, med najpomembnejšimi so Trta življenja; Najlepše trte na Slovenskem; Vinski brevir (tudi v angleščini); Šampanjec, sreča sveta; Stoletne gostilne na Slovenskem (tudi v nemščini in angleščini); Slovenski Dunaj (tudi v nemščini); Donava; Anton Bezenšek; New Swing Quartet; Sto resnic v vinu; Darinka Pavletič Lorenčak; Jože Svetina; Refošk, rdeči kralj; Družina Istenič (tudi v hrvaščini in angleščini); Vinske bravure; Zlata radgonska resnica in Bizeljsko-Sremič. Izdal je tudi pesniško zbirko Botritis. Prvo poezijo je objavljal v Maldinini prilogi Mlada pota od leta 1965. Bil je soustanovitelj in dolga leta glavni urednik celjske literarne revije Obrazi. Sprva je bil črkostavec v Celjskem tisku, pozneje Cetisu. Novinarstvo je študiral ob delu, bil je odgovorni urednik Novega tednika in novinar v kulturni redakciji Dela. V reviji Naša žena je 10 let urejal rubriko Dediščina. Za Studio Maj je napisal scenarije za deset TV oddaj Resnice o vinu. Uredil je mnoge knjige drugih avtorjev in jih tudi likovno opremil. Zadnjih deset let se ukvarja tudi s slikarstvom. Je vitez in magistratni dostojanstvenik Ordo equestris vini Europae.

Podobne teme: