Koncert FS Tine Rožanc v Cankarjevem domu

Lepa Anka v tradicionalni in sodobni preobleki

20. aprila 2013 se je v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma odvil celovečerni tradicionalni in sodobni koncert Lepa@ Anka.si, ki ga je pripravila Folklorna skupina Tine Rožanc.

Nastopilo je več sto folklornikov otroške, odrasle in veteranske skupine. Odlično pa se je odrezala tudi A-kamela, vrhunska a-cappella skupina, ki je ljudske pesmi približala sodobnemu času ter jim dodala moderno noto. Stilsko neuokvirjeni in z izostrenim čutom za improvizacijo so pevci ponudili raznolik nabor predelanih ljudskih pesmi. Z elementi vocal playa so v priredbe vnesli še neslišano, sveže in mladostno.

Zeleni Jurij, FS Tine Rožanc

Zrelo je žito

Folklorna skupina Tine Rožanc, ki velja za eno najbolj prepoznavnih in kakovostnih folklornih skupin v Sloveniji, je sloves s koncertom potrdila. Na odru so v vsej barvitosti zaživeli slovenski ljudski plesi in pesmi. Koncert so naslovili z Lepa@Anka.si, po eni najbolj prepoznavnih belokranjskih ljudskih pesmi Lepi Anki. Folklorniki so predstavili različne pokrajine Slovenije in tako so nas s plesom in petjem popeljali v Belo krajino, na Notranjsko, Koroško, Gorenjsko, Štajersko in v Prekmurje. S spletom notranjskih plesov so na odru prikazali igrivost in nagajivost vaške zabave. V plesih Prekmurja in Porabja so nas spomnili na plese, kjer so moški nežno vodili svoje soplesalke, ušesa pa je gledalcem božala harmonika. Aplavz in smeh so zvabili z ljudsko Na planincah, ogreli srca in v nas zbudili spomine na otroška leta na vasi. Prikazali so tudi veselje po ličkanju koruze ali »kožuhanju« kot bi rekli Prleki in Štajerci. Ličkanje je bila ena redkih priložnosti za spogledovanje fantov in deklet. Navdušili so s pesmimi Lepa Anka kolo vodi, Zeleni Jurij, Hruške, jabuke, slive, Jelena ziblje Jezusa ter balado Pobelelo pole, skozi večer pa je zazvenel tudi kakšen vrisk. Na odru pa sta se jim pridružila tudi alpski in tamburaški orkester. Gledalcem je dih zastal ob pesmi Zrelo je žito, s katero nas je osupnil tamburaški orkester. Piko na i pa je dodala otroška skupina, kjer so prikazali igre, ki smo se jih igrali nekoč. Spomnili nas so, da je ura točno tri, če odštejemo tri žabje korake naprej, en slonji korak nazaj ter 7 mišjih korakov naprej.

Ljudske pesmi so tiste, ki so nastajale spontano in improvizirano, spremljale so pomembne dogodke in obdobja človekovega osebnega življenja, koledarske praznike in druge priložnosti. Skozi leta ljudska pesem še vedno zveni pristno in ogreje srca ter nas popelje nazaj v otroštvo, morda zarosi oko ter pripravi posameznika, da zavriska. »Juhej!« in bravo folklorniki.

FS Tine Rožanc

Folklorna skupina Tine Rožanc, ki spada pod okrilje Železničarskega kulturno umetniškega društva (ŽKUD) Tine Rožanc, že več kot 60 let predstavlja slovensko ljudsko izročilo po Sloveniji, Evropi in drugod po svetu. Skupina spada med največje in najbolj kakovostne v Sloveniji in Evropi, za delovanje je prejela že mnogo nacionalnih priznanj in strokovnih nagrad. Več o skupini na www.kud-tinerozanc.si.

otroška skupina, tine rožanc, moja slovenija
Otroška skupina Tine Rožanc
tamburaši, moja slovenija
Tamburaški orkester

tine rožanc, moja slovenija, revija
Skozi ples v pokrajine Slovenije
godci, moja slovenija
Navdušili so s slikovitim programom

tine rožanc, moja slovenija
Nastopilo več kot 100 folklornikov
tine rožanc, moja slovenija
Poželi ogromen aplavz

Besedilo in foto: Vanesa Kovač

 

Več v reviji Moja Slovenija 6/2013

Podobne teme: