15 Nov, 2018
03:24:27

Dobrodošli doma: 60 idej za izlete po Sloveniji

Pri Moji Sloveniji smo izdali posebno izdajo Dobrodošli doma. V njej vam predstavljamo 60 idej za izlete po Sloveniji, ki jih lahko prepotujete vsakega zase ali pa čez konec tedna. Zaradi lažje primerjave smo vzeli za izhodišče Ljubljano, ki je tudi najpogostejši začetek potovanja za slovenske izseljence, ki pridejo obiskati Slovenijo in turiste, ki si želijo ogledati lepote naše male a zanimive Slovenije. Z vsemi opravljenimi izleti boste prepotovali celo Slovenijo, skupaj z velikim delom slovenskega zamejstva in odkrili kotičke, ki vas bodo prevzeli. Revijo krasijo odlične fotografije iz opravljenih izletov in vam že v naprej pričarajo kraje, ki krasijo našo domovino.

Zato dobrodošli doma in na pot!

NAROČILA:

Vsi, ki bi želeli revijalni priročnik naročiti in prejeti domov, ga lahko naročite na 01 5653416 ali na 041 490844 ali na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. . Ali pa ga kupite pri vašem najbližjem prodajalcu časopisov v Sloveniji.

CENA:

Cena revije Dobrodošli doma za dostavo po Sloveniji je 2,99 EUR. Vsi naročniki, ki ste naročeni na revijo Moja Slovenija, pa jo dobite brezplačno v sklopu naročnine.

 

Prijetne izlete vam želimo iz uredništva Moje Slovenije!

Preberi več

Na obisku v Tuhinjski dolini

Snovik, 28.7.2013 – Pot nas je na vroč nedeljski dan peljala v Tuhinjsko dolino, kjer v eni od stranskih dolin v naročju Kamniško - Savinjskih Alp izvira  termalna voda. In prav v termah Snovik so nas povabili na tekmovanje za izbor MISS in MISTRA TERM SNOVIK.  MISS je postala Alice Stojko iz Ajdovščine, MISTER pa Gorazd Hace iz Kranja.

Za MISS in MISTRA se je potegovalo 22 kandidatov/kandidatk, ki so se v 2 izhodih predstavili strogi žiriji katero se predstavljali: Klara Krošelj, Miss Športa 2013, Aleksandra Dragojevič, MISS Kongo za Miss Earth 2012 in Matjaž Plot iz Term Snovik.

Prireditev je na svoj prijeten in humoren način povezovala Vesna Kramberger, za vzdušje pa so poskrbele Mažoretke iz Kamnika, ZUMBA Lolli pop, plesni center ADC in indijske plesalke. Sonce nas je grelo, vsi pa smo se hladili v bazenih term Snovik. Obiskovalci so imeli kaj videti in so skupaj z nami preživeli nepozaben dan.

Besedilo: MS

Foto: arhiv term Snovik

Potep po prestolnici: IGRAJMO SE TURISTE!

LjubljanaJe že dolgo tega, kar ste si nazadnje brez naglice in vsakodnevnih opravkov ogledali Ljubljano? Se tako kot turisti prav počasi sprehodili skozi ulice in se z občudovanjem zazrli v pročelja stavb? Mogoče potrebujete nekaj prijaznih namigov kam bi se bilo z vašo družino najbolj zanimivo odpraviti? Če je vaš odgovor vsaj na eno vprašanje pritrdilen, je naslednji sestavek kot nalašč za vas.

Sendvič v nahrbtnik in pot pod noge …
Iz katerega koli dela mesta se lahko z mestnim avtobusom pripeljete prav do centra mesta. Avtobusi vas odložijo pred knjigarno Konzorcij. Nato prečkate Slovensko cesto ter se sprehodite skozi park Zvezda oziroma Kongresni trg, občudujete stavbo Univerze, ki stoji na mestu nekdanjega deželnega dvorca podrtega ob potresu leta 1895 ter se ustavite pred zgradbo Slovenske Filharmonije, ki spada med najstarejše filharmonije na svetu. Od tu je le še skok do reke Ljubljanice in njenih barvitih nabrežij. V kolikor se boste napotili proti Šuštarskemu mostu, boste lahko priča namakanju goljufivega peka, ki predstavlja stari običaj, ko so goljufive peke kaznovali tako, da so jih s Čevljarskega mostu namakali v Ljubljanici.

Preberi več

Planica - snežna kraljica

Planica - snežna kraljica

Le kateri Slovenec ne pozna Planice? Ta dolina pod Poncami vsako leto privablja številne vrhunske smučarske skakalce ter ostale športne navdušence iz celega sveta, saj poleg smučarskih poletov predstavlja tudi prvovrstni slovenski in svetovni zimski športni praznik.
 

Planica


 

Preberi več

Bogastvo slovenskih ljudskih šeg v decembru

December: decem - deseti - tako so Rimljani po starem koledarju imenovali deseti mesec. Po naročilu Julija Cezarja pa so rimski zvezdoslovci popravili star koledar in mu na začetek dodali še dva meseca, januar in februar, tako deseti mesec ni bil več deseti. Ta napaka v imenu je ostala do danes - dvanajsti mesec imenujemo - deseti. Naše domače ime za zadnji mesec v letu pa je gruden. S svojim imenom gruden pripoveduje, da zemlja v tem zimskem času leži po polju zmrznjena - v grudah.

 


 

Preberi več

Zadnji dan oktobra in prvi dan novembra

1. oktober - Dan reformacije je dela prost dan, ki ga zaznamujemo od leta 1992. Slovencem je reformacija prinesla prvo knjigo v slovenskem jeziku, ki jo je spisal Primož Trubar, in prvo imenovanje pojma Slovenec. Letos, ko mineva 500 let od rojstva tega znamenitega Slovenca smo spregovorili z velikim poznavalcem njegovega življenja in dela - Zvonetom Štrubljem. Pred kratkim je izpod njegovega peresa izšla tudi knjiga POGUM BESEDE , ki na novo odpira vprašanja Trubarjeve vloge v literarni, narodni, kulturni in duhovno-verski zgodovini našega naroda. Intervju z g. Štrubljem si lahko v celoti preberete TUKAJ .


Ob 1. novembru se številni svojci in prijatelji spominjajo umrlih. Že dneve prej ljudje urejajo grobove, ki so polni cvetja in sveč.
Praznik je iz 13. maja na 1. november prestavil papež Gregor IV. (827-844) in ukazal, naj se slovesno praznuje v vesoljni Cerkvi. Prvo pričevanje, da so v Rimu praznik vseh svetnikov obhajali 1. novembra, pa imamo že iz časa pred letom 800.

 

Martinovanje nekoč in danes

Trgatve so za nami in v vinskih kleteh se grozdje že spreminja v vino. Do martinovanja tako ni več daleč. Njegovi izvori segajo že v predkrščansko obdobje. Na Slovenskem je martinovo še vedno pomemben praznik, vendar tako kot drugi prazniki dobiva vedno bolj komercialni pridih. O izvorih, značilnostih in navadah, ki obdajajo martinovo, smo spregovorili s prof. dr. Janezom Bogatajem, rednim profesorjem na Oddelku za etnologijo in kulturno antropologijo na Filozofski fakulteti v Ljubljani.

 


 

Preberi več

Slovenske šege in navade v DECEMBRU

Zadnje dneve decembra, med božičem in novim letom, zaznamujejo trije zanimivi ljudski prazniki: štefanovo, šentjanževo in tepežni dan.ŠTEFANOVO (26. december)

Štefanovo je še danes živ praznik, dan, ki ga praznujejo predvsem konjerejci.

Konj je edina žival, ki ima svoj posebni praznik. Na štefanovo še danes kmetje in konjerejci krasijo konje s cvetjem, smrečjem in pisanimi trakovi, na konjih prijahajo k cerkvi in na konjih jahajo po poljih in trosijo svetoštefanjsko blagoslovljeno sol - da bi polje dobro obrodilo.

Žegnana svetoštefanjska sol je nekdaj morala biti pri roki vse leto. Ko se je skotil teliček, so ga posolili s to soljo - da bi čim lepše rasel. Ko se je bližala nevihta, je žegnana svetoštefanjska sol odganjala nevihtne oblake. Varovala je tudi pred okužbo in vsemi boleznimi. Pomagala je tudi, če je koga »obsedel bes« in je postal »besen«.
 

Preberi več

Dodaj med priljubljene

Sledi nam na:

Powered by CoalaWeb

Iskanje

Revija

Facebook

Twitter

Iz zamejskih medijev