Zgodilo se je v januarju 2009

Vstopili smo v Marsovo leto 2009! Srečno! Leto 2009 je po kitajskem horoskopu tudi leto bivola.

Milijonska praznična sporočila – V Sloveniji smo med božičnimi in novoletnimi prazniki prek mobilnih telefonov poslali 18 milijonov sporočil.

Januar nam je podelil obilo snežne romantike – Prava bela zima nam prinaša vedno obilico kidanja, poledic, do kosti segajoč mraz, a največ veselja otrokom in smučarjem. Naša polja, mesta in smučišča so pobeljena in delujejo očiščevalno in pomirjujoče, padajoče snežinke pa nam prinašajo pravljično razpoloženje.

Delavci na cesto – Leto 2009 bo tudi za tisoče slovenskih delavcev usodno. Preveč je podjetij, ki že odpuščajo in še bodo, da bi jih bilo moč na kratko našteti. V Sloveniji naj bi bilo po napovedih zavoda za zaposlovanje konec leta med 78.000 in 80.000 prijavljenih brezposelnih.

Reševanje gospodarske krize – Državni zbor je v okviru boja proti gospodarski krizi na izredni seji sprejel zakon o delnem subvencioniranju polnega delovnega časa in novelo zakona o davku od dohodkov pravnih oseb, ki dovoljujejo znižanje davčne osnove.

Podjetja bodo skrajševala delovni čas – Podjetje, ki bo delovni čas skrajšalo z veljavnih 40 na 36 ur tedensfko, bo upravičeno do subvencije v višini 60 evrov na delavca mesečno, še dodatnih 60 evrov na delavca mesečno pa bo prejelo v primeru, da bo z reprezentativnimi sindikati sklenilo dogovor o zagotavljanju dela 32 ur na teden.

Nič več delovne knjižice – S 1. januarjem 2009 RS opušča delovno knjižico kot obvezni dokument delavca. Po 1. januarju 2009 upravne enote ne bodo več izdajale delovnih knjižic, prav tako se ne bodo več vpisovali podatki vanje.

Plinski spor odmeval tudi v Sloveniji – V Evropi in tudi v Sloveniji je januarkja močno odmeval plinski spor med Ukrajino in Rusijo. Zaradi spora je bilo veliko držav prikrajšanih za evropski plin, zato so morale iskati alternativne rešitve. Geoplin, ki v Sloveniji dobavi 95 odstotkov vsega plina, je zato začel črpati zaloge, shranjene v Avstriji.

Slovenija vztraja na svojih stališčih – »Slovensko stališče je , da v kolikor se okoliščine, ki so botrovale zadržkom pri nadaljevanju pogajanj Hrvaške z EU, ne bodo spremenile, ne bo tudi spremembe našega stališča«, je dejal premier Borut Pahor. Poudarja, da bo Slovenija vztrajala pri blokadi hrvaških pogajanj z EU-jem, če ne bo prišlo do pomembnega premika. Pahor je sicer želel priti v stik s hrvaških kolegom Ivom Sanaderjem preko telefonskega pogovora, vendar do tega ni prišlo. Ivo Sanader je poročevalcu EP Hannesu Swobodi pojasnil, da je pripravljen na pogovor s Pahorjem, a se je o srečanju potrebno dogovoriti po uradni poti. Pred tem pa je potrebno dobro pripraviti njegovo vsebino.

Predstavljene prioritete Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu – Minister brez listnice za Slovence v zamejstvu in po svetu Boštjan Žekš je konec januarja na novinarski konferenci v Ljubljani predstavil prioritete Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu v letošnjem letu. Med drugim je poudaril je poudaril pripravo spremembe in dopolnitev zakona o odnosih Slovenije s Slovenci zunaj njenih meja. Omenil je tudi, da Urad čaka nekaj več dela v obdobju med majem in novembrom letos, ko bo Slovenija predsedovala Odboru ministrov Sveta Evrope. Ena od tem, ki bo zalo poudarjena, bodo človekove pravice in v okviru tega tudi pravice manjšin. Po predstavitvi je dr. Žekš odgovarjal na zastavljena vprašanja. Na vprašanje, ki so mu ga postavili v zvezi nerešeno topografijo na avstrijskem Koroškem je odgovoril, da je to vprašanje pomembno, »ni pa življenjskega pomena. Po njegovih besedah se tudi v tem primeru kaže tip težav, ki jih ima Slovenija s sosedi. »Obstajajo mednarodne pogodbe in meddržavni sporazumi, vendar se to, kar predvidevajo, ne izvaja. Podobno je z Italijo in Madžarsko. Slovenija lahko na vseh nivojih in stikih izraža obžalovanje in opozarja, da te stvari otežujejo dobro sodelovanje. Druga možnost pa je tudi internacionalizacija teh problemov. »sosednje države so sicer velike, a vseeno občutljive na mednarodni vpliv«, je še dejal.

Promet z nepremičninami nižji – Promet s hišami in stanovanji je bil do septembra lani v primerjavi z enakim obdobjem leta 2007 za 50 oziroma 70 odstotkov nižji, kažejo podatki Geodetske uprave. Poznavalci napovedujejo, da bo letošnje leto eno najslabših na nepremičninskem trgu do zdaj. Predsednik Slovenskega nepremičninskega združenja Aleš Bulc meni, da smo trenutno na razpotju, kam se bo obrnil nepremičninski trg, pa je odvisno od države, bank, gradbincev in nepremičninskih družb.

Natančno število izbrisanih – V Sloveniji je bilo 25.671 ljudi, ki jim je 26. februarja 1992 prenehala pravica do stalnega bivališča, je pojasnil državni sekretar na Ministrstvu za notranje zadeve Goran Klemenčič. Ob tem je Klemenčič povedal, da je med omenjenimi 25.671 izbrisanimi živih še 24.369 ljudi. 17.056 jih ima v Sloveniji še vedno status tujcev. Po podatkih, ki jih je navedel državni sekretar na MNZ, je med vsemi živimi ljudmi, ki jim je po uveljavitvi 81. člena zakona o tujcih prenehala prijava stalnega bivališča, 7.313 takšnih, ki so slovensko državljanstvo prejeli po 26. februarju 1992, 3.630 takšnih, ki so državljani drugih naslednic nekdanjega SFRJ z dovoljenjem za bivanje v Sloveniji, in 13.426 takšnih, ki jim je leta 1992 prenehala prijava stalnega bivališča in na dan 24. januar 2009 niso imeli urejenega statusa.

Povečane trošarine – Vlada je sprejela izhodišča za pripravo rebalansa letošnjega proračuna, po katerem bo primanjkljaj znašal 2,7 odstotka BDP. Vlada se je odločila vztrajati pri politiki trošarin za naftne derivate, ki jo je oblikovala decembra lani, ter povečati trošarine na tobak in alkohol. Na seji vlade je bil tudi sprejet sklep, s katerim nadzornikom v družbah v državni lasti in javnih zavodih priporoča, naj sejnine znižajo za polovico in naj se v času trajanja sklepa, do konca 2010, odpovedo nagradam.

Letos mednarodno leto astronomije, tudi v Sloveniji – Letos mineva 400 let od prvih Galilejevih astronomskih opazovanj s teleskopom. Ob tem jubileju bodo v številnih državah po svetu, tudi v Sloveniji, obeleževali mednarodno leto astronomije. Slovenska otvoritev mednarodnega leta astronomije je bila v torek, 27. januarja, v Grand hotelu Union v Ljubljani, pokrovitelj leta astronomije v Sloveniji pa je predsednik države Danilo Türk.

Bo 2009 tudi Slomškovo leto? – Odbor Državnega zbora za kulturo, šolstvo, šport in mladino je soglasno sklenil, da vladi predlaga razglasitev leta 2009 za Slomškovo leto ter da ga obeleži z državno proslavo.

Na spletu e-Zdravstvo in e-Zdravje – Sistem Ministrstva za zdravje RS je namenjen vsem državljanom v Sloveniji in vsem tujim državljanom, ki bodo potrebovali storitve sistema. Z raznimi zdravstvenimi nasveti pa je lahko koristen tudi vsem Slovencem, ki ne živijo v Sloveniji. Seveda tistim, ki so računalniško oziroma internetno usposobljeni. Več zanimivih informacij na spletu: http://www.ezdravje.com/si/ ali na: http://www.ezdravstvo.si/.

Starostna doba za upokojitev žensk je letos višja – Ženske bodo letos delale dlje. Z novim letom bodo namreč morale biti za upokojitev štiri mesece starejše, kot bi bile lani, torej bodo stare najmanj 56 let in štiri mesece. Potrebna pokojninska doba pa se zvišuje za tri mesece.

Članstvo Slovenije v Izvršnem odboru Unicefa – Republika Slovenija bo v obdobju od 1. januarja 2009 do 31. decembra 2011 že drugič članica Izvršnega odbora Sklada Združenih narodov za otroke (Unicef). Posebno pozornost bo namenila preprečevanju nasilja nad otroki ter uveljavljanju pravic in uresničevanju potreb otrok v oboroženih spopadih, izobraževanju deklic, izobraževanju o človekovih/otrokovih pravicah, prizadevanjih za uresničevanje razvojnih ciljev tisočletja ter problematiki otrok, okuženih s HIV/aidsom.

Joe Valenčič, ameriški Slovenec, znova v Sloveniji – Joe Valenčič zadnje čase več časa preživi v Sloveniji kot v domačem Clevelandu. V dvorani Slovenske kinoteke je bilo 14. januarja letos ponovno srečanje s slovenskim rojakom. Tokrat je predstavil tri programe. Za začetek je pokazal svoj dolgometražni prvenec o slovenski emigraciji v Združenih državah z naslovom Mnogo glasov, eno srce (premierno je bil predvajan prav na minulem, 2. festivalu slovenskega filma). Sledilo je predavanje Srebrni Slovenci II, in sicer o slovenskih zvezdah in filmskih delavcih v Hollywoodu, podprto z videoposnetki in fotografijami ter najnovejšimi odkritji. Za konec je bila na sporedu še slovenska premiera filma Bil sem komunist v službi FBI.

Naprodaj spominski kovanec ob 10. obletnici EMU – V poslovalnicah Deželne banke Slovenije so od 5. januarja naprodaj spominski kovanci za dva evra, ki jih je Slovenija, tako kot ostalih 14 držav evrskega območja, izdala ob 10. obletnici Evropske monetarne unije (EMU). Motiv je enoten, razlikuje se le v napisu države izdajateljice.

Združenje galerije in muzeja – Iz želje po modernizaciji javnega sektorja v kulturi je v Ljubljani s spojitvijo Mestnega muzeja in Mestne galerije nastal nov javni zavod Muzej in galeriji mesta Ljubljane.

Odslej možen študij fotografije na visoki šoli – Z letošnjim letom se začenjajo vpisi prve generacije izrednih študentov v visokošolski študijski program fotografija v sklopu Visoke šole za storitve v Ljubljani (VIST). Za študij prvega programa fotografije v Sloveniji, ki se bo začel marca, vlada po navedbah VIST veliko zanimanje.

Izšla knjiga Slovensko gledališče v Argentini – Kot 84. številka Dokumentov Slovenskega gledališkega muzeja je izšla knjiga Slovensko gledališče v Argentini. Je plod sodelovanja med Gledališkim muzejem, tržaško založbo Mladika in tržaško knjižnico Dušana Černeta.

Nova knjiga "Vremska dolina med Krasom in Brkini" – Izdala jo je Klelija Potokar v samozaložbi skupaj z Založbo Borovci iz Ilirske Bistrice. Knjiga je bogato ilustrirana s fotografijami.

Nova zgoščenka Alfija Nipiča ob 45. obletnici kariere – Pevca Alfija Nipiča žalosti, da je slovenska glasba v Sloveniji deležna tako malo pozornosti, pri Slovencih v tujini je veliko bolj poslušana in priljubljena. Alfi je ob 45. obletnici kariere izdal novo zgoščenko.

Vpogled v kulturno dediščino Istre – Pokrajinski muzej Koper je odprl najnovejši del stalne arheološke razstave z naslovom »V znamenju križa. Pozna antika in zgodnji srednji vek v severozahodni Istri«. Razstava predstavlja že tretji del stalne arheološke postavitve in tako poleg dveh stalnih razstav iz prejšnjih let na temo prazgodovine in rimske dobe ponuja na ogled temeljitejši vpogled v kulturno dediščino Istre.

Slovenski avto leta – Žirija, ki jo sestavljajo slovenski mediji s področja avtomobilizma, je za slovenski avto leta 2008 izbrala Volkswagnov golf VI.

Slovensko premoženje v Srbiji ne bo sporno – Srbski zunanji minister Vuk Jeremić je v pogovoru za Slovensko tiskovno agencijo (STA) izrazil prepričanje, da se bo vprašanje premoženja slovenskih in drugih podjetij v Srbiji rešilo, po potrebi tudi v okviru nasledstva, ne da bi bil pri tem kdorkoli oškodovan.

Zemljevid Slovenije na spletu – Na spletnem naslovu http://www.vlada.si/slovenija/ si lahko ogledate zemljevid Slovenije v poenostavljeni obliki, z oznakami oddaljenosti do pomembnih mest v sosednjih državah in možnostjo, da s klikom na miško odprete še topogafsko karto Slovenije z omrežjem naselij ter osnovno cestno infrastrukturo.

Bo pri Petrinjah zrasla ena največjih sončnih elektrarn v Evropi? – Če bo šlo vse po načrtih investitorjev (nemškega podjetja City Solar in njihovih slovenskih sodelavcev iz podjetja Paninvest) in hrpeljsko-kozinske občine, bo čez dve leti pri Petrinjah in Ocizli zrasla ena največjih sončnih elektrarn v Evropi. S površino 73 hektarjev naj bi proizvajala dovolj elektrike za 13.000 gospodinjstev.

Pred kratkim je država razglasila nov park – Krajinski park Ljubljansko barje – Zanesljivo gre za velik dosežek slovenskega naravovarstva. Projekt, ki ga je vodilo Ministrstvo za okolje in prostor, se je formalno pričel aprila 2007 s podpisom županov vseh sedmih barjanskih občin ter Ministra za okolje in prostor. Ljubljansko barje s svojim mozaikom travišč, njiv, grmišč, gozdičev, prepletenim z mrežo potokov in kanalov ter neskončnimi vrstami mejic, omogoča življenje kar 52 Natura vrstam in habitatnim tipom.

Ministrstvo za kulturo – Arhiv Republike Slovenije – poziva na zbiranje zasebnega gradiva o demokratizaciji in osamosvojitvi Slovenije. Naslov: Arhiv Republike Slovenije, Zvezdarska 1, 1127 Ljubljana, telefon: (01) 24 14 200; Fax: (01) 24 14 269; elektronski naslov: ars(at)gov.si

Boris Pahor predlagan za Nobelovo nagrado – Univerza v Ljubljani je na pobudo Filozofske fakultete tržaškega pisatelja Borisa Pahorja nominirala za najvišje priznanje literarnega sveta, Nobelovo nagrado. Čeprav uradnega seznama nominirancev Švedska akademija ne razkrije še 50 let po podelitvi, je bil Pahor za nagrado predlagan že večkrat. Kandidate za nominacije lahko predlagajo člani Švedske akademije, univerzitetni profesorji literature in jezikoslovja, dozdajšnji Nobelovi nagrajenci za literaturo in predsedniki organizacij pisateljev, ki so v svojih državah reprezentativne na področju literarnega ustvarjanja.

Slovenka leta je Neža Maurer – Revija Jana je že enaindvajsetič izbrala žensko med ženskami, ki s svojo ustvarjalnostjo in pogumom bogati slovensko družbo. Naziv Slovenka leta je prejela 78-letna pesnica Neža Maurer.

KAM.

Podobne teme: