Pregled dogodkov v oktobru 2006

prvem krogu dobili 143 županov

Jankovič v Ljubljani suvereno zmagal, v Mariboru drugi krog –
Za nami so županske volitve, po neuradnih izidih pa je v boju za prestolnico zmagal Zoran Jankoviæ. V Mariboru se v 2. krog podajata Gregor Pivec in Franc Kangler.
Skupaj so volivci in volivke v prvem krogu izvolili 130 županov in 4 županje, medtem ko bomo v 75 občinah 12. novembra spremljali še drugi krog. Volilna udeležba je bila 58,10-odstotna. Ažurne podatke lahko dobite tudi na spletni strani Državne volilne komisije. V rubriki »Poišči svojo občino« pa lahko poiščete še vse ostale novoizvoljene župane ali kandidate za drugi krog volitev.

Lojze Peterle v Argentini /Mirko Vasle/ – V četrtek, 5. oktobra, je prišel na neuradni obisk v Argentino evropski poslanec Lojze Peterle. Že v petek, 6. oktobra, je imel predavanje, ki ga je organiziral Argentinski svet za mednarodne odnose. V soboto je imel intervju z urednikom slovenske radijske oddaje Okence v Slovenijo, Mirkom Vasletom. Naslednji dan se je udeležil 51. Slovenskega dne in 50. obletnice slovenskega doma Naš dom v San Justu, kjer je bil slavnostni govornik. Imel je predavanja na dveh argentinskih univerzah. Potem se je skupaj s slovenskim veleposlanikom v Argentini, profesorjem Avgustinom Vivodom, udeležil slavja ob 122. obletnici mesta Ushuaia na Ognjeni zemlji. Ushuaia je najjužnejše mesto na svetu. V torek, 17. oktobra, se je vrnil v Buenos Aires in naslednji dan odpotoval v Slovenijo.


Slovenka prisegla kot generalna pravobranilka Sodišča Evropskih skupnosti (ES) v Luksemburgu – Verica Trstenjak je 6. oktobra letos prisegla na Sodišču Evropskih skupnosti. S tem dnem se je namreč na Sodišču iztekel mandat nekaterim pravobranilcem, v skladu s sistemom rotacije po abecednem vrstnem redu.

Višje pokojnine – Od novembra bodo pokojnine višje za okoli odstotek, njihovi prejemniki pa bodo dobili tudi poračun v višini 10 odstotkov pokojnine.

Slovenija na pokrajine – Po neuradnih napovedih naj bi se Slovenija razdelila na štirinajst pokrajin. Nekatere občine se na to že pripravljajo.

Za žrtve na Teharjah – Nova slovenska zaveza je na Teharjah sedemnajstič pripravila tradicionalno versko in spominsko slovesnost za žrtve povojnih pobojev. Spominsko mašo je vodil celjski škof Anton Stres, ki je opozoril, da na tisoče žrtev, pobitih brez obsodbe, že predolgo čaka na pravico.

Ljubljansko Delo je 5. oktobra objavilo podnaslove: Prijavilo se je le osem zgodovinarjev – Organizatorji so povabili profesorje zgodovine z več kot 650 slovenskih šol – V šolskih učbenikih poglavja o osamosvajanju Slovenije še ni – Ob 15. obletnici slovenske osamosvojitve so ministrstva za šolstvo, kulturo, obrambo in notranje zadeve ob sodelovanju Društva učiteljev zgodovine, Zavoda RS za šolstvo, Muzeja novejše zgodovine, Zveze veteranov vojne za Slovenijo in Združenja veteranov Sever v Centru za obrambno usposabljanje v Poljčah pripravili seminar z naslovom Enotni v zmagi – od prvih večstrankarskih volitev do mednarodnega priznanja, na katerega so povabili skoraj 250 profesorjev zgodovine. Vendar pa so morali prireditev odpovedati, ker je svojo udeležbo na seminarju do predvidenega roka potrdilo le osem zgodovinarjev. »Človek kar ne more verjeti, da v šolskih učbenikih samostojne Slovenije ni bilo ne o tem projektu ne o celotni osamosvojitvi do danes zapisanega ničesar omembe vrednega. In eden od namenov odpadlega seminarja je bil tudi ta, da bi omenjeni dogodki dobili zasluženo mesto v šolskih programih in šolskih knjigah,« je izjavil brigadir Tone Krkovič.

Doprsni kip dr. Antonu Korošcu – Pri Svetem Juriju ob Ščavnici so odkrili doprsni spomenik enemu od številnih znamenitih rojakov, politiku in duhovniku dr. Antonu Korošcu. Slovesnost je bila ob koncu dvodnevnega znanstvenega simpozija z naslovom Anton Korošec in njegov čas; na njem je 25 strokovnjakov, predvsem zgodovinarjev, predstavilo nekatere nove ugotovitve o – kot so poudarili – najvplivnejšem slovenskem politiku v Beogradu v času med obema vojnama. Pred tem je slovesno mašo daroval murskosoboški škof ordinarij monsignor dr. Marjan Turnšek. V Večeru je novinar Branko Žunec zapisal, da je dr. Korošec oral ledino slovenske državotvornosti.

Rumeni tisk Direkt poskrbel za afero – Poslanec SDS (Slovenska demokratska stranka) Pavel Rupar je zaradi tega podal odstopno izjavo, s katero nepreklicno odstopa s svoje funkcije. S tem želi preiskavo o dejanjih, ki se mu očitajo, razbremeniti političnih dimenzij ter svojo nedolžnost dokazati kot navaden državljan brez poslanske imunitete, je v izjavi predstavnikom medijev pojasnil predsednik Državnega zbora France Cukjati.

Obiranje sadnega drevja in trte je na vrhuncu – Spravilo jesenskih pridelkov je v polnem teku in kot vsako leto tudi tokrat pri obiranju v vinogradih in sadovnjakih velikim pridelovalcem pomagajo sezonski delavci, domači in tuji; na našem območju se poleg domače govorice sliši tudi slovaška, poljska in srbska.

Vse več dostopa do interneta – Statistični urad je objavil, da v Sloveniji internet uporablja že okoli polovica Slovencev ali devetsto tisoč oseb, večina je seveda mladih, veliko pa je že tudi starejših. Med 10. in 74. letom uporablja splet dnevno 37 odstotkov oseb.

Odprt slovenski trg nepremičnin – Za tujce se je odprl takoj po pridružitvi EU, čeprav so imeli prvi kupci še vedno precej birokratskih težav. Na Goričkem so se na primer s prihodom Angležev cene kmetij precej povišale, kar pa ne vpliva na domači trg.

Oktobra novo slovensko vino v ZDA – Aleš Kristančič je svetovno znani vinar s posestva Movia pri Medani s kar 156 tisoč trtami in pridelavo 120 tisoč buteljk različnih vrst rebule, šardoneja, sivega pinota, merlota, modrega pinota … Njegovo vino prodajajo v najboljših restavracijah po svetu, ponekod tudi po 3600 dolarjev za steklenico. 80 odstotkov vina izvaža v vse države EU, na Hrvaško, v Srbijo, Rusijo, Avstralijo, ZDA, na Kitajsko, Japonsko in drugam. Prav letošnjega oktobra je v New Yorku predstavil novo vino Lunar, pridelano na naraven način, skladno z delovanjem lune (nič kemičnih dodatkov, uporabljajo naravna škropiva, zemlje skoraj ne gnojijo, vino pa vsebuje minimalno količino žvepla).

Finančna kriza zaradi staranja prebivalstva – Slovenija je zaradi demografskih pritiskov na področju javnih financ med šestimi najbolj ogroženimi državami članicami, ugotavlja Evropska komisija. Je ena od treh držav EU, kjer bo dolgoročni učinek staranja prebivalstva največji, predvsem zaradi precejšnjega povečanja pokojninskih izdatkov, zato v Bruslju poudarjajo nujnost nadaljnjih sprememb slovenskega pokojninskega sistema. Slovenije opozorilo ni presenetilo, obenem pa v Ljubljani ocenjujejo, da zaenkrat še ni razloga za preplah.

V Sloveniji 80.224 brezposelnih – Zavod RS za zaposlovanje je sporočil, da je bilo konec septembra prijavljenih 80.224 brezposelnih oseb, kar je za 11,9 odstotka manj kot septembra lani in za 3,4 odstotka manj kot letošnjega avgusta. V primerjavi z decembrom 2005 pa je bilo v letošnjem septembru za 13,3 odstotka manj brezposelnih.

Pred evrom: skrbijo nas podražitve – Največ anketiranih prebivalcev Slovenije ob uvedbi evra še vedno skrbijo morebiten dvig cen, nepravilno zaokroževanje ter zmanjšanje kupne moči. Dobra tretjina jih meni, da bo uvedba evra zanje osebno pozitivna, dobra četrtina pa je nasprotnega mnenja, kažejo rezultati druge telefonske ankete, ki jo je po naročilu Banke Slovenije med 1000 anketiranci izvedla agencija Ninamedia.

Novomeški twingo zvezda v Parizu – Tokratni pariški avtomobilski salon je bil za slovenske novinarje še posebej zanimiv, ker je na njem Renault končno pokazal študijo twingo concept, po kateri bodo začeli novi twingo spomladi 2007 izdelovati v novomeškem Revozu. Avto, ki so ga Francozi že dalj časa napovedovali, je končno potrjen in izdelovali ga bodo le v Novem mestu. Proizvodnja naj bi stekla spomladi, prodaja sredi prihodnjega leta, priprave na proizvodnjo novega avtomobila pa so v Revozu že v polnem teku. Do konca novembra nameravajo zaposliti 400 novih delavcev.

Naši študentje v tujino, tuji k nam – Po podatkih mariborskih fakultet se je za študij v tujini v šolskem letu 2005/06 odločilo 175 domačih študentov: za študij na Univerzi v Mariboru se je odločilo kar 240 tujih študentov, kar kaže, da je tudi Maribor zelo priljubljeno študentsko mesto.

Kranjčani v Boliviji – Prešernovo gledališče iz Kranja je gostovalo na 5. mednarodnem gledališkem festivalu FITAZ v bolivijskem La Pazu. Zvrstilo se je 70 predstav gledališč iz 12 držav sveta.

»Istrski utrinki – scampoli istriani« – Na vrtu italijanske skupnosti Santorio Santorio v Kopru je Maurizio Kastelič (pobudnik obujanja istrske kulturne dediščine) pripravil večer, posvečen istrski kulturi v glasbi, besedi in hrani. S tem je predstavil Istro z več perspektiv.

Zapeli so zamejci – Pevski zbor Kraški dom iz Repna, ki ga vodi Vesna Guštin in ga sestavlja dvanajst krepkih moških glasov, je nedavno nastopil v Kranju. Zapeli so v počastitev Tigrovca Justa Godniča in v spomin na štiri na Bazovici ustreljene rodoljube.

Poslovil se je baletnik Pino Mlakar – V Novem mestu je v stotem letu starosti umrl velikan slovenskega baleta Pino Mlakar.

Idrijčanka Napoleonova ljubica (nova knjiga) – Pasja grofica je čustven in napet roman o Napoleonu in Idrijčanki Emiliji Ceciliji Evi Kraus, s katero sta se spoznala na Dunaju, in rodila se je ljubezen. Zgodba govori o cesarju, ki je stremel k združeni Evropi dvesto let pred današnjim časom in ki si je želel ljubezni ženske, ki ga je vse življenje oboževala ne glede na to, kaj je počel. Emilija, po materi Slovenka in po očetu Nemka, je cesarja Napoleona spremljala v vseh bitkah na fronti in je bila stalnica v njegovem življenju.

Borštnikov prstan Ternovšku – Žirija za podelitev Borštnikovega prstana je letos Borštnikov prstan kot nagrado za življenjsko delo na področju gledališke igre dodelila Petru Ternovšku, igralcu Drame SNG Maribor.

Zgodovinski pogled na meje v Istri – V Ljubljani so predstavili knjigo dr. Sama Kristena Meje in misije, ki obravnava vpliv druge svetovne vojne na razmejitev v Istri.

Festival Mesto žensk – Festival Mesto žensk je posvečen nemški filozofinji in politični teoretičarki židovskega rodu Hanne Arendt, in prav letošnjega 10. oktobra je minilo 100 let od njenega rojstva. Festival v Ljubljani je tudi tokrat pritegnil in predstavil umetnice, ki ustvarjajo na področju glasbe, vizualnih umetnosti, odrske in filmske umetnosti ter videoprodukcije in literature iz trinajstih držav. Joseph Valenčič, ki raziskuje življenje Slovenk v ZDA, je razstavljal z okoli petdesetimi arhivskimi fotografijami iz osebne zbirke, posnetih od začetka 20. stoletja do danes. Tako so bile tu na primer tudi fotografije holivudskih igralk slovenskega rodu Audrey Totter, Francine York in Deshe Podgoršek. Pripravil je tudi ilustrativno predavanje Slovenke v ameriški umetnosti. V program pa je bil uvrščen še dokumentarni film z naslovom Američanke – zgodbe slovenskih izseljenk, ki sta ga pripravili Mirjam Milharčič Hladnik ter Hanna A. W. Slak. Prikazana je bila še italijanska ženska dokumentarna kinematografija in veliko drugih zanimivosti.

Ameriški dnevi v Sloveniji – Veleposlaništvo ZDA v Sloveniji je priredilo Teden ameriške fotografije/American Photography week s prerezom sodobnega fotografskega ustvarjanja v ZDA.

Najstarejša trta na svetu obrana – Z jubilejno, 20. trgatvijo najstarejše trte na svetu, ki se je je udeležila množica ljudi, tudi iz tujine, se je v Mariboru svečano končal 6. Festival Stare trte. Vrsta prireditev, ki so se navezovale nanjo in nasploh na vino, sadje in cvetje, je poživila dogajanje v mestu. Največ je bilo avstralskih Slovencev, med njimi Vinko Rizmal iz Melbourna, ki je pred nekaj leti prenesel cepič Stare trte v Avstralijo, posajena je na zemljišču Yarra Rangers, tudi lastnik tega zemljišča je letos prisostvoval trgatvi v Mariboru. Več kot 400 let stara Guinnessova rekorderka je res videla in doživela že marsikaj, tako lepih dni za trgatev, kot je bil tokratni, pa najbrž ne veliko. Brači iz Malečnika so na Lentu nabrali dobrih 36 kilogramov modre kavčine z neverjetno visoko, 22,5-odstotno stopnjo sladkorja. Takšne stopnje sladkorja v zadnjih 20 letih, odkar potekajo slovesne trgatve Stare trte, še niso izmerili.

Prvi zdraviliški hotel s petimi zvezdicami v Sloveniji – Družba Terme 3000, ki je del Poslovnega sistema Sava, je v Moravskih Toplicah odprla vrata hotela Livada Prestige, prvega zdraviliškega hotela s petimi zvezdicami v Sloveniji in prvega na svetu, ki ima termalno vodo v vsaki sobi. Hotel je vreden 4,8 milijarde tolarjev.

Vinski letnik kot ga ne pomnijo – V Vinski kleti Goriška Brda so kljub za skoraj polovico manjšemu pridelku grozdja zelo zadovoljni z njegovo kakovostjo – takšnega letnika menda ne pomnijo niti najstarejši vinogradniki.

V središču Želimelj so odkrili kip književnika in župnika Frana Saleškega Finžgarja – ki je v vasi župnikoval med letoma 1902 in 1908. Finžgar je namreč prav v Želimljah pred stotimi leti napisal svoj znameniti zgodovinski roman Pod svobodnim soncem. Finžgarjev doprsni kip, ki je delo Mirsada Begiæa, je odkril škofljiški župan Jože Jurkovič, kulturni program pa so oblikovali dijaki gimnazije Želimlje. Fran Saleški Finžgar (1871-1962) je bil zagovornik neodvisnosti, samostojnosti in svobode slovenskega naroda. Na idejo za roman Pod svobodnim soncem ga je napeljal Janez Evangelist Krek, ki se je zavzemal, naj slovenski pisatelj v knjigi obudi čase slovenske svobode in samostojnosti.

Obnovljen vaški kal v Tupelčah na Krasu – V Tupelčah so odprli obnovljen vaški kal, ki so ga uredili v okviru projekta »1001 kal – 1001 zgodba o življenju«. Kali so kotanje, obložene z glino. Nekoč so jih naredili zato, da se je vanje stekala voda s cest in pobočij, saj so se prebivalci Krasa zavedali, kako je v tej suhi in kamniti pokrajini pomembna vsaka kaplja vode. Kal sredi vasi Tupelče so naredili sredi 19. stoletja, vendar se je pred 20 leti izsušil.

Mesto Maribor praznovalo – S praznikom je Mestna občina Maribor obeležila 20. oktober 1164. Gre za datum na listini, v kateri je najstarejša doslej znana omemba Maribora oziroma natančneje, mariborske trdnjave in vinogradov v Melju.

Zmagovalci 5. mednarodnega pevskega tekmovanja za veliko nagrado Roberta Schumanna – V Zwickauu na Saškem v Nemčiji je v organizaciji Musice Mundi od 11. do 15. oktobra potekalo prestižno zborovsko tekmovanje z veliko in pestro mednarodno zasedbo. Zbralo se je več kot tisoč pevcev iz Rusije, Norveške, Nemčije, Češke, Romunije, Poljske, Madžarske, Ukrajine, Avstrije, Švedske in Velike Britanije. Slovenijo je zastopal Mešani pevski zbor Postojna pod vodstvom Mateja Penka. Med 32 zbori, ki so se pomerili v desetih kategorijah, so najlepše zapeli ravno Slovenci. Postojnčani, ki so slovensko pesem ponesli že v marsikatero državo in prepričali že več strogih strokovnih žirij na različnih pevskih tekmovanjih, so v svoji kategoriji za obvezno skladbo in ostale izbrane pesmi za tekmovalni del prejeli zlato priznanje in z doseženim številom točk postali zmagovalci kategorije.

Za rakom na dojki zbolijo vsak dan tri ženske – ena pa umre. Takšno je stanje v Sloveniji, ki sodi s 1000 novimi bolnicami na leto in skoraj 400 umrlimi v sredino svetovne lestvice razvitih držav, v katerih je tako kot v Sloveniji rak dojke najpogostejši rak pri ženskah.

(kam)

Podobne teme: