Poslovil se je pater Ivan Tomažič

Poslovil se je pater Ivan Tomažič

Ilirska Bistrica, marec 2014 – Tiho in mirno je odšel pater Ivan Tomažič, krivec, da se je na Dunaju zgradil slovenski dom Korotan.

Življenje patra Ivana Tomažiča je bilo polno in pestro. Svojo pot je začel v semenišču klerentincev, nato pa je teološki študij nadaljeval v Španiji. 1943 je postal novomašnik, deset let pozneje je bil poslan na Dunaj, kjer s svojim delom za Slovence postal izredno pomemben. Zgradil je dijaški in študentski dom Korotan. Ljubil je slovenski jezik, čeprav je življenje vedno znova zahtevalo, da govori druge jezike: šolal se je v italijanskem, nato v španskem, kasneje je služboval v nemškem jeziku, pa vendar je slovenski jezik ostajal njegov prvi, materni.

Zadnja leta je preživel v domu starejših v Ilirski Bistrici, kjer se je počutil domače, svojega duhovniškega poklica pa ni opustil, ampak je še vedno kot duhovni pastir skrbel za sostanovalce doma starejših.

Mi smo ga nazadnje srečali na 13. vseslovenskem srečanju: Odslikave slovenstva, kjer je nastopil tudi kot najstarejši govorec. Pater Ivan Tomažič je sicer zapustil tostranstvo, a slika, ki jo je slikal vso svoje življenje, ostaja jasna in močnih barv, tako kot sta bila močna njegovo delo in trud za slovenstvo.

 

Besedilo: MS

Foto: Edvard Vrtačnik

Podobne teme: