Razgiban februar v Makedoniji

Za pripadnike slovenske skupnosti v Makedoniji je bil februar tako pester mesec kot že dolgo ne. Najpomembnejši dogodek je bilo nedvomno srečanje s predsednikom Republike Slovenije dr. Danilom Türkom, ki se je mudil na uradnem obisku v Makedoniji, in z njegovo soprogo gospo Barbaro Miklič Türk. Na srečanje je člane Slovenskega združenja France Prešeren iz Skopja in društva Triglav iz Bitole povabil naš veleposlanik Alain Brian Bergant.
 
17. februarja smo se v lepem številu zbrali v hotelu Aleksandar Palace v Skopju. Dobrodošlico je visokemu gostu in njegovi soprogi zaželel naš pevski zbor, ki je zapel nekaj slovenskih pesmi in eno makedonsko. Po pozdravnem nagovoru veleposlanika Republike Slovenije v Republiki Makedoniji Alaina Briana Berganta je gosta in člane delegacije v imenu članov Slovenskega združenja France Prešeren pozdravila predsednica Anastazija Ribarski in jim zaupala, da si člani želimo, da bi vsi gostje, predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk, njegova soproga in minister za zunanje zadeve Republike Slovenije Samuel Žbogar, postali častni člani našega združenja, ter jim izročila članske izkaznice.

Predsednik se je zahvalil in pozdravil pripadnike slovenske skupnosti v Makedoniji in ostale navzoče, med katerimi so bili člani Veleposlaništva RS v Makedoniji, častni konzul v Bitoli Miško Mojsov, veleposlanik EU v Makedoniji Erwan Fouere ter avstrijski veleposlanik v Makedoniji dr. Alois Kraut.

Spregovoril je o svojem uradnem obisku in o vezeh med Slovenijo in Makedonijo. Izrazil je podporo Slovenije pri vključevanju Makedonije v evroatlantske povezave. Kot simbolno gesto slovenske podpore makedonskim državljanom na poti k liberalizaciji vizumskega režima je študentom slovenščine Filološke fakultete v Skopju izročil dvajset schengenskih vizumov.

Osrednji kulturni dogodek v Makedoniji v začetku februarja pa je bilo praznovanje slovenskega kulturnega praznika, Prešernovega dne, in desetletnice obstoja komornega pevskega zbora France Prešeren, ki sta ga skupaj priredila Slovensko združenje France Prešeren in Veleposlaništvo Republike Slovenije v Makedoniji.

S celovečernim koncertom je na predvečer praznika v katoliški katedrali v Skopju nastopil naš pevski zbor. Katedrala je bila prepolna, koncert posebno svečan, saj je zbor praznoval tudi deseto obletnico obstoja. Poleg slovenskih in makedonskih narodnih pesmi so se nam pevci pod vodstvom maestra Tomislava Šopova predstavili še s pesmimi iz svetovne glasbene zakladnice. Poslušalci, navdušeni in polni prijetnih občutkov, so z mogočnim aplavzom nagradili izvajalce. Ob tej priložnosti so bila pevskemu zboru, maestru Šopovu, predsednici pevskega zbora Mariji Dokuzovi in sedmim pevkam, ki so bile poleg nje začetnice današnjega zbora, podeljena zahvalna priznanja za prispevek k širjenju slovenske kulture v Makedoniji in požrtvovalno delo.

Slovenski kulturni praznik so proslavili tudi v Bitoli. Slovensko društvo Triglav je ob tej priložnosti pripravilo pester kulturni program.

Slovenska šola v Skopju pa je priredila literarni večer, na katerem so učenci prebrali Prešernovo pesem O lepi Vidi. O največjem slovenskem pesniku je spregovorila naša pesnica in prevajalka, dobitnica nagrade Zlato pero 2008 za prevod romana Kaplan Martin Čedermac Franceta Bevka v makedonščino, Bistrica Mirkulovska.

Na pustni torek, 24. februarja 2009, smo se zbrali na že tradicionalnem pustovanju. V pustno okrašenem klubskem prostoru, ki je bil premajhen za vse, smo se sladkali s pustnimi krofi in drugimi slovenskimi dobrotami ter se ob slovenski glasbi družili, zabavali in opazovali pustne maske najmlajših. Kratek program učencev slovenske šole ter pevskega zborčka cicibanov je še bolj popestril večer. Del programa je spremljala tudi skopska TV A1.

Pravo doživetje pa je bil literarno-glasbeni večer s slovensko pesnico, pisateljico in vsestransko umetnico Svetlano Makarovič in pevko Bogdano Herman, ki je potekal 26. februarja 2009 v Salonu 19.19 v Skopju.

V prvem, glasbenem delu smo uživali v petju ene najbolj cenjenih izvajalk slovenske ljudske pesmi Bogdane Herman, ki nas je s pesmijo popeljala na sprehod po Sloveniji. Na koncu je zapela še dve pesmi Svetlane Makarovič.

V literarnem delu smo prisluhnili poeziji naše velike pesnice, ki nas je prevzela tudi s samim nastopom. V makedonščini je pesmi brala Lidija Dimkovska, ki je pripravila izbor pesmi in prevod v makedonski jezik za pesniško zbirko Izbrane pesmi. Z dolgim aplavzom smo se jim zahvalili za izjemen večer.

 

Neva Serafimova

Podobne teme: