Zgodilo se je v nov. 2008

Spomin na tiste, ki niso več z nami – Ob 1. in 2. novembru, vseh svetih ali dnevu spomina na mrtve, so se številni svojci in prijatelji tudi letos spet spomnili umrlih. Po vsej Sloveniji so potekale tudi številne slovesnosti in polaganje vencev. »Čeprav je v splošni zavesti 1. november v glavnem praznik, ko se spominjamo naših rajnih, je v Katoliški cerkvi tak dan 2. november. 1. november pa je praznik vseh svetnikov, vseh ljudi, ki so na svetu živeli tako izjemno krščansko in nadpovprečno zvesto evangeliju in nauku Jezusa Kristusa, da jih imenujemo svetniki,« je pojasnil celjski škof Anton Stres.

Slovenci v zamejstvu in po svetu dobili svojega ministra (mesto je bilo določeno še v Janševi vladi) – DZ je z večino glasov sprejel spremembo zakona o vladi, s katero je uzakonil ministra brez listnice za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu. Vodil ga bo dr. Boštjan Žekš, dolgoletni predsednik SAZU-ja.

Žekš se je sešel s predsednikoma krovnih organizacij Slovencev v Italiji – Po nedavnem imenovanju dr. Boštjana Žekša za ministra za Slovence v zamejstvu in po svetu se je ta v Trstu sešel s predsednikom Slovenske kulturno-gospodarske zveze (SKGZ) Rudijem Pavšičem in predsednikom Sveta slovenskih organizacij (SSO) Dragom Štoko, ki sta ga seznanila s težavnim položajem, v katerem se je znašla slovenska manjšina zaradi napovedanega krčenja prispevkov za njene ustanove v okviru italijanskega državnega proračuna, pa tudi drugih vprašanj, na primer negotovi usodi šol s slovenskim učnim jezikom ob varčevalnih ukrepih italijanske vlade na področju šolstva in univerz.

Med novimi veleposlaniki ni dr. Dimitrija Rupla – Predsednik republike dr. Danilo Türk se je vendarle podpisal pod nekatera imena za nove veleposlanike, med katerimi pa ni dr. Dimitrija Rupla, ki je medtem že dobil agrema avstrijske vlade za veleposlanika na Dunaju. Rupel je Türku očital, da veleposlanikov, med njimi tudi njega, ni izbral zaradi političnih zadržkov. Novi veleposlaniki so zaenkrat: Bogdan Benko (Kopenhagen), Jožef Hlep (Priština), Tone Kajzer (Helsinki), mag. Leon Marc (Haag) in mag. Anita Pipan (Bruselj).

Predsednik vlade Borut Pahor je nato na seji vlade sporočil, da je dosedanjega zunanjega ministra Dimitrija Rupla imenoval za svojega posebnega odposlanca za zunanje zadeve, kar sprožilo močan odziv javnosti.

Türk in Žbogar na obisku na Hrvaškem – Predsednik države dr. Danilo Türk je med svojim mandatom prvič obiskal Hrvaško. Po srečanju s hrvaškim predsednikom Stipetom Mesićem je dejal, da v Zagreb ni prišel s posebnimi diplomatskimi pobudami, saj bo o tem razmislila nova slovenska vlada. Türk, ki ga je na obisku spremljal tudi novi zunanji minister Samuel Žbogar, se je srečal še s predsednikom sabora Luko Bebićem, premierom Ivom Sanaderjem, sešel pa se je tudi s predstavniki slovenske manjšine na Hrvaškem.

Poslanec Franc Pukšič je izstopil iz poslanske skupine SDS – Mandat bo nadaljeval kot samostojni poslanec, ostal pa bo tudi član Janševe stranke SDS. Slišati je, da je izstopil predvsem zato, ker ni bil imenovan za predsednika Komisije za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu, kar pa je Franc Pukšič odločno zanikal. V medijih je poudari, da je k njegovi odločitvi s svojimi ravnanji »bistveno pripomogel« vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko.

NSi ima novo predsednico – Delegati občinskih odborov stranke Nova Slovenija (NSi) so na predčasnem glasovanju vršiteljico dolžnosti predsednice stranke Ljudmilo Novak izvolili za novo predsednico.

Spominjamo se Rudolfa Maistra – Dan Rudolfa Maistra, 23. november, od leta 2005 obeležujemo kot državni praznik, in sicer v spomin na 23. november 1918, ko je Maister prevzel vojaško oblast v Mariboru. S tem so se odprle možnosti za zavarovanje severne meje, za pridobitev dela Koroške in za združitev Prekmurja z matično domovino. Ob dnevu Rudolfa Maistra so v športni dvorani Šolskega centra na Ptuju pripravili državno proslavo z naslovom Maistrova dediščina. Slavnostni govornik je bil predsednik republike Danilo Türk.

Kazenski zakonik uvedel tudi dosmrtno kazen – Prvega novembra je v veljavo stopil nov kazenski zakonik, ki med drugim uvaja tudi dosmrtno kazen, zaradi česar je v javnosti dvignil že veliko prahu. Novi zakonik uvaja dosmrtno kazen za najhujša kazniva dejanja, med njimi genocid, hudodelstvo zoper človeštvo, vojne zločine in agresijo ter dva ali več naklepnih umorov. Do zdaj je bila najvišja zagrožena kazen 30 let zapora.

Kaj je z našo potico in drugimi jedmi po obiskih kraljic, državnikov in drugih visokih gostov? – Naša potica, s katero se hvalimo, v Evropi sploh ni zaščitena, približek slovenski pa pečejo tudi drugod. Kot običajno se slovenski gastronomi spet ne znajo dogovoriti ne o peki potice ne o kranjskih klobasah in še o marsičem drugem ne. Kaj je bilo prej, naši žlikrofi ali italijanski ravioli, naša orehova potica ali slovaški orechovnik? Kadarkoli gostom iz tujine postrežejo s tovrstnimi jedmi, se začnejo razprave o izvirni slovenski kuhinji in o zaščiti naših izvirnih jedi v kulinarično bogati Evropski uniji. Razpravam ni videti konca, kar za našo prepoznavnost, predvsem pa za zaščito jedi in ohranjanje kulturne dediščine naroda, ni dobro.

Slovenci razvili cepivo za preprečevanje raka na želodcu in zmagali – Skupina sedmih študentov biotehnologije, biokemije, medicine in mikrobiologije pod vodstvom sedmih inštruktorjev se je udeležila vsakoletnega tekmovanja v sintezni biologiji iGEM na univerzi MIT v Bostonu, kjer so osvojili prvo mesto v svoji kategoriji zdravje/medicina, postali pa so tudi skupni zmagovalci tekmovanja. Prestižni priznanji so si prislužili s projektom razvijanja dveh cepiv za preprečevanje raka na želodcu in dvanajsterniku, za kar so že vložili prošnjo za patentiranje. Tekmovanja se je sicer udeležilo 84 ekip iz vsega sveta, med katerimi jih je bilo tudi osem z univerz, ki so se uvrstile na pekinški seznam desetih najboljših univerz na svetu.

90-letnica konca 1. svetovne vojne in države SHS – Slovenija se je 11. novembra 2008 z raznimi prireditvami spomnila 90-letnice I. svetovne vojne. Pripravili so tudi razstavo ob 90. obletnici ustanovitve države SHS. Izšla je tudi posebna znamka.

Po obisku kraljice Elizabete II. o povojnem vračanju domobrancev – Vračanje domobrancev je postalo aktualno ob nedavnem obisku britanske kraljice Elizabete II. v Sloveniji. Tako sta se Corsellis in Ferrer v britanskem časniku The Independent ponovno zavzela, da bi se morala Velika Britanija opravičiti Sloveniji zaradi vloge britanske vojske pri izročanju slovenskih beguncev po koncu vojne. Kot je za časopis povedal 85-letni Corsellis, so po koncu vojne britanski častniki po njegovih besedah 12.000 neoboroženih slovenskih domobrancev z lažmi »zvabili v smrt«. Soavtor knjige Ferrer pa je za Independent dejal, da bi London moral priznati, kar se je dogajalo. »Spodoben izraz obžalovanja bi se dobro odrazil na današnje Britance. Kraljičin obisk v Sloveniji je trenutek, ko bi lahko stvari postavili na pravo mesto,« je dodal. Da bi se moral London zaradi omenjenih povojnih dogodkov opravičiti Sloveniji, je menil tudi britanski časnik Telegraph. Že pred obiskom kraljice pa je tiskovni predstavnik britanskega zunanjega ministrstva za Independent odgovoril, da opravičilo Sloveniji ni bilo načrtovano.

Pokojnine višje za 4,6 odstotka – Pokojnine so se novembra uskladile za 4,6 odstotka, upokojenci pa so dobili tudi poračun od 1. januarja letos.

Upokojenci bolj lačni kot siti – V Zvezi društev upokojencev Slovenije (ZDUS) so za Multimedijski portal RTV Slovenije (MMC) pojasnili, da ima pokojnine, manjše od 700 evrov, pri nas kar 80 odstotkov upokojencev. Po podatkih, ki jih je MMC-ju posredoval Sindikat slovenskih upokojencev (SUS), je med njimi 73.874 takšnih, ki prejmejo manj kot 400 evrov na mesec, in 263.632 takšnih, ki se morajo čez mesec prebiti s 500 evri.

Življenjska doba Slovencev se je podaljšala, a vendar … – Slovenci največkrat umirajo zaradi bolezni srca in ožilja, sledijo rak, poškodbe, bolezni dihal in bolezni prebavil. Te bolezni so vzrok več kot 90 odstotkov smrti v zadnjih sedmih letih.

Slovenija na turistični borzi v Londonu – V Londonu je bila od 10. do 29. novembra svetovna turistična borza WTM. Na njej se je Slovenija premierno predstavila z novo tipsko stojnico za komuniciranje tržne znamke Slovenije I feel Slovenia ter promocijo slovenske turistične ponudbe.

Svetovna finančna kriza vpliva tudi na turizem v Sloveniji – Svetovna recesija se že odraža v svetovnih turističnih tokovih in tudi v Sloveniji v zadnjih mesecih že beležijo upad povpraševanja po turističnih zmogljivostih. Kriza se zaenkrat še najbolj pozna na Bledu, ki je bolj odvisen od gostov iz oddaljenih držav kot drugi slovenski kraji. Vsekakor pa kaže, da bo leto 2009 za turizem težko.

Vse več delavcev na cesto – Avgusta je bila stopnja registrirane brezposelnosti 6,5-odstotna. Registriranih brezposelnih oseb je bilo 60.669. Napovedi o odpuščanjih v slovenskih podjetjih pa kar dežujejo. Tudi brezposelnost na območju šestih upravnih enot (Ilirska Bistrica, Postojna, Sežana, Koper, Izola in Piran) v zadnjih mesecih narašča. Po ocenah koprskega zavoda za zaposlovanje naj bi se število brezposelnih do konca leta zaradi recesije in z njo povezanega odpuščanja povzpelo na 3.500, konec leta 2009 pa bo skoraj 3.900 brezposelnih, za slabo petino več kot konec letošnjega septembra.

V 85 občinah dražje komunalne storitve – Sredi meseca novembra so se v 85 občinah po Sloveniji podražile komunalne storitve. Podražitve so od občine do občine drugačne. Cene so se zvišale za od dva pa celo do 400 odstotkov.

Slovenski trgovci in podražitve hrane – Poslovanje treh največjih slovenskih trgovskih družb, Mercatorja, Spara in Tuša, se je lani, ko se je Slovenija soočala z visoko draginjo osnovnih življenjskih dobrin, naravnost razcvetelo. Trgovci so zaradi pretirano zasoljenih cen in v škodo potrošnikov v primerjavi z letom 2006 povečali svojo dobičke od petdeset do sto odstotkov. Dobro vsem trem kaže tudi letos, saj so cene hrane kljub večji ponudbi in znižanju cen osnovnih kmetijskih surovin še naprej rasle – najbolj, kar za 89,4 odstotka, se je v zadnjem letu med osnovnimi živili podražilo sončnično olje. Trgovci pa napovedujejo nove podražitve. Po podatkih statističnega urada se je hrana v zadnjem letu v povprečju podražila za 7,2 odstotka.

Predstavitev Slovenije na novem portalu slotraveler.com – Nov spletni portal slotraveler.com, ki je zaživel 7. novembra letos, bo namenjen tako Slovencem kot tujcem, ki obiščejo deželo pod Alpami. Na njem bodo dostopne informacije z različnih področij: kulturne in naravne dediščine, kulture, kulinarike, zabave in športa.

Slovenija uspešna pri črpanju sredstev – Slovenija je iz programa razvoja podeželja 2007-2013 do konca septembra 2008 načrpala 17,6 odstotka letnih prispevkov za leti 2007 in 2008. To Slovenijo uvršča na prvo mesto med novimi državami članicami in na deveto med vsemi državami članicami EU, so ugotovili predstavniki kmetijskega ministrstva in Evropske komisije v Bruslju.

Homeopatija tudi v Sloveniji – Homeopatija je v Evropi in po svetu zelo razširjena in ustaljena praksa, v Sloveniji pa sta temelje urejanja tega področja postavila šele zakon o zdravilstvu in pravilnik o homeopatskih zdravilih za uporabo v humani medicini. Slednji daje podlago, da se bodo lahko homeopatska zdravila v prihodnje prodajala tudi v slovenskih lekarnah.

Duhovniki zaposleni za polni ali krajši delovni čas – Po letu dni in pol, odkar je začel veljati zakon o verski svobodi, sta v Uradnem listu objavljena pravilnika s pogoji za zaposlovanje duhovnikov v bolnišnicah in zaporih. Vodstva bolnišnic in zaporov bodo lahko duhovnika zaposlila za polni ali krajši delovni čas, duhovnikovo plačo pa bo krila zdravstvena ustanova oziroma ministrstvo za pravosodje.

Koprski škof Metod Pirih in frančiškanski provincial v Avstraliji – Koprski škof msgr. Metod in Pirih in frančiškanski provincial dr. P. Viktor Papež sta se udeležila 35-letnice blagoslova slovenske cerkve sv. Rafaela v sydneyjskem Merrylandsu.

70-letnica SAZU-ja – Sedem desetletij se slovenski akademiki zbirajo pod streho Slovenske akademije znanosti in umetnosti, naše najvišje nacionalne in umetnostne ustanove. Prav 12. novembra je minilo 70 let, odkar so se na ustanovni skupščini zbrali prvi slovenski akademiki in ob tej priložnosti so na SAZU-ju predstavili poseben jubilejni zbornik Akademije z naslovom Slovenski slikarji, kiparji in arhitekti akademiki.

Dragu Čendaku, inovatorju iz Izole, nagrada za genialnost – Letošnji mednarodni inovacijski IENA 2008 si bodo slovenski inovatorji še posebej zapomnili. Prejeli so štiri srebrne, dve bronasti in eno zlato medaljo. Zlato medaljo si je prislužil Drago Čendak, ki je delovanje svojega patentiranega mini prenosnega ostrivca verižnih žag ves čas sejma tudi v živo demonstriral, s čimer ni navdušil le žirije, temveč tudi številne obiskovalce. A Čendak ni dobil le zlata, temveč tudi nagrado, ki jo madžarsko združenje inovatorjev podeljuje za genialnost.

Velenjski rudarji so se iz premogovnika Velenje prek videoprenosa oglasili v živo na površino; gre za prvi tovrstni dogodek na svetu – Videoprenos, ki je trajal nekaj manj kot 20 minut, je bilo mogoče v živo spremljati na spletni strani premogovnika, medtem ko so na portalu www.energetika.net nastale tehnične težave. Z javljanjem so se vpisali tudi v Guinnessovo knjigo rekordov. Z zgraditvijo novega jamskega optičnega omrežja želijo v Premogovniku Velenje čim bolj nadomestiti obstoječe bakreno jamsko omrežje in zagotoviti prenos vseh podatkov iz jame na površino po optičnem jamskem omrežju tako za obstoječe sisteme in naprave kot tudi za tiste, ki bodo vgrajeni v prihodnosti. Skupna dolžina uporabljenega optičnega kabla je 12.500 metrov. Jamsko optično omrežje in oprema na površini omogočata priključitev redundance in tudi sama aktivna oprema in njeno napajanje na površini sta izvedena tako, da izpad delovanja ali prekinitev enega dovoda napajanja ne vpliva na izpad sistema na površini.

Slovenski zgodovinar prejel nagrado – Dobitnikom nagrade Antona Gindelyja se je pridružil še en slovenski zgodovinar, Peter Vodopivec. Zgodovinarju so nagrado Inštituta za donavski prostor in Srednjo Evropo (IDM) podelili na Dunaju, ob tej priložnosti pa je svoja razmišljanja o vlogi zgodovine v današnjem času z zbranimi delil poslanec v Evropskem parlamentu in nekdanji predsednik slovenske vlade Lojze Peterle. Žirija je v svoji obrazložitvi Vodopivca opisala kot vsestranskega slovenskega zgodovinarja in znanstvenika, čigar delo je zelo zaznamovalo in zaznamuje zgodovinopisje, še več, tudi zgodovinsko in javno zavest v Sloveniji. Peter Vodopivec se je ob vzpostavljanju samostojnosti Slovenije ukvarjal predvsem s preoblikovanjem pouka zgodovine in v ta namen sodeloval pri pisanju šolskih učbenikov in zgodovinskih atlasov. Pred dvema letoma je izšla njegova obsežna zgodovina Slovencev od 18. do 20. stoletja Od Pohlinove slovnice do samostojne države, leta 2007 pa je izšel že tretji natis. Knjiga se z več kot 2.000 prodanimi izvodi uvršča med najbolj prodajane in uspešne naslove s področja slovenskega zgodovinopisja.

Opera Benjamina Ipavca uprizorjena v Celju – S Teharskimi plemiči se v kulturni zgodovini Celja začenja novo poglavje – to je prva operna produkcija, ki je nastala v Celju, pa tudi eden največjih kulturnih podvigov mesta v zadnjih stotih letih. V Slovenskem ljudskem gledališču Celje so premierno uprizorili opero Benjamina Ipavca Teharski plemiči v režiji Mihe Alujeviča. Sanje o veliki narodni operi, Ipavčevo operno delo Teharski plemiči, velja poleg Försterjevega Gorenjskega slavčka za eno največjih slovenskih opernih del 19. stoletja, obenem pa tudi za prvo slovensko opero z zgodovinsko snovjo. S temo o dramatičnem boju med teharskimi plemiči in Celjskimi grofi je želel Ipavec (1829-1908) ustvariti veliko narodno opero, kakršne so v njegovem času pisali tudi drugi slovanski narodi.

Olimpionik Leon Štukelj bi novembra letos praznoval 110 let – Ob 110-letnici rojstva slovenskega olimpionika Leona Štuklja so v Dolenjskem muzeju v Novem mestu odprli spominsko razstavo Leon Štukelj 1898-1999-2008. Z dokumentarno razstavo in zloženko se njegovi dolenjski rojaki spominjajo Štukljeve športne in življenjske poti.

Obeležitev 65-letnice smrti Franceta Balantiča – Letos mineva 65 let od smrti pesnika Franceta Balantiča. Njemu v čast in spomin so v Kamniku pripravili bogat kulturni program.

Einspielerjeva nagrada Hansu Mosserju – Letošnji dobitnik Einspielerjeve nagrade je Hans Mosser, ki je priznanje prejel za vsestransko prizadevanje za sožitje obeh narodnih skupnosti na območju, kot pedagog, sodelavec pri reviji Dialog v Tinjah, vsestranski kulturni delavec, predvsem kot pevec in dolgoletni zborovodja mešanega zbora iz Grebinja, je zapisano na spletnih straneh Krščanske kulturne zveze (KKZ) iz Celovca. Einspielerjevo nagrado podeljujeta KKZ in Narodni svet koroških Slovencev (NSKS) ljudem, ki se odlikujejo po prizadevanjih za uveljavitev slovenske narodnostne skupnosti v avstrijski in mednarodni družbi.

Visoko odlikovanje Borisu A. Novaku – Profesor primerjalne književnosti in literarne teorije na Filozofski fakulteti v Ljubljani Boris A. Novak je prejel visoko francosko odlikovanje, red viteza Akademskih palm.

Šestdesetletnica prvega slovenskega filma – Pred šestdesetimi leti, točneje 15. novembra 1948, je bil v ljubljanskem kinu Union izjemen večer. Gledalci so se lahko udeležili slavnostne premiere prvega slovenskega zvočnega filma Na svoji zemlji.

Slovenska filma onkraj luže – Na drugi strani oceana je bil novembra in decembra čas festivalov evropskega filma. Iz Slovenije sta bila na ogled dva: Petelinji zajtrk režiserja Marka Naberšnika je odpotoval v gledališče Silver blizu Washingtona na 21. predstavitev evropskega filma, film Estrellita Metoda Pevca pa so prikazali na 23. evropskem filmskem festivalu v Kanadi.

Srbski kulturno-pastoralni center v Ljubljani – Paroh Srbske pravoslavne cerkve Peran Bošković in predsednik uprave SCT Ivan Zidar sta podpisala pogodbo o graditvi kulturno-pastoralnega centra Srbske pravoslavne cerkvene občine Ljubljana. Kulturno-pastoralni center bo zrasel na dvorišču cerkve svetega Cirila in Metoda na Prešernovi ulici v Ljubljani in bo imel na razpolago 1.769 kvadratnih metrov prostorov. V njem bodo poleg prostorne avle še učilnice, pisarne, knjižnica, multimedijski center in bivalni prostori.

Odprtje razstave o muslimanih – Z razstavami v sklopu projekta »Muzeji povezujemo« poskušajo v Mestnem muzeju širši množici predstaviti različne skupnosti, ki živijo v Ljubljani. Mufti Nedžad Grabus je ob odprtju razstave o muslimanih v Ljubljani pojasnil, da slovenski muslimani ohranjajo svojo identiteto »tudi takrat, ko se vračajo domov«.

24. Knjižni sejem odprl svoja vrata – V ljubljanskem Cankarjevem domu se je odprl že 24. Knjižni sejem, na katerem se je med 24. in 30. novembrom predstavilo kar 113 založnikov. V treh etažah Cankarjevega doma so obiskovalcem na ogled in v prodajo ponudili več tisoč knjig, med njimi tudi vrsto uspešnic.

V Trubarjevem letu je pri Mladinski knjigi izšla knjiga Trubarjevo razodetje – izbrana poglavja iz Poslednjega dela Nove zaveze 1577 – Avtor izbora, prevoda in komentarjev Mihael Glavan je ob predstavitvi dela dejal, da je »skrajni čas, da se nam Trubar začne razodevati s svojo živo besedo, ki je tekoče berljiva sodobnemu bralcu«.

Izšel je vodnik po sledovih slovenske prisotnosti v Gorici – Zamejska Slovenca, Goričana Erika Jazbar in Zdenko Vogrič, sta avtorja nove knjige, ki pričuje o prisotnosti slovenskega prebivalstva v Gorici. Ne gre le za uporaben vodnik po mestu, ampak tudi za dokaz, da Gorica brez Slovencev ne bi bila to, kar je. Goričani so knjigo predstavili v Ljubljani, saj si želijo, da bi jih bolje spoznala tudi matična domovina.

Irwini razstavljajo v Berlinu – V zasebni berlinski galeriji mednarodno uspešnega slovenskega galerista Gregorja Podnarja na Lindenstraße v četrti Kreuzberg je na ogled razstava slovenske slikarske skupine Irwin. Tokrat se po uspešni predstavitvi leta 2003 v berlinski galeriji Künstlerhaus Bethanien berlinskemu občinstvu Irwini predstavljajo z novimi deli, ki se osredotočajo na temo Monochromes. Dela so že postala del ikonske konstelacije skupine, v kateri med drugim najdemo Sejalca, Bobnarčka in Maljeviča med dvema vojnama. Slikarska skupina Irwin je na slovensko likovno prizorišče stopila leta 1983, ko je bilo ustanovljeno tudi gibanje NSK oziroma Neue slowenische Kunst (Nova slovenska umetnost). Tega so umetniki ustanovili z Laibach, Novim kolektivizmom in gledališčem Noordung.

22. popotovanje od Litije do Čateža – Na 22. popotovanju po Levstikovi poti so obeležili tudi spomin na 150 let staro delo Frana Levstika Popotovanje od Litije do Čateža. Na pot se je odpravilo okoli 15.000 pohodnikov iz vse Evrope.

Kip papeža Janeza Pavla II. slovenskega kiparja v Rimu – Kardinal Franc Rode je v Rimu odkril kip papeža Janeza Pavla II., ki ga je izdelal slovenski kipar Mirko Bratuša. Kip nekdanjega papeža stoji pred Cerkvijo sv. Frančiška Ksaverija, v kateri se je mladi Karel Wojtyla spovedoval v letih 1947 in 1948.

24. Knjižni sejem odprl svoja vrata – V ljubljanskem Cankarjevem domu se je odprl že 24. Knjižni sejem, na katerem se je med 24. in 30. novembrom predstavilo kar 113 založnikov. V treh etažah Cankarjevega doma so obiskovalcem na ogled in v prodajo ponudili več tisoč knjig, med njimi tudi vrsto uspešnic.

26. dnevi arhitekture s podelitvijo nagrade Piranesi – V gledališču Tartini so od 26. novembra potekali piranski dnevi arhitekture. Ob konferenci so tudi letos podelili nagrade Piranesi.

Ugledna revija krasoslovja – Na Inštitutu za raziskovanje krasa so predstavili novo številko znanstvene revije Acta Carsologica, ki z objavljenimi krasoslovnimi izsledki predstavlja pomemben del krasoslovja. Publikacija, ki je začela izhajati leta 1955, je dozorela v ugledno mednarodno revijo, je na predstavitvi ocenil podpredsednik SAZU Matija Gogala.

Mošt je že vino – Z Martinovo molitvijo v središču Ljubljane so obiskovalci z županom in vinsko kraljico na čelu pregnali dež in mošt spremenili v vino. Na Stritarjevi ulici v središču Ljubljane se je zbralo kar nekaj ljudi, ki so ob pomoči škofa, ljubljanskega župana Zorana Jankovića in vinske kraljice Slovenske Istre s skupno molitvijo mošt oziroma »pogansko vino« spremenili v rujno kapljico. Po uradnem odprtju Ljubljanske vinske poti so se obiskovalci odpravili na »žlahtno« pot med stojnicami, ki so se šibile pod različnimi dobrotami vseh treh slovenskih vinorodnih dežel, Primorske, Podravja in Posavja. Na obrežju Ljubljanice se je predstavilo prek 80 vinarjev, ljubljanskih gostincev, ponudnikov kulinaričnih dobrot in drugih ponudnikov. Martinovali pa so tudi po drugih krajih Slovenije.

Mis sveta letos brez Slovenke – Slovenija bo letos prikrajšana za novo mis Slovenije, saj prvič po osamosvojitvi naše države na izboru za mis sveta ne bomo imeli svoje predstavnice. Pri izboru za mis Slovenije se je zapletlo med drugim prav zaradi finančnih težav RTV Slovenija, ki naj bi ji zmanjkalo denarja za prireditev.

 

Čuki pravkar iz Kanade – Čuki, ki so se pravkar vrnili s turneje po Kanadi, so polni pozitivnih vtisov, predvsem pa utrujeni in potrebni malce oddiha. Vodja Čukov Jože Potrebuješ je povedal, da so »predvsem letel’ in pel’«, vseeno pa so si vzeli čas za ogled znamenitosti, kot so Niagarski slapovi. Slovenci čez lužo so jih sprejeli z odprtimi rokami, »so izredno hvaležna publika in smo lahko ponosni nanje«.

40 let Pestnerjevega prepevanja – Legenda slovenske zabavne glasbe Oto Pestner praznuje v letošnjem letu 40-letnico umetniškega delovanja. Jubilej obeležuje s številnimi koncerti po Sloveniji.

Svetovni prvak na frajtonarici znova navdušil občinstvo v Hrpeljah – Mlademu virtuozu Niku Polesu iz Ritomeč v Brkinih je po nizu dosežkov v zadnjem času uspel še en veliki met. V športni dvorani v Hrpeljah je pripravil odmeven koncert. Glasbeni program pa so poleg Nika Polesa sooblikovali še ansambli Primorski fantje, Snežnik, Mos, Goti, Navihani lisjaki, katerih član je tudi Niko Poles, Pidoči, kvartet Utrip, mojster Zoran Lupinc, absolutni svetovni prvak v igranju na diatonično harmoniko Matic Štaver, učenci Nika Polesa ter humoristi Fr’nce, Jože in Frtacin. Niku Polesu je pri komaj osemnajstih letih že uspelo pobrati veliko pomembnih nagrad in osvojiti precejšnje število oboževalcev. Niko je absolutni mladinski svetovni prvak v igranju na diatonično harmoniko, evropski podprvak, najboljši godec Primorske, absolutni zmagovalec Alpe Adria, s tem pa vrsta odmevnih nazivov še ni zaključena. Pred dnevi pa je izdal še prvi samostojni album s petnajstimi instrumentalnimi skladbami, v katerih se predstavlja kot solist. Šest skladb je sam tudi napisal.

Klic dobrote 2008 – V Celju so 26. novembra pripravili že 18. dobrodelni koncert Klic dobrote. Slovenci smo ponovno dokazali, da smo solidarni, in odprli svoja srca za družine v stiski. Slovenska Karitas je med koncertom zbrala kar 275.000 evrov za pomoč družinam v stiski. Zbiranje sredstev se nadaljuje vse do konca leta.

 

KAM

Podobne teme: