Zgodilo se je v dec. 2008

3. december kulturni praznik – Tega dne leta 1800 se je rodil največji slovenski pesnik dr. France Prešeren. Obletnico rojstva Franceta Prešerna so kulturne ustanove po vsej Sloveniji tudi letos obeležile z dnevom odprtih vrat. Mogoče je bilo obiskati okoli 220 brezplačnih prireditev. Na 208. obletnico Prešernovega rojstva je vrata za obiskovalce prvo odprlo ministrstvo za kulturo, živahno kulturno dogajanje pa je bilo tudi v Kranju – Prešernovem mestu.

Leta 1846 so izšle Poezije Franceta Prešerna – To je bil gotovo eden pomembnejših mejnikov v slovenski kulturni zgodovini. Tedanji cenzor Fran Miklošič je tisk odobril 22. julija 1846, vendar je moral Prešeren nekatere pesmi, med drugim Zdravljico, črtati. Poezije je ljubljanski tiskar Jožef Blaznik dotiskal decembra 1846, izšle pa so z letnico 1847. Čeprav predstavljajo Poezije zaokrožen izbor Prešernovega celotnega pesniškega ustvarjanja, jih je kritika z naklonjenostjo sprejela šele leta 1866, ko so v slovenski publicistiki prevladali ustvarjalci mladoslovenskega rodu.

 Decembra praznična vsa Slovenija, še posebej Ljubljana – V Ljubljani je 4. decembra ljubljanski župan Zoran Janković s prižigom novoletnih luči v središču prestolnice označil začetek prazničnega decembrskega vzdušja na ljubljanskih ulicah. Praznični sejem, ki je trajal od 3. decembra pa vse do 2. januarja 2009, je obsegal prek petdeset trgovskih in gostinskih hišic ter stojnic s prilagojeno ponudbo za ta praznični čas. Miklavževanje pa je potekalo ob Frančiškanski cerkvi na Prešernovem trgu.

Sveti Nikolaj – Miklavž – ki na večer pred svojim godom 6. decembra prinaša darove, je del ljudskega izročila, ki se ga veselijo otroci po vsej Evropi, tudi v Sloveniji. Prvega izmed treh decembrskih dobrotnikov, ki tradicionalno prinaša zlasti naravna darila, so po vsej Sloveniji pričakali z Miklavževimi sejmi, prireditvami in sprevodi.

Al Gore v Sloveniji – Nekdanji ameriški podpredsednik, Nobelov nagrajenec in okoljevarstvenik Al Gore se je na obisku v Sloveniji srečal s slovensko gospodarsko in politično javnostjo. Gore, ki je v Slovenijo prišel kot gost prireditve Diners Club Exclusive, se je med drugim sestal s predsednikom države Danilom Türkom in premierom Borutom Pahorjem.

Rdeča luč za Hrvaško – Premier Borut Pahor je po sestanku s predsedniki vseh strank 17. decembra 2008 napovedal rdečo luč hrvaškim pristopnim pogajanjem z EU. Slovenija je v nadaljevanju pristopnih pogajanj Hrvaške z EU dala soglasje samo za odprtje enega in zaprtje treh poglavij, za sedem poglavij ima zadržke zaradi dokumentov, ki po njenem mnenju prejudicirajo mejo, za štiri pa uveljavlja druge vsebinske zadržke, je povedal premier.

Hrvaški bojkot slovenskega blaga – Med hrvaškimi uporabniki elektronske pošte kroži sporočilo, ki poziva k bojkotu slovenskih izdelkov. Tudi hrvaški mediji so povzemali izjave hrvaških državljanov, ki so povedali, da ne kupujejo oziroma da ne bodo več kupovali v Mercatorjevih prodajalnah ali slovenskega blaga. Tako so bile pred božičem slovenske trgovine na Hrvaškem skorajda prazne.

Gaspari koordinator pri izvajanju lizbonske strategije – Vlada je imenovala ministra za razvoj in evropske zadeve Mitjo Gasparija za nacionalnega političnega koordinatorja za izvajanje lizbonske strategije. Nacionalni koordinatorji naj bi izpostavili pomen nadaljnjega uresničevanja gospodarskih reform, še posebej tistih, ki jih je v svojih priporočilih identificirala Evropska komisija.

Častni konzul Avstrije v Mariboru Rudolf Vračko prejel visoko avstrijsko priznanje – Avstrijski veleposlanik v Sloveniji Valentin Inzko (sicer koroški Slovenec in mož znane operne pevke, rojene v Argentini, Bernarde Fink) je pred kratkim odlikoval častnega konzula Avstrije v Mariboru Rudolfa Vračka in mu v imenu avstrijskega predsednika Heinza Fischerja podelil zlati častni znak za zasluge za Avstrijo. Sicer pa ima Maribor kar tri častne konzule: za Avstrijo, Luksemburg in Hrvaško.

Banka lahko odslej odkupuje terjatve – Poslanci vladajoče Pahorjeve koalicije so ob sprejemu dopolnil zakona o javnih financah potrdili še predlog novega ministra Mateja Lahovnika, s katerim je odslej dana možnost, da lahko država od bank kupuje tudi terjatve.

Še dodatni ukrepi – Vlada je sprejela sveženj ukrepov za blažitev posledic finančne krize, skupaj z že do zdaj sprejetimi ukrepi, vrednimi približno 800 milijonov evrov.

Trdno sodelovanje med Slovenijo in Kanado – Predsednik republike Danilo Türk in generalna guvernerka Kanade Michaëlle Jean sta med pogovori na Brdu pri Kranju potrdila dobre odnose med državama. Gostitelj je ob tem poudaril pomen razvoja trdnega sodelovanja med Slovenijo in Kanado na različnih področjih, pri čemer je omenil izkušnje Kanade na področju multikulturalizma.

Gregor Virant novi predsednik sveta Zbora za republiko – Novi predsednik sveta Zbora za republiko Gregor Virant je povedal, da vladi želijo uspešno delo. »Jo pa bomo budno in kritično spremljali,« je poudaril in dodal, da od vlade pričakujejo konkretne rezultate.

V EU je zdaj dovoljeno prinesti za 430 evrov blaga – Potniki smejo imeti v svoji prtljagi ob vstopu v EU z letalom ali ladjo od 1. decembra 2008 blago v vrednosti do 430 evrov, tisti, ki pa pridejo po kopnem in rekah, pa do 300 evrov. Odpravljene so količinske omejitve za vnos parfumov, toaletne vodice, kavo in čaj, ampak se njihova cena upošteva v znesku do 430 oziroma 300 evrov. Po novem je tako dovoljeno poleg elektronike, igrač, parfuma in drugega blaga v vrednosti do 430 oziroma 300 evrov imeti v prtljagi še do 4 litre vina, 1 liter žganja in do 16 litrov piva, za cigarete pa se države članice same odločijo, ali dovolijo vnos 200 ali samo 40 cigaret.

Zalilo je Obalo, narasle reke in potoki, plazovi – Zaradi močnega južnega vetra in visokega plimovanja je morje v decembru večkrat poplavljalo nižje ležeče predele slovenske Obale in povzročilo kar nekaj škode. Deževje pa je v decembru uničevalo še druge predele Slovenije, saj so reke in potoki poplavljali, plazovi pa so uničili tudi nekaj hiš.

Tine in Spomenka Hribar odlikovana – Predsednik države Danilo Türk je z zlatim redom za zasluge odlikoval akademika Tineta Hribarja in njegovo ženo Spomenko Hribar. Hribar je odlikovanje prejel za znanstvenoraziskovalno delo na področju filozofije ter prispevek k osamosvajanju in demokratizaciji slovenske družbe, Hribarjeva pa za prispevek pri osamosvojitvi in demokratizaciji Slovenije.

Spomenki Hribar tudi mednarodna nagrada – Mednarodna medijska organizacija SEEMO (South East Media Organization) je dr. Spomenki Hribar podelila nagrado za zasluge na področju človekovih pravic.

Janša ustanovil strokovni svet – »vlado v senci« – Največja opozicijska stranka SDS je ustanovila strokovni svet, ki bo po besedah predsednika stranke Janeza Janše širil njihov domet in politični prostor. V svetu, ki želi aktivno sodelovati pri oblikovanju posameznih zakonskih rešitev, bo sodelovalo tudi več nekdanjih ministrov, med njimi tudi sedanji posebni odposlanec premiera Dimitrij Rupel.

Drago potovanje v BiH – V Slovenski demokratski stranki so se oglasili zaradi novice o dragem najemu letala za predsednika Danila Türka ob njegovem obisku Bosne in Hercegovine. Najem letala, s katerim je Türk odpotoval na dvodnevni obisk v BiH, je sicer stal kar 89.100 evrov.

Rupel na prvo delovno misijo – Kljub številnim nasprotovanjem in zameri premieru Pahorju tako med slovenskimi posamezniki kot v sami vladajoči koaliciji, ker je izbral dr. Dimitrija Rupla za svojega svetovalca, se je Dimitrij Rupel podal na novo delovno mesto. V Rimu je s premierom Berlusconijem govoril o finančnih težavah slovenske manjšine.

Kučan operiran v Švici – Nekdanjega predsednika Slovenije Milana Kučana so sredi decembra v Švici operirali na ramenskem delu hrbtenice. Operacijo je Kučan uspešno prestal. Kot je pojasnila nekdanja Kučanova svetovalka Špela Furlan, so bile razlog za operacijo dolgotrajne hude bolečine v hrbtenici.

Obisk na Kosovu – Premier Borut Pahor in ministrica za obrambo Ljubica Jelušič sta med obiskom na Kosovu obiskala pripadnike 18. kontingenta Slovenske vojske in policije.

Ob dnevu samostojnosti in enotnosti – Pred 18 leti, 23. decembra 1990, so se volivci na plebiscitu odločili, da želijo živeti v samostojni in neodvisni Sloveniji. Leto dni pozneje je tedanja skupščina s sprejemom prve slovenske ustave postavila temelj novemu pravnemu sistemu in parlamentarni ureditvi države, konec decembra je tako Slovenija praznovala v Državnem zboru, slovesna proslava pa je bila v Cankarjevem domu v Ljubljani.

Nadškof Uran: za spreminjanje odnosov potrebujemo luč in spreobrnjenje srca – Gospodarska, socialna in politična kriza našega časa izhaja v veliki meri iz človeškega srca, iz njegove sebičnosti in zaslepljenosti, je poudaril ljubljanski nadškof in metropolit Alojz Uran v pridigi med mašo ob prazniku dneva samostojnosti in enotnosti 26. decembra.

Slovencu Nobelova? – Slovencu Pedru Opeki, ki je na Madagaskarju pomagal že četrt milijonu ljudi, se obeta nominacija za Nobelovo nagrado za mir. Misijonar, ki je tisočem ljudem na smetiščih vrnil dostojanstvo, službo in streho nad glavo, ima za prestižno nagrado kar precej možnosti.

Za božič na ogled veliko različnih jaslic – Pripravili so jih ustvarjalci iz vseh koncev Slovenije, še posebej pa so zanimive jaslice Milene Kozmus, ki jih je izdelala na kruhu. Seveda pa kartuzija Jurklošter, ki jo sicer obnavljajo in posodabljajo, ponuja tudi veliko drugih zgodovinskih zanimivosti. Med drugim je tam tudi grob Veronike Deseniške.

Prva predstava živih jaslic v Postojnski jami na božič – Žive jaslice so pospremili božični sejem, sejem čokolade in animacija za otroke, k prazničnemu vzdušju pa je prispevalo 47 zborov iz vse Slovenije in zamejstva.

Božične tržnice, silvestrovanja – Po vseh slovenskih mestih je postala že tradicija, da pripravijo za božične praznike razne sejme in tržnice ter nastope na prostem. Vsako leto pa se vse več ljudi tudi odloči, da najdaljšo noč preživi kar na ulici, kjer se zabavajo ob glasbi, plesu, kozarcu dobrega vina … skratka, na programu je za vsakega nekaj.

Luč miru iz Betlehema znova v Sloveniji – Luč miru iz Betlehema je že 18. leto zapored prišla v Slovenijo. Letošnje geslo akcije je v sebi nosilo sporočilo miru, strpnosti in sodelovanja med ljudmi: »Nekaj ti manjka«.

Nataša Vodušek odpoklicana – Predsednik republike Danilo Türk je iz Sarajeva odpoklical slovensko veleposlanico v BiH Natašo Vodušek in izrazil obžalovanje zaradi vseh zapletov. Türk je Voduškovo odpoklical na predlog zunanjega ministra Samuela Žbogarja.

Bo treba na referendum zaradi gradnje džamije v Ljubljani? – Ljubljanski mestni svetnik Mihael Jarc je vložil pobudo volivcem za vložitev zahteve za razpis referenduma glede gradnje džamije. Prostorski načrt, ki predvideva islamski versko-kulturni center ob Parmovi ulici za Bežigradom, torej skoraj blizu središča Ljubljane, je bil sprejet 24. novembra, ljubljanski mestni svet pa je ob tem dal tudi soglasje k prodaji zemljišča. Nekateri Ljubljančani se s tako gradnjo oziroma koncentracijo islamskega centra na enem mestu ne strinjajo, moti jih pa tudi arhitektura džamije z visokim stolpom – minaretom.

Pot v ZDA prek sistema ESTA – Od 12. januarja dalje se bomo Slovenci za pot v ZDA morali najprej registrirati prek elektronskega sistema (ESTA), dostopnega na spletni strani ameriškega veleposlaništva. Sistem je bil v veljavi že zadnjih šest mesecev, a ni bil obvezen. Zdaj bodo uradniki na mednarodnih letališčih dosledno preverjali elektronsko registracijo.

Umrl brat dr. Jožeta Pučnika – Na svojem domu v Črešnjevcu je v 82. letu starosti umrl Ivan Pučnik, brat pokojnega dr. Jožeta Pučnika. Bil je eden izmed ustanoviteljev Slovenske kmečke zveze, pozneje pa tudi Slovenske ljudske stranke in poslanec slovenske skupščine v obdobju osamosvajanja.

Boris Pahor, prvi ambasador slovenske kulture v Italiji – Na zaključni prireditvi za ime leta 2008, ki ga je organiziral Val 202, smo dobili zmagovalca, gospoda, ki je najbolj zaznamoval leto, ki se izteka. To je Boris Pahor, tržaški pisatelj, ki je po nastopu v TV-oddaji nacionalne mreže Rai 3 znova potrdil, da je prvi ambasador slovenske kulture v Italiji, in skoraj pet milijonom gledalcem odstrl resničnejšo podobo zgodovinskih dejstev v tem delu sveta.

Častni doktorat tržaškemu pisatelju – Na slavnostni seji, ki so se je med drugim udeležili predsednik republike Danilo Türk in predsednik DZ Pavle Gantar ter nova ministra za visoko šolstvo Gregor Golobič in šolstvo Igor Lukšič, so častna doktorata Univerze v Ljubljani podelili tržaškemu pisatelju Borisu Pahorju in francoskemu pravnemu strokovnjaku Robertu Badinterju.

Po svetu spoznavajo slovenske filme – Na raznih univerzah po svetu, kjer potekajo študiji in lektorati slovenščine, so predvajali tri slovenske celovečerce – Petelinji zajtrk, Sladke sanje in Zvenenje v glavi, kratka filma Vrtoglavi ptič in Otrok v času ter dokumentarni film Pot.

Gregorčič v kastiljščini – V Buenos Airesu so pred kratkim predstavili Gregorčičeve Poezije v slovenščini in kastiljščini. Urednica založbe je primorska rojakinja Julia Sarachu Vodopivec, ki je Gregorčičeve pesmi tudi prevedla.

Ljubljanska Opera išče novo operno in baletno delo – SNG Opera in balet Ljubljana se programsko že pripravlja na odprtje prenovljenega gledališča. V ta namen je objavila naročilo za novo operno in baletno delo za izvedbo v obnovljeni in dozidani operni stavbi. Praizvedbo načrtujejo v letu 2010.

Kjer že 120 let domuje zgodovina Slovencev – To je visok jubilej palače Narodnega muzeja Slovenije na Prešernovi cesti v Ljubljani.

Narodni muzej Slovenije v Ljubljani odslej s stalno razstavo – Narodni muzej Slovenije že od svoje ustanovitve zbira izdelke umetne obrti in oblikovanja. Vendar ti še niso imeli stalnega razstavnega prostora, kot ga imajo na primer na Dunaju, v Pragi, Zagrebu ali Londonu. Odslej ne bo več tako: muzej je v svojih novih prostorih na Metelkovi odprl stalno postavitev študijskih zbirk uporabne umetnosti, razstavo izdelkov umetne obrti ter industrijskega in unikatnega oblikovanja od 14. stoletja dalje.

Razstava o Pučniku in Drnovšku – V muzeju novejše zgodovine Slovenije so odprli razstavo s fotografijami in kipoma slovenskih politikov Jožeta Pučnika in Janeza Drnovška.

Zaprli slovenski muzej v Monoštru – Časopis Slovencev na Madžarskem Porabje poroča, da ostaja od 1. decembra zaprt edini slovenski muzej na Madžarskem. Slovenkama, ki sta vodili skupine iz Slovenije, niso podaljšali pogodbe, zaradi finančnih težav pa v stavbi ne bo delovala niti kurjava. Zaradi tega pa bodo ogroženi tudi razstavni predmeti.

Stota obletnica katoliškega tiska – V goriškem centru Lojzeta Bratuža so obeležili stoto obletnico začetka delovanja Katoliškega tiskovnega društva. Na pobudo slovenskih duhovnikov v Gorici so ga ustanovili 8. decembra 1908. Društvo je skrbelo za izdajanje slovenskih katoliških knjig, revij in časopisov. Imelo je tiskarno, knjigoveznico, knjigarno, antikvariat in trgovino. Njegov namen je bil okrepiti kulturno udejstvovanje Slovencev v Gorici na temelju katolištva. Društvo je odprlo znano Katoliško knjigarno. Po drugi svetovni vojni je brez državne pomoči zgradilo kulturni hram, ki so ga po prenovi v devetdesetih letih preimenovali v današnji Kulturni center Lojze Bratuž.

Izšla knjiga o življenju v zaporih – Večer je izdal knjigo Utrinki iz življenja za rešetkami, ki jo je napisala Večerova novinarka dr. Damijana Žišt. Knjiga je prvenec v slovenskem prostoru za razumevanje razmer v slovenskih zaporih, še posebej odkriva svet nasilja med obsojenci in delovanje zelo močnega zaporniškega podzemlja in kruta, sicer nenapisana pravila njegovih članov.

Osebnosti – Veliki slovenski biografski leksikon – Pri založbi Mladinska knjiga je v dveh knjigah izšla knjiga Osebnosti – Veliki slovenski biografski leksikon, v katerem se lahko podučimo o kar 13.800 posameznikih. Knjiga nam predstavlja ljudi, ki so v različnih zgodovinskih obdobjih tako ali drugače vplivali na dogajanje na Slovenskem ali na usodo slovenskega naroda. Osebam, ki so vse življenje prebile na Slovenskem, so pridani tudi tisti, ki pa so morda delovali izven meja naše domovine, posledice njihovih dejanj pa so bile prav tako pomembne za slovenski narod. Predstavljeni so delovali na kar 60 različnih področjih, od politike, umetnosti do znanosti, zgodovine, človekoljubnih prizadevanj ali industrije zabave. Pomembni sonarodnjaki iz preteklosti in sedanjosti so »popisani« na 1404 straneh, gesla pa so ilustrirana z več kot 1600 portreti ali fotografijami. Zanimiva pa so tudi gesla, ki nam predstavljajo Neslovence, ki pa so vplivali na Slovence in dogajanje v Sloveniji. Med njimi najdemo tudi legendarnega švicarskega alkimista, astrologa in okultista Paracelsusa in izumitelja Josefa Ressla.

90 let od smrti najbolj vsestranskega pisatelja – Ivan Cankar je umrl 11. decembra 1918. Tudi tisti, ki so ga v šoli brali le s težavo, morajo priznati, da bi si bilo pokrajino slovenske književnosti 20. stoletja brez Ivana Cankarja nemogoče predstavljati.

Umrl gledališki igralec Zlatko Šugman – Za igralstvo je poleg Borštnikovega prstana, tega je dobil leta 1986, prejel nagrado Prešernovega sklada, Severjevo nagrado in Župančičevo nagrado.

150 let ptujskega vinskega Pullusa – Ptujska klet bo leto 2008 zaključila kot eno najbolj dinamičnih v svoji večstoletni zgodovini, kljub nekaterim nevšečnostim pa bodo letošnji prihodki znašali skoraj 3,5 milijona evrov. Izšla je tudi nova knjiga o vinu, ki ponuja 150 strani zgodovine Pullusa, saj so v njej predstavljeni enoletna zgodba znamke, zbirka svetovnih in nacionalnih nagrad, predstavitev avtorjev in ljudi, ki so najbolj pripomogli k uveljavljanju blagovne znamke, ter kronologija in načini uporabe trženjskih orodij za prepoznavnost znamke. Natisnjena je bila v 4000 izvodih, nekaj od teh tudi v angleškem jeziku.

Maribor evropska kulturna prestolnica leta 2012 – Ministrica za kulturo Majda Širca se je srečala z mariborskim županom Francetom Kanglerjem in drugimi sodelujočimi pri projektu Evropska prestolnica kulture (EPK) 2012. Strinjali so se, da je za EPK 2012 pomembno, da ne postane le vzhodnokohezijska naloga, temveč vseslovenski projekt, ki ga podpira celotna vlada (torej, da bodo v ta projekt vključena tudi druga slovenska mesta). Partner Maribora pa naj bi bilo tudi portugalsko mesto Guimaraes.

Maribor obeležil 40 let Teritorialne obrambe – Župan Mestne občine Maribor Franc Kangler in poveljnik 37. vojaškega teritorialnega poveljstva Slovenske vojske Miran Fišer sta ob praznovanjih 40. obletnice ustanovitve Teritorialne obrambe (TO) pripravila slavnostni sprejem za ustanovitelje in prve pripadnike TO na mariborskem območju. Najzaslužnejšim med njimi sta podelila priznanja.

Novi nastanitveni objekti na Pohorju in pod njim – Ob številnih novostih, ki sta jih za prihajajočo zimsko sezono napovedovala Športni center Pohorje in Pohorska vzpenjača, je bilo odprtje novih nastanitvenih objektov. Ob vznožju Pohorja so namreč odprli obnovljeni športni hotel Arena, na vrhu Pohorja pa novi hotel Videc v hotelsko-apartmajskem kompleksu Bolfenk, ki je namenjen mladinskemu in družinskemu turizmu, ter obnovljeni hotel Bolfenk.

Občina Škocjan na Dolenjskem je praznovala svoj občinski praznik – Praznovanju so dali ime Knobleharjevo. Ignacij Knoblehar je bil namreč misijonar slovenskega rodu, ki je deloval med črnskimi plemeni na območju Belega Nila. Bil je tudi raziskovalec in odločen nasprotnik trgovine s sužnji. Tako kot za večino njegovih sodelavcev je bila tudi za Knobleharja usodna malarija. Rojen je bil leta 1819 v Škocjanu na Dolenjskem, umrl je mlad, star komaj 39 let.

Ladjedelnice v Izoli ne bo več – Kot kaže v Izoli ne bodo več proizvajali jaht in servisirali večjih plovil v ladjedelnici. Vse naj bi bilo že pripravljeno za selitev ladjedelnice čez mejo v Italijo, v industrijski kanal pri Žavljah. Preselitev ladjedelnice naj bi se zaključila v prvih mesecih leta 2009. To bo omogočilo odprtje industrijskega centra v Trstu, ki bo skrbel za proizvodnjo velikih in luksuznih jaht. Na izpraznjenem območju v Izoli naj bi v kratkem zrasla turistična marina za jahte, hotel, wellness center in morda tudi komercialna stanovanja.

V Izoli odprli obnovljeno cerkev sv. Marije Alietske – V Izoli so slovesno odprli in blagoslovili obnovljeno cerkev sv. Marije Alietske, katere obnova je intenzivno potekala od leta 1993 in se z nekaj prekinitvami zaključila letos.

50 let koprskega pristanišča – Novi prometni minister Patrick Vlačič je izrekel priznanje vsem, ki so v 50 letih pripomogli k temu, da je Slovenija iz majhne luke dobila mednarodno priznano, tehnološko razvito, moderno in dinamično pristanišče.

Brkinska godba 2000 snema zgoščenko – Po dobrih osmih letih igranja so na božičnem koncertu tonski mojstri ujeli tudi prve skladbe, s katerimi se bo Brkinska godba 2000 predstavila na zgoščenki. Trenutno v godbi zvoke ubira 37 mladih.

Slovenska harmonika v ZDA – Z gostovanja v ZDA sta se vrnila harmonikarja Miha Debevec na diatonični in Tomaž Rožanec na klasični harmoniki. V samo petih dneh sta imela kar sedem nastopov, vsi po vrsti pa so bili zelo odmevni, saj sta nastopala na največjih dogodkih med slovenskimi izseljenci.

Slovenski jamarji na Novo Zelandijo – Klub jamarjev Kostanjevica na Krki se je odpravil na Novo Zelandijo, v Slovenijo pa naj bi se vrnili konec januarja 2009. Napotili so se v Waitom, kjer se nahaja eno izmed glavnih središč jamarstva, kar osem najdaljših jam na Novi Zelandiji.

Kraški vrt v kraljevem dvorcu – Na drugi največji hortikulturni razstavi, to je Hampton Court Palace Flower Show, ki bo julija v Londonu, bo na ogled tudi kraški vrt: s staro štirno, latnikom in refoškovo trto, kraškim šetrajem in drugimi rastlinami.

Slovenski hoteli niso dovolj dobri – V Sloveniji zmotno menimo, da imamo zelo dobre hotele, je na okrogli mizi na temo, ali bi več uglednih mednarodnih hotelskih verig prispevalo k večjemu številu gostov, kritično povzel Janez Pergar, predsednik upravnega odbora Kompasa. Vendar je dejstvo, da naši hoteli niso dovolj dobri; za to bi potrebovali več mednarodne vpetosti, ki bi zagotavljala več znanj in posledično večjo kakovost, je dodal. Okrogla miza je bila sicer sklepni dogodek na dvodnevnem slovenskem turističnem forumu v Portorožu.

Do konca leta 2009 v Sloveniji 80.000 brezposelnih – Konec leta 2008 je bilo na zavodu za zaposlovanje prijavljenih 65.000 brezposelnih, konec leta 2009 pa jih bo med 78.000 do 80.000, ocenjuje zavod za zaposlovanje.

Največ Slovencev praznuje rojstni dan 1. januarja – Največ, 7811 Slovencev praznuje rojstni dan 1. januarja, najmanj pa 31. decembra – 4533. Največ Slovencev je rojenih v četrtek ali petek, najmanj pa v nedeljo.

Petra Majdič – Najboljša slovenska smučarska tekačica Petra Majdič je v švicarskem Davosu dosegla svojo drugo letošnjo zmago v svetovnem pokalu in svojo prvo v prosti tehniki. Majdičeva, ki je do sedaj veljala za klasično specialistko, se je s tem rezultatom prebila na drugo mesto skupnega seštevka. Petra Majdič je v šprintu v prosti tehniki v Düsseldorfu slavila tudi tretjič letos in desetič v karieri. Potrdila je sijajno formo iz Davosa.

Peter Mankoč, Matjaž Markič in Emil Tahirovič – Evropsko prvenstvo v plavanju na Reki je bilo znova v znamenju Petra Mankoča. 30-letni Ljubljančan je postavil nov mejnik v plavanju in zbirko zlatih medalj na 100 m mešano povečal že na devet. Uspeh sta s prvim in tretjim mestom na 50 m prsno dopolnila Matjaž Markič in Emil Tahirovič.

KAM

Podobne teme: