Ogledala sem si Celje

Celje

Celje je tretje slovensko največje mesto in leži v Spodnji Savinski dolini, ob sotočju reke Savinje in Voglajne. Prva stvar na kar pomislim ob omembi imena Celje so celjski grofje še iz spominov šolske zgodovine, celjski grad in Celjska koča. Sama imam večkrat letno kar nekaj službenih obveznosti v Celju in žal mi je, da si ne morem več časa vzeti za ogled tega mesta. Vem, da ima Celje že resnično dolgo zgodovino, še iz predrimske dobe. In zgodovinska mesta s svojimi obzidji in ostanki so nekaj posebnega tudi za turiste, ki pridejo v Slovenijo. A ravno prejšnji teden, so se moje službene obveznosti v Celju hitreje zaključile, kot je bilo predvideno. Vzela sem si dve uri za ogled tega prečudovitega mesta.

Odpravila sem se najprej na stari grad, ki je v zgodovinskih zapisih prvič omenjen že v 14. stoletju. Znan pa je predvsem kot domovanje ene izmed najbolj znamenitih plemiških rodbin na slovenskih tleh – celjskih grofov. Obzidje starega gradu je čudovito in veličastno, nudi pa se razgled na celo mesto. Na gradu je bilo kar nekaj turistov, ki so prišli v Celje. Bili so Slovenci, Hrvati, Srbi, Nemci, pa tudi turisti iz Azije. Zanimivo, gradovi so po vsem svetu takšna atrakcija, ki privablja res veliko turistov.

Celjski grad

Kaj vse lahko v Celju vidiš?

Naslednje, kar sem si v Celju ogledala, je mestno središče ter tipične lokacije v mestu, kot je park, knjižnica, magistrat, gledališče, mestna tržnica in tako dalje. A za konec, pa sem se podala še ob Šmartinsko jezero, ki je predvsem rekreacijsko, športno in turistično območje v neposredni bližini Celja. Tudi tam sem srečala kar nekaj turistov, pa tudi domačinov (sprehajalcev, kolesarjev in družin).

Kam bom šla pa naslednjič?

Za naslednjič pa sem si zadala, da Celja ne bom obiskala zaradi službenih obveznosti. Podala se bom na Celjsko kočo, in sicer s smučarsko opremo. Seveda bom s seboj vzela svoji hčerkici, ki sta ravno opravili začetni smučarski tečaj. Mislim, da bo tole manjše družinsko smučišče kot nalašč zanju. Po priporočilih znancev, bo to kar prava izbira za otroke in užitke na snegu v okolici Celja.

Podobne teme: