Srečanje s Slovenci na Švedskem

Veleposlanik Kajzer se je v soboto 26. aprila 2014, z družino udeležil letnega srečanja predstavnikov vseh slovenskih društev na Švedskem, ki so se v mestu Malmö sestali na letnem Občnem zboru. Na Občnem zboru, ki ga je vodil predsednik Zveze slovenskih društev na Švedskem g. Macuh, so slovenska društva predstavila opravljene aktivnosti v preteklem obdobju in potrdila letni načrt dela.

 

 

Obenem je ob bogatem kulturnem programu, ki so ga pod vodstvom dolgoletne prizadevne predsednice ga. Ivanke Franceus organizirali člani društva Planika iz Malmö-ja, ki v letošnjem letu praznuje 40-letnico obstoja, potekalo tudi kulturno-družabno srečanje. Na srečanju se je veleposlanik Kajzer v krajšem nagovoru zahvalil za povabilo in v osnovi čestital Zvezi slovenskih društev za delo na ohranjanju slovenskega jezika in kulture med Slovenci na Švedskem. Obenem je čestital predsednici društva Planika ga. Franceus ob 40-letnici delovanja ter poudaril, da je Slovenija, ki v letošnjem letu praznuje 24-letnico samostojnosti in suverenosti, hvaležna slovenski skupnosti na Švedskem za vse kar je bilo takrat storjenega za priznanje naše državnosti. Zahvalil se je za vse kar je bilo v preteklih dveh desetletjih narejenega na področju ohranjanja jezika, kulture in slovenske identitete na Švedskem ter za krepitev sodelovanja in krogov prijateljstva med Slovenijo in Švedsko. Dejal je, da je v sedanjem času, ko si v Sloveniji prizadevamo za iskanje konsenza za izvedbo potrebnih reform, ki bodo okrepile našo notranjo kohezivnost in bodo ob ohranitvi visoke ravni socialne države izboljšale gospodarsko konkurenčnost, sodelovanje z državami nordijsko-skandinavskega kroga izjemno pomembno.

Zavzel se je, kljub dejstvu, da Slovenija nima več rezidenčnega veleposlaništva na Švedskem, okrepitvi sodelovanja med ambasado in slovensko skupnostjo na Švedskem na konkretnih kulturnih, gospodarskih in ostalih projektih, ki bodo prinašali dodano vrednost za uresničevanje naših skupnih ciljev v smeri širitve krogov prijateljstva med Slovenijo in Švedsko ter zagotavljanja blaginje in napredka za oba naroda znotraj združene in globalno konkurenčne Evrope.

V sproščenem druženju, kjer ni manjkalo dobre slovenske glasbe in slovenskih dobrot, se je veleposlanik vsem prisotnim lepo zahvalil za prijazen sprejem, smo načeloma že dogovorili nekatere konkretne skupne aktivnosti, ki bodo vezane na predstavljanje slovenske kulture in sodelovanja na področju odpiranja vrat slovenskim podjetjem na Švedskem.

 

Besedilo in foto: Tina Lampelj

 

Podobne teme: